Blog

  • 0
autisme

Van autisme krijg je stress

Als je door autisme stress voelt bij dingen die elke dag terugkomen.

 

Bij mij aan tafel

Bij mij aan tafel komen komt autisme best vaak ter sprake. Regelmatig spreek ik mensen die kenmerken van autisme herkennen. Wel of geen diagnose hebben. Bij vrouwen wordt autisme veel minder herkend dan bij mannen.

Ik diagnosticeer niets, dat is een vak apart. Maar we bespreken wel de impact die autisme heeft op je leven.

Mijn gasten hebben bijna allemaal een hoge intelligentie. Vaak ook goed opgeleid en werkend. Tot zover geen probleem, zou je denken. En toch is dat niet waar.

 

Dagelijkse dingen

Dagelijkse dingen kunnen je veel moeite en energie kosten. Als je autisme hebt, kunnen hele dagelijkse dingen je veel moeite en energie kosten. Mensen met autisme kunnen óp zien tegen op het oog “normale” activiteiten. Zo erg dat ze er stress van krijgen. Soms zelfs heftige lichamelijke reacties. Buikpijn, hartslag omhoog. Zweten. Hoofdpijn. Soms letterlijk geen stap durven zetten.

Toch functioneren deze mensen prima. Ze hebben op een of andere manier iets gevonden om de dingen waar ze moeite mee hebben toch te doen.

 

Spannende dingen

Het gekke is dat je in de regel mag verwachten dat als je spannende dingen vaker doet, ze je steeds gemakkelijker en met minder stress afgaan.

Bij mensen met autisme is dat niet het geval. Natuurlijk wordt je steeds ervarener in moeilijke dingen doen, maar het stressgevoel verdwijnt bij hen niet als ze het vaker doen. Steeds opnieuw moeten ze met die spanning omgaan. Dagelijks.

Welke dagelijkse situaties kunnen zoal stress opleveren:

– Bellen
– Naar werk of college gaan, het gebouw inlopen
– In de bus of trein
– Boodschappen doen
– Nieuwe mensen ontmoeten
– Veel mensen tegelijk
– Een vraag stellen, iemand aanspreken
– Hulp vragen

Al deze situaties komen regelmatig voor. Heel normale dagelijks dingen. Maar als je elke keer opnieuw de stress voelt opkomen, hoe vaak je het ook al gedaan hebt, kost dit heel veel energie.

 

Vermoeidheid

Mensen met autisme kunnen daarom erg moe zijn van een normale dag.

– Ze hebben meer hersteltijd nodig.
– Meer tijd nodig om af te schakelen.
– In het ergste geval gaan ze situaties vermijden.

Autisme zie je niet aan de buitenkant. Maar in de binnenkant wordt elke dag strijd geleverd. Meer begrip en af en toe wat hulp mag wat mij betreft best.

Kan ik jou helpen met omgaan met dagelijkse spanning in je werk?

Mail me gerust.

Werk ze !

Heleen Florusse – Florusse Ontwikkeling Training Coaching

 

 


  • 0
vertrouwen

Vertrouwen, veerkracht of lef. Wat heb je nodig om het beste uit je carrière te halen?

Tags : 

Over Olympische Spelen, vertrouwen, veerkracht en lef.

 

Ik ben een fervent sportkijker. Vooral grote toernooien en wedstrijden. Dat heb ik als kind meegekregen en doe ik nog steeds me heel veel plezier. Ik merk dat ik graag naar meer kijk dan het resultaat op de streep. Ik hou van mooie sport, spanning, klasse maar ik kan ook goed kijken naar lange wedstrijden. Om te zien wat er allemaal gebeurt. In de wedstrijd, maar ook met de sporters. Hoe gaan zij om met hun eigen kwaliteit en de druk. Hoe goed zijn ze eigenlijk en hoe nemen ze beslissingen, kunnen ze nog doorzetten of moeten ze het hoofd buigen? Welke tactiek? Hoe reageren ze op hun concurrenten? En natuurlijk zie ik uiteindelijk het liefst dat Nederland wint.

 

Ook deze Olympische Spelen heb ik lekker veel kunnen kijken.
Ik deel graag drie momenten die mij bijbleven. Omdat het over elementen gaat die ik dagelijks tegen kom bij mensen bij aan tafel. Mensen met heel andere topkwaliteiten. Maar deze spelen ook voor hen vaak een rol.

 

1) Vertrouwen

Johan de Wit is al een aantal jaren coach van de Japanse schaatssters. Japanners kunnen heel hard schaatsen, maar ze wonnen zelden grote wedstrijden. Nu wel. Johan heeft wonderen verricht. Aan Annette Gerritsen, voormalig topschaatsster, werd gevraagd wat volgens haar het belangrijkste was. Natuurlijk noemde ze de trainingsaanpak en kennis van Johan de Wit. Maar het kernwoord was vertrouwen.

Johan wist de Japanse dames het vertrouwen te geven dat ze het konden. Als anderen medailles konden halen, waarom zij dan niet? Coach en sporters hadden vertrouwen in elkaar en dat gaf de schaatssters vertrouwen in zichzelf. De ontlading en emotie toen de vrouwen goud pakten op de ploegenachtervolging was enorm.

 

2) Veerkracht

Hoeveel is er al niet geschreven over de 10 km van Sven Kamer. Steeds weer een periode van 4 jaar opnieuw alles afstemmen op de Olympische Spelen. Er plezier in houden. Zorgen dat je ook in tussenliggende jaren de concurrentie voor blijft. En dan komt die dag…. En dan is het (opnieuw) niet gelukt. Dat verwerken, je eigen teleurstelling, omgaan met die van anderen. Je zelf bij elkaar rapen en er gewoon weer staan voor de wedstrijden die nog moeten komen, de ploegenachtervolging.

Geen excuses, geen verwijten naar anderen. Je bent goed, de beste, en ook dan is er geen garantie voor succes. En om dan weer een vaatje energie te vinden,  om niet aan jezelf te gaan twijfelen, maar je herpakken.

 

3) Lef

Wie had serieus rekening gehouden met de gouden medaille van Carlijn Achtereekte? Al jaren op in de top, maar nog nooit op het podium. Er zijn ook zoveel ander goede schaatssters. Blijkbaar de capaciteiten die er nog nooit op het goede moment uit waren gekomen. Wat zij had gedaan? Uit eigen initiatief gevraagd of ze bij Jac Orie in de ploeg mocht komen. Jac Orie,  De Absolute Topcoach van het mannenschaatsen. De ene na de andere winnaar afgeleverd. Ze kende hem niet persoonlijk, had hem nog nooit gesproken, maar dacht na Sotchi: “Als ik het hem niet vraag, zal ik nooit weten wat ik er uit kan halen.” Dus ze heeft het lef gehad om hem gewoon op te bellen en te vragen of ze bij hem mocht komen trainen. Wat een goed besluit, wat een lef en wat een geweldig resultaat.

 

Talent alleen is nooit genoeg. Er komen altijd momenten dat je

·         vertrouwen,

·         veerkracht en

·         lef nodig hebt.


Mail me
gerust als ik jou met een van de thema’s verder kan helpen. Zodat jij ook het best uit jouw carrière kan halen.

Werk ze!

handtekening


  • 0

Clinic, groepslessen of strippenkaart?

Clinic, groepslessen of strippenkaart? Op welke manier leer jij het meest?

 

Als je iets wilt leren zoek je een meester. Iemand die jou kan helpen om beter te worden in wat jij wilt leren. Maar wat is dan de beste vorm?

Ik sprak onlangs iemand bij mij aan tafel die vertelde over hoe hij had leren skiën. Dat leerde hij pas op latere leeftijd. Hij had natuurlijk gewoon skilessen kunnen nemen in een skiklas. Maar hij pakte het anders aan.

1. Hij bekeek filmpjes van skiënde mensen.
2. Hij probeerde te visualiseren welke bewegingen hij moest maken om ook zo te kunnen skiën.
3. Met die voorbereiding nam hij les. Niet in een klasje, maar individueel. Bij een skileraar. In een paar dagen intensief samen aan het werk.

Resultaat: In relatief weinig tijd ging het skiën hem behoorlijk goed af.

Ik vond dit een mooi voorbeeld van intensief en compact leren. Het vergt heel wat voorbereiding van de leerling. Het werkt natuurlijk ook beter als er al potentieel talent aanwezig is. En het vraagt een leermeester die zo intensief 1 op 1 kan werken.

Een zelfde soort ervaring hoorde ik van iemand die anderen helpt om hun financiën op orde te krijgen. Als ze de mogelijkheid had om langere tijd met iemand te werken in plaats van wekelijks een uurtje, was het resultaat zo veel groter.

 

Intensiteit

In mijn praktijk werk ik ook zo. Mijn gasten kunnen heel veel zelf, hoef ik niet bij te helpen. Ze kunnen zich heel goed zelf voorbereiden op wat ze willen onderzoeken of bereiken. En in hele dagen en dagdelen werken we intensief samen om

> De echte kern van de vraag te vinden,
> te onderzoeken waar iemand in kan leren
> te leren “nieuw gedrag” echt in te slijpen.
> Hardnekkige misvattingen of aannames op te sporen.
> Verbindingen te kunnen leggen met wat we eerder op de dag al zijn tegengekomen.

 

Resultaat

Een hele dag 1 op 1 werken is intensief. Je moet de energie van de dag goed bewaken. Maar de intensiteit én effectiviteit is zoveel groter dan wanneer je elkaar om de week 1,5 uur spreekt. Mensen komen dan gehaast binnen. Letten op de klok omdat ze door moeten naar de volgende afspraak. En als je ergens nog iets te binnen schiet moet je wachten tot de volgende gelegenheid.

Als je de ochtend met elkaar begint en de hele dag hebt, geeft dat zo’n ander gevoel van tijd. En je blijft ook in contact, je voelt geen haast. De onderdelen die je wilt bespreken kan je ook veel gemakkelijker met elkaar verbinden. Je besteedt de beschikbare uren zoveel intensiever en effectiever.

Ik merk dat in mijn werk mijn “clinic” vorm veel extra’s geeft. En dat vinden mensen aan tafel ook.

 

Nooit meer in de groep?

Nee dat lijkt me niet. Ik heb al zoveel trainingen en workshops mogen begeleiden dat ik daar ook zeker de waarde van zie. Maar het is anders. In een groep kan je veel delen. Je bereikt mensen als het goed is met jouw inzichten en probeert ze zelf in beweging te krijgen. Mensen kunnen ook leren van elkaars ervaringen. Maar ik ben minder in staat om iedereen individueel te helpen, Maatwerk te leveren. En dat is waar ik veel voldoening uithaal. En waar de mensen bij mij aan tafel ook behoefte aan hebben.

 

Dus geen coachsessies?

Ja hoor, die zijn net zo goed heel waardevol. Voor mijn gasten vooral als ze behoefte hebben aan sparren, bijsturen, onderhoud. Of bij korte vragen om weer zelf verder te kunnen.
Maar als je echt een proces in gang wil zetten, serieus iets wil veranderen, dan werkt bij mij de clinic vorm heel erg goed.
En ben ik blij met het verhaal van de beginnende skiër.  Heel herkenbaar.

Heb jij behoefte aan hulp bij een serieuze verandering? Wil jij een intense leerervaring meemaken waar je zelf mee verder kunt? En wil jij onderzoeken of je mijn hulp kunt gebruiken?

Mail me gerust, dan spreken we elkaar bij mij aan tafel.

 

handtekening


  • 0
verslaafd

Verslaafd aan je werk?

Tags : 

Verslaafd aan je werk?
Kijk hier of jij er ook zo één bent. Op welke vragen heb jij een ja?

 

Een klein artikeltje van Bart van Eldert in mijn krant trok mijn aandacht. Verslaafd op de werkvloer. Dan denk ik meteen aan flessen in de bureaula (ze zeggen dat je Wodka niet kan ruiken). Of aan pillen en poeders. Gokken. Overmatig surfen. Schijnt best veel voor te komen. En dan vraag ik me altijd af hoe het zo lang verborgen kan blijven. Maar ik was weer te snel, het ging niet  over verslaafd op je werk, maar aan je werk.

Ik las dit:

De werkvloer lijkt wel één grote gebruikersruimte. Want werk is de verslaving van deze eeuw vinden onderzoekers. Compleet met bijbehorende ontwenningsverschijnselen, stemmingswisselingen en terugval. Vijftig uur per week telt als overdosis. Deze grootgebruikers slaan vaak maaltijden over en geven aan dat ze zich mentaal minder goed voelen.

Is dit niet wat overdreven? Als je plezier hebt in je werk kan je het toch best en groot deel van je tijd doen? Zonder schade of verslaving.

 

Alarmbellen

Het leek me wel een beetje kort door de bocht, maar verderop vond ik een lijstje met zogeheten alarmbellen:

1. Je bedenkt hoe je nog meer tijd vrij kan maken om te werken
2. Je bent meer tijd kwijt met werken dan je van plan was
3. Je kreeg het advies om minder hard te werken, maar daar heb je niets mee gedaan
4. Je raakt gestrest als je niet mag werken
5. Je geeft vanwege het werk hobby’s, bewegen en/of vrije tijd weinig prioriteit
6. Je werkt zo hard dat het een negatieve invloed heeft op je gezondheid.
7. Je werkt om schuldgevoelens weg te werken. Of gevoelens van neerslachtigheid, hulpeloosheid of angst

In Noorwegen maken ze zich serieus zorgen over werkverslaving. En de relatie die er kan zijn met andere problemen, zoals ADHD, dwangstoornissen en depressie. Ze onderzoeken nog wat nou wat triggert.

Als je van de zeven er vier bij jezelf herkent, zit je je al in de risicogroep. Vier waar je ‘vaak’ of ‘altijd’ op kan antwoorden? Ik begin me al wat ongemakkelijk te voelen. Het artikeltje eindigt met de stelling dat ontkenning een symptoom van verslaving is.

Hoe zit het eigenlijk met jou? Wil jij onderzoeken of je nu wel of niet in de gevarenzone zit? En wat je anders kan doen? Laat het me weten . Ik help je graag.

Werk ze

handtekening


  • 0
5 jaar

Over 5 jaar… Werk jij als Linda de Mol?

Tags : 

Ben jij resultaatgericht? Goed in doelen stellen? Laat jij je wensen uitkomen?

Waar sta jij over 5 jaar? Deze vraag hebben velen van ons vast al eens voorbij zien komen. Misschien is het je wel eens gevraagd in een sollicitatiegesprek. Of in een ander gesprek op je werk. In een cursus of opleiding. Of heb je die vraag alleen stilletjes aan jezelf gesteld. En wat denk je dan?
Denk je: “Geen idee, ik zie wel hoe het loopt.”
Of denk je: “Over 5 jaar heb ik dit bereikt en sta ik er zo voor.”
Misschien heb je wel wensen en dromen, maar ben je ook voorzichtig met die uitspreken. Of heb je nog niet het vertrouwen dat je kunt komen waar je zou willen.

Misschien zag je ook het tv fragment met Linda de Mol. Zij heeft 5 jaar geleden in het programma “5 jaar later” een gesprek gehad met Jeroen Pauw. Nu worden mensen, 5 jaar later dus, bevraagd door Beau van Erven Dorens over hoe ze er nu, 5 jaar later dus, bij staan en terugkijken op dat eerdere gesprek.

Talent

Ik heb al jaren een grenzeloze bewondering voor Linda de Mol. Niet dat ik alle programma’s die ze doet bekijk en waardeer, maar ik vind het ongelofelijk hoe zij haar leven en werk heeft vormgegeven.
Ze is ontegenzeggelijk talentvol. Scherpe geest, humor, heeft ideeën, weet van aanpakken. Werkt hard. Durft nieuwe dingen te proberen. Televisie maken in Engels en Duits. Nieuwe formats. Oprecht enthousiasme. Op en top vakvrouw.
Ze lijkt me ook een liefdevol mens. Ze noemt zichzelf ook een zorgzaam iemand.
En ja, ze heeft ook een portie geluk. Met haar goedlachse en vrolijke uiterlijk, haar succesvolle broer, uit een warm nest. Maar toch, vooral op eigen kracht gedaan wat ze heeft gedaan. Stap voor stap.

Resultaat

In het interview dat ik zag sprak ze 5 jaar geleden uit wat ze nog graag wilde doen.
· Een magazine maken. Is er gekomen, de LINDA. Uitgegroeid tot een bedrijf waar nu 60 mensen werken.
· Ze wilde graag een serie bedenken en er zelf in spelen. (Gooise vrouwen, Divorce en familie Kruys zijn allemaal van haar hand.)
· Familietelevisie maken voor de zaterdagavond. Gelukt, met diverse shows en programma’s.

Privéleven

Maar ze vertelde ook over haar privéleven. De zorg en opvoeding voor haar kinderen. Scheiding. Nieuwe relatie. Verdriet over haar ouders. Verantwoordelijkheid voor gezin en werknemers. Tijd van afpersing en beveiliging. Hechte band met broer John. Haar geluk nu met haar kinderen en relatie. Familie boven alles.

Wensen uitspreken.
Doelen stellen.
Resultaatgericht werken.
Aanpakken.
Zorg voor je privéleven.

Ik heb er bewondering voor. En probeer in mijn leven en werk het zo te doen dat ik ook met een goed gevoel en voldoening kan terugkijken op hoe ik mijn leven heb ingevuld. Met mijn familie. Met mijn werk.

Waar wil jij zijn over 5 jaar?

Ik help je graag om dat te ontdekken. En dan ook te gaan DOEN.
Mail me gerust voor een persoonlijk gesprek over jouw werk en plannen.

Werk ze

handtekening


  • 0
Diversiteit

Seminar Rhythm of Life. Over diversiteit.

Tags : 

Met Jitske Kramer en Typhoon.

Diversiteit

Alweer de kans gekregen om een wervelend seminar bij te wonen! Dit keer in Eindhoven, georganiseerd voor werknemers en relaties van Philips die geïnteresseerd zijn in mensen en loopbanen.
Het is nu de ochtend erna, the day after, en ik probeer altijd vast te houden wat zo’n spetterende middag mij eigenlijk heeft gebracht.

 

Diversiteit en Rhythm of Life

De middag wordt gevuld door Jitske Kramer en Glenn/Typhoon.
Jitske Kramer is een vakvrouw. Als antropologe heeft ze veel gezien van hoe groepen mensen in de wereld samenleven, verschillen overbruggen, oplossingen moeten bedenken. Ritme van een groep, een tribe. En die inzichten geeft ze door aan organisaties. Ze heeft het talent om een middagvullend verhaal te presenteren. Met verhalen. Snelheid. Prikkelingen. Kleur. Beeld. Geluid. Dans.
En Glenn. Die verhaalt over zijn levenservaring als Surinaamse stotterende jongen in Zwolle. Zijn behoefte om zich te uiten met taal en muziek, zijn plek te verwerven en zijn mooie en minder mooie ervaringen. Die ons trakteert op zijn muziek.

 

Diversiteit of toch geconformeerd?

Ik had een mooie middag, veel gehoord waar ik me helemaal in kan vinden. Maar ik voelde ook ongemakkelijkheid. Ik voel me een beetje de “Harrie” uit het verhaal van Jitske. (die ene vogel die als enige in de rij ondersteboven aan de draad hangt). Ik heb vragen bij de aannames van Jitske. Zou graag willen toetsen of het ook anders kan zijn. Of waar ik zelf mis zit met mijn eigen aannames. Ik ben gek genoeg ook afgeleid door de kledingkeuze van Jitske. Een wervelend betoog over diversity, en dan zie ik een kleurrijke, sprankelende vrouw staan in een streng “mannenpak”: zwart jasje, brede schouders, biezen langs revers en broek. Voor mij geconformeerd aan de groep invloedrijke witte mannen die ze zo graag wil verrijken met diversiteit. Dat houdt mij dan bezig.

Wat waren voor mij de drie dingen die het meest zijn bijgebleven van de dag?
1. Me gerealiseerd dat ik niet heel actief zoek naar verschillen en diversiteit. Waar zou ik dat meer kunnen doen?
2. Vooraf een leuke vrouw, collega, ontmoet die in een ander segment van de maatschappij werkt dan ik. Dat zet mijn werk weer in een ander perspectief.
3. Heel kort een aantal collega’s gezien uit de tijd dat ik nog bij het Philips Loopbaan Centrum werkte. Te kort om hun verhalen te horen, maar toch benieuwd hoe het met hen is gelopen.

Een mooie middag, met stof tot nadenken over de waarde van diversiteit.

Heb jij behoefte aan het vinden van jouw ritme? Je eigen geluid? Diversiteit?
Mail me als je denkt dat ik je kan helpen. Wie weet kunnen we elkaar verrijken.

Werk ze!

handtekening


  • 2
baan

Van baan naar baan naar baan

 

Hoe kan het dat ik nooit lang in een baan kan blijven, terwijl de kwaliteit van mijn werk eigenlijk nooit het probleem is?

 

Hoogbegaafd en steeds opnieuw niet lang in een baan kunnen blijven

Afgelopen maand sprak ik weer twee mensen bij mij aan tafel met een zelfde vraag: “Hoe kan het dat ik nooit lang in een baan kan blijven, terwijl de kwaliteit van mijn werk eigenlijk nooit het probleem is?“
Eén van de twee had een indrukwekkend lange lijst met werkgevers. Ze had eigenlijk nooit moeite met aan een baan komen, maar het was steeds maar voor korte tijd. Ze kon maar twee werkplekken aanwijzen waar ze langere tijd had gewerkt. En ook met plezier.

Ze had al in zoveel verschillende richtingen geleerd en gewerkt. Opgeleid tot HBO informaticus. Maar ook tuinontwerp, webdesign, toelatingsexamen gedaan voor politieacademie, ondernemer, defensie, sales, planning. Zo vaak met goede moed opnieuw begonnen. Bewonderenswaardig.
En oh, ja, ze had ook stevige zorgtaken op haar bordje gekregen in de afgelopen jaren.

Ze had nu via het UWV weer de zoveelste baan in het vizier. Volgende week beginnen. Op zich wel aardig werk, maar de eerste weken moest ze daarvoor dagelijks ver rijden om intern opgeleid te worden en daar zag ze als een berg tegenop. Dat kost haar zoveel energie dat ze het liefst zou willen afbellen. Maar ja, het UWV……

 

Is er een verband met hoogbegaafdheid?

En waarom ze bij mij aan tafel zat? Ze was heel recentelijk op het spoor van hoogbegaafdheid gekomen. Zou er een verband zijn? En hoe kan ze wel met plezier ergens blijven werken?

We hebben dat uitvoerig besproken. Dit waren de belangrijkste conclusies:

• Ze was erg snel van begrip. Had het werk overal snel door, deed het vaak ook heel goed, maar zag ook direct hoe het anders of beter kon. En liet dat ook merken.
• Ze stelde hoge eisen aan haar eigen werk, maar ook aan dat van anderen.
• Ze had grote behoefte aan autonomie.
• Grote behoefte aan “even met rust gelaten worden”,
• Ze kon heel erg lang doorgaan voor ze opgaf.
• Ze is erg principieel.

En dit waren nu net de dingen waar collega’s of chefs weinig oog, of zelfs begrip, voor hadden En haar functies waren altijd op zo’n niveau in de organisatie dat ze dicht op elkaars lip werkten en er weinig ruimte was voor eigen ruimte.
Behalve dus op die plekken waar ze langere tijd met veel plezier gewerkt had.

Of ze daadwerkelijk hoogbegaafd is gaat ze nog laten onderzoeken. Maar haar verhaal, haar ervaringen, haar kenmerken, haar bovengemiddelde toets scores op testen, een hoogbegaafde broer, geven mij het gevoel dat het heel waarschijnlijk is.

 

Toch een leuke plek gevonden, met bespreking van hoogbegaafdheid!

We hebben gesproken over wat zij nodig heeft om wel goed te gedijen. En hoe je dat kan zoeken, of bespreekbaar kan maken op je werk.

Een week later belde ze me op vrijdagavond. De eerste week in de nieuwe baan was bepaald niet meegevallen. Maar in de tussentijd was ze met een ander bedrijf in gesprek geraakt. En daar had ze zicht op een baan die veel beter bij haar paste. Wat betreft inhoud, rustige werkplek, regelmaat. En oh ja, ze had meteen maar gemeld dat ze vermoedelijk hoogbegaafd is, En dat dat voordelen maar soms ook nadelen heeft. En weet je wat? Ze heeft die baan gekregen! Ik wens haar van harte weer een fijne periode van lekker werken met plezier toe!

Vermoed jij dat hoogbegaafdheid je in de weg zit? Wil jij ook graag dat je werk bij jou past? Mail me gerust, dan onderzoeken we hoe ik jou kan helpen.

handtekening


  • 0
toekomst

Zoeken naar evenwicht voor een gezonde toekomst

 

Zoeken naar evenwicht.
Wat is jouw bijdrage?
Misschien wel meer dan je denkt.
 

Toekomstvisie

Afgelopen weken heb ik in mijn wereld het werk en visie van Ruud Veltenaar onder de aandacht gebracht. De noodzaak om anders met de wereld om te gaan dan we nu doen is zo overduidelijk. Vorig weekend kwam daar voor mij een helder verhaal bij. Over de donut economie. Kate Raworth, Brits econome. Wederom raad ik je van harte aan haar te volgen!
 

Een persoonlijke zoektocht naar je toekomst

Hoe kwam haar verhaal bij mij?
Ik begeleid een leuke vrouw, opgeleid als chemisch technologe aan de TU/e, al de nodige jaren werkervaring in diverse technische omgevingen. Projecten begeleid in binnen en buitenland. Aan den lijve ervaren hoe het als (technisch)hoogopgeleide vrouw in een mannenbedrijf kan lopen. En wij hebben sprankelende gesprekken. Zij heeft behoefte aan heroriëntatie. Hoe wil ik verder in het leven? Met werk, met privé vragen, met bijdragen aan de maatschappij. En ze had een plaatje bij zich. Over een evenwichtige samenleving. Een cirkel. Als een donut.

En dit weekend zag ik dat plaatje opeens voorbij komen. Bleek een model van Kate Raworth, een econome die een heel andere kijk op onze economie geeft . De donut economie. Na enig speurwerk zag ik dat VPRO Tegenlicht een uitzending aan haar had gewijd. Ga dat bekijken!
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html
 

Kern van toekomst visie van Kate Raworth

We kunnen zo niet doorleven, we putten de planeet uit.
Ze stelt de basis van ons huidig economisch denken ter discussie: Waarom kijken we niet beter naar levende organismes in de natuur? Waarom vinden we dat alles moet blijven groeien? Dat is in de natuur ook niet zo. Groei is nodig om tot bloei te komen. En dan kan er weer opnieuw groei ontstaan. Maar niets kan oneindig doorgroeien. Ook de economie niet.

Zij pleit voor het zoeken naar nieuw evenwicht. Hoe kunnen we voorzien in de basisbehoeften van alle mensen, zonder de planeet uit te putten. Waar zijn de grenzen van belastbaarheid. Wanneer is genoeg genoeg? Kunnen we meer doen met hergebruik in plaats van steeds maar nieuwe grondstoffen gebruiken?
Circulair leven.
Praktische voorbeelden zijn er.
 

Wat kan ik zelf bijdragen aan een gezonde toekomst?

En net als bij Ruud Veltenaar vraag ik me af: wat ik kan eigenlijk nu al bijdragen? Ik leid geen bedrijf, ben niet politiek actief. Kan geen sommen geld investeren in baanbrekende initiatieven. Dit is wat ik wel kan doen:

In mijn werk:
Ik help mensen met bovengemiddelde capaciteiten om hun weg te vinden in werk en leven. Als ik kan bijdragen aan hun welzijn kunnen zij hun energie en kennis weer goed doorgeven. Ze kunnen een plek vinden waar zij met hun capaciteiten, kennis en ervaring weer een bijdrage kunnen leveren aan onze wereld en aan anderen.
Hergebruik van talent. Een domino effect.

Persoonlijk: Ik heb drie kinderen mogen grootbrengen. Ook alle drie met bovengemiddelde capaciteiten. Ik heb kunnen meegeven dat ze daar iets mee doen. Dat ze keuzes durven maken waar ze blij van worden. Want vanuit plezier kan je meer bereiken. Ze geholpen om met tegenslag te leren omgaan. Zich te kunnen bewegen tussen anderen. Zich ook in te spannen om iets te bereiken. Een moreel kompas te ontwikkelen. En ook zij gaan weer verder in hun leven. Doen hopelijk goede dingen en geven weer door.

Rondom huis: energieverbruik terugdringen, zonnecellen op het dak, afval, meer hergebruik, minder kopen. Langer doen met mijn mobieltje. Kritisch zijn in waar ik mijn geld in stop.

Kan ik meer doen? Zeker, ben ik van overtuigd. Maar ondanks dat kan ik in ieder geval elke dag op kleine schaal al proberen bij te dragen wat ik kan.

Heb jij je al eens afgevraagd waar jouw bijdrage in kan zitten? Misschien is het meer dan je denkt. En als je nieuwe wegen wilt inslaan kan ik je zeker helpen te ontdekken welke wegen dat zouden kunnen zijn.

Mail me gerust!

handtekening


  • 0
flow

Flow. Het loopt zoals het loopt.

Flow. Het loopt zoals het loopt.

Flow

We kennen het woord allemaal. En hopelijk ken je het gevoel ook. Dat alles moeiteloos lijkt te gaan. Dat je met plezier doet wat je doet. Dat tijdbesef vervaagt, je haast niet door hebt hoeveel tijd er al verstreken is. Ik heb Mihaly Csikszentmihalyi, “de weg naar Flow”, terwijl ik met dit stukje bezig ben, toch weer even van de plank gehaald. Eigenlijk zou ik het opnieuw moeten lezen. Ik leg het nog maar even op mijn stapeltje.

En je kent vast ook een ander gevoel. Dat het helemaal niet zo lekker gaat. Dat er genoeg te doen is, maar dat het stroef gaat. Je er eigenlijk ook niet zoveel energie voor op kunt brengen. Je te moe bent voor alles. En wat dan?
Ik heb weer uit eigen praktijk ervaren dat dingen lopen zoals ze lopen. Dat je niet altijd hoeft te forceren om in het flowgevoel te komen. Dat er soms meer tijd nodig is dan je als ongeduldige  zou willen, maar dat je ook vertrouwen mag hebben dat er altijd weer een nieuwe fase komt. Of een oplossing.

 

Flowgevoel terugvinden

Ik ervaar een flowgevoel als ik iets schrijf. Mijn gedachten kan delen. Ideeën kan doorgeven.
Dat gevoel was de afgelopen paar maanden ver te zoeken. Ik had geen rust, geen ideeën, geen enkele behoefte om iets te delen. En dat terwijl ik genoeg te doen had. De afspraken met de mensen aan tafel liepen gewoon door. Alleen was er iets anders. Iets wat veel meer aandacht opslokte dan ik door had.  We hebben een flinke verbouwing van vier maanden achter de rug. Gekampeerd op de bovenverdieping, 5 weken geen keuken. Allemaal gelukt… Maar ook: beneden en in de tuin één grote bouwput,  continu mensen in je huis. Overal stand by  zijn om te zorgen dat het wordt zoals je het wil hebben.
En ik vond het gek dat ik geen ruimte meer had in mijn hoofd. Terwijl ik wel tijd had.

Nu is het zo goed als klaar. En als vanzelf komen er weer nieuwe dingen op mij pad.
Alsof het heeft gewacht tot ik er weer ruimte voor had.
Ik blijf me verwonderen hoe het kan lopen zonder dat ik bewust aan het sturen ben.

 

Weer terug in de flow

Nog twee van zulke voorbeelden.

1.      Ik kreeg een mail van iemand die ik twee jaar geleden weer op weg had geholpen met zijn leven en werk. Hij zat er toen aangeslagen bij, op alle fronten. Vervelende scheiding, nog geen evenwicht met de kinderen, alleen op een flatje, op een vervelende manier weg op zijn werk. En een hardloper die niet meer hardliep.  Na een periode ging het privé beter en vond hij een nieuwe werkomgeving. Lesgeven in het vak waar hij uit kwam.
Deze week dus,  twee jaar later, mailde hij me spontaan hoe goed het nu met hem ging. Het onderwijs was nieuw, maar erg leuk. Hij was een bedrijfje begonnen in sportartikelen en dat ziet er kansrijk uit. Privé gaat het goed met relatie en kinderen. En hij heeft zich weer opgegeven voor een marathon. Geweldig.

2.      Nog iemand vroeg mijn raad. Onvoldoende uitdaging in de opdrachten in haar werk. Zorgen over een dierbaar iemand. Ze was moe, had veel op haar bordje maar dat kon ze op zich wel hebben. Maar toch elke nacht te vroeg wakker. Een paar weken later waren als vanzelf twee problemen opgelost. Ze is op het werk onverwacht gevraagd om iets nieuws op te gaan starten wat heel goed bij haar past. De privé zorgen zijn onverwacht minder. En het slapen gaat langzaamaan beter. Maar vooral: ze voelt zich beter. Heeft het niet rustiger, maar gaat met meer energie door de dag. Een wereld van verschil.

 

Hard aan werken

Soms is ergens ”hard aan werken” niet de beste optie. Maar is het beter om:
·         je te blijven concentreren op de dingen die voor jou goed zijn,
·         vertrouwen te durven hebben in dat het goed komt en
·         ondertussen niet af te glijden in moedeloosheid of neerslachtigheid.

Ben jij jouw flow even kwijt? Mail me gerust, ik kan je helpen!

Werk ze!

handtekening


  • 0
Curriculum Vitae

Wat is een goed Curriculum Vitae?

Tags : 

 

Een goed Curriculum Vitae voldoet wat mij betreft op zijn minst aan de volgende criteria.

1. Het klopt.
Vanzelfsprekend toch? Jokken mag niet.
2. Het geeft een goed beeld van wat je in huis hebt.
Ook logisch. De vacaturehouder wil graag kunnen zien of je de gevraagde ervaring of kwalificaties in huis hebt.
3. Het geeft ook persoonlijke informatie
Denk bijvoorbeeld aan wensen en ambities, persoonlijke kenmerken en interesses, goede foto.

 

Je persoonlijke Curriculum Vitae maken. Eerst het voorwerk.

Met de mensen bij mij aan tafel onderzoeken we altijd eerst hun persoonlijke situatie. Pas dan kan je een goed en kloppend CV maken.
Wat voor iemand ben je?
Waar word je blij van?
Wanneer was je in je element?
Wat wil je weer terugzien op je volgende werkplek?
Waar wil je nu echt vanaf?
Wat heb je al in huis?
Waar kan je nog bijleren?

Extra belangrijk voor hoogbegaafden
Altijd extra belangrijk voor hoogbegaafden:
Waar kom jij tot je recht? Hoe zorg je dat het interessant voor je blijft en je niet te snel onderbelast  of verveeld raakt?

 

En hoe zorg je nou dat je Curriculum Vitae ook echt bij jóu past?

Dat de lezer een goed beeld van je krijgt. En dat een recruiter jouw Curriculum Vitae eruit pikt.
Ik las onlangs een artikel bij PW Nieuws over een Europees onderzoek van Page Personnel naar de perceptie van een Curriculum Vitae door recruiters en kandidaten. En de verschillen daarin.

Belangrijkste tips die mij opvielen:
– Laat al je functies zien, ook binnen één bedrijf. Dat geeft je ontwikkeling aan.
– Een beetje mooier maken mag best, maar niet overdrijven en het moet nog steeds herkenbaar zijn.
– Een gat in je Curriculum Vitae is niet meer problematisch. Kunnen heel veel redenen voor zijn tegenwoordig.
– Niet langer dan twee pagina’s.
– Aan vrijwilligerswerk wordt niet zoveel aandacht geschonken.

Je kan overal tips, formats en vuistregels vinden. Iedereen vindt wel wat van een Curriculum Vitae.
Ik leer mensen een CV te maken dat werkt én dat bij ze past.
Meer weten over moderne Curriculum Vitae’s? Kijk dan ook eens bij Aaltje Vincent. Zij is een expert in het volgen van trends op het gebied van Curriculum Vitae, solliciteren en social media.

Als je hulp kunt gebruiken bij een het maken van werkend Curriculum Vitae dat past bij jóu, mail me gerust. Ik kan je helpen.

 


Beoordeling door klanten: 8.5/10 - 7 beoordelingen
Ontvang GRATIS het praktische E-book
“In 5 stappen weer fluitend naar je werk!”
Met diverse tips waar je direct iets aan hebt.
{custom-field-ps5H}
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
{custom-field-GFu2}
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven