Ex-Topsporters

Toptalenten verdienen de beste begeleiding.
Ex-topsporters ook! 

Door Heleen Florusse

In ons land doen we veel om
> Talent te ontdekken
> Toptalent te begeleiden naar wereld prestaties

In de sportwereld investeren we in goed opgeleide trainers en coaches, in professionalisering en in de benodigde faciliteiten. Er is aandacht voor een goede organisatie van sportclubs en nationale selecties. En we genieten met z’n allen van grootse prestaties.
Minder sexy is het om aandacht te hebben voor mensen die hun sportcarrière hebben afgesloten. Ik denk dat ex topsporters, ook ná hun carrière, de aandacht en investering verdienen die ze nodig hebben om hun weg weer te vinden in de maatschappij en gelukkig te zijn met wat ze doen.

Een topsportcarrière is kort. Pakweg tussen je 25ste en 35ste heb je als sporter alweer afscheid moeten nemen van je topsportleven. Of soms al eerder, bijvoorbeeld door blessures.
Hoe zorg je dat je je weg dan weer vindt in het normale leven? Je brood verdient? Voor je gezin zorgt? Je dagen zinvol vult? Went aan een leven zonder intensieve begeleiding?

Er zijn natuurlijk ex sporters die zoveel geld hebben kunnen verdienen met hun prestaties en de daaruit vloeiende activiteiten, dat geld verdienen niet meer hun grootste zorg is. Maar naast geld is er ook nog zoiets als een zinvol leven leiden. En “het grote geld” geldt echt maar voor een select groepje topsporters.
Veel ex sporters staan nog regelmatig in de schijnwerpers. We zien Pieter van den Hoogenband en Erben Wennemars geregeld in beeld. Maar niet iedereen is geschikt om als analist aan te schuiven in sportprogramma’s. Of zelf coach te worden.
Sommige ex topsporters vinden gemakkelijk hun weg, anderen niet. Sommigen raken zelfs op het verkeerde pad. Ook daar kennen we de voorbeelden van.

Hoe pak je je leven op na je topsporttijd?
Ik ben al ruim 20 jaar gespecialiseerd in het begeleiden van intellectuele toptalenten die vastgelopen zijn. Mensen met bovengemiddeld talent, vaak hoogbegaafd, met bijzondere trekjes, die na succesvolle jaren toch het spoor kwijt zijn geraakt.
Juist deze mensen, die zo succesvol waren in studie en werk, waar mensen tegenop kijken, zijn niet gewend iets op te moeten geven, aan het verzetten van de bakens. Of een nieuwe koers uit moeten stippelen.
Een bijzondere doelgroep, die dan ook het beste geholpen kan worden door vakbekwame mensen die weten hoe het is om met zulke talenten te leven.

Er zijn zichtbare paralellen in het leven een van een topsporttalent en intellectueel talent:

> Als kind is vaak al zichtbaar waar je talent ligt. Slim, sportief, muzikaal… Je vindt het leuk om te bewegen   of kennis te verzamelen. Jezelf uit te dagen, dingen te bereiken. En je bent er nog goed in ook!
> Als scholier komen je talenten bovendrijven. Met intellectueel talent volg je een goede schoolopleiding en ga je haast vanzelfsprekend studeren. Als je goed bent in je sport, word je gekozen in de beste teams, opgenomen in selecties en krijg je de training en begeleiding om nog beter te worden. Je rolt er in.
> Als jong volwassene kan je grote hoogtes bereiken. Top studenten vinden hun weg in de werkwereld. Topsporters kunnen presteren op internationale podia.
> Na je 30ste gaat niet alles meer bergopwaarts. Je topsportleven gaat ergens stoppen. In je werk of leven kom je onverwachte hobbels of tegenslag tegen. Je wordt ingehaald door de jongere generatie.

Natuurlijk zijn er al best wat mogelijkheden om niet meteen in het zwarte gat te vallen voor sporters die net gestopt zijn. Een opleiding volgen, of bij de sport betrokken blijven. Maar geeft dat na een aantal jaren nog echt voldoening? Of perspectief? Als het je past, prima!
Maar als het je geen voldoening (meer) geeft, je weer wat ouder bent geworden en je niet wilt blijven hangen in je verleden, wat dan? Dan is er meer nodig dan een interessetest en een opleidingengids. Dan wil je goed en gedegen onderzoeken welk pad het beste bij je past bij het vervolgen van je leven.
En de praktische handvatten krijgen hoe dat te bereiken.

Ik denk dat de wijze waarop ik vastgelopen, bovengemiddeld intelligente 30 en 40 +ers succesvol help om weer in het juiste spoor te komen, ook heel erg goed kan werken voor mensen die een topsportleven hebben afgesloten.

> Hoe ga je met je geleefde leven om?
> Hoe ga je om met het achter je laten van je bekende wereld?
> Hoe vind je weer een plaats in de maatschappij?
> Hoe kan je met jouw talent lekker werken en je geld verdienen?

Ik ben er van overtuigd dat mijn ervaring met werken met intellectueel toptalent van grote waarde kan zijn voor ex topsporters die weer plezier willen hebben in werk en leven na hun bijzondere carrière. Mijn doel is dan ook:

Mijn expertise, loopbaancoaching speciaal voor bovengemiddeld talentvolle en succesvolle mensen, in te kunnen zetten voor ex topsporters die weer met plezier en energie verder willen met hun leven!

Meer weten?

Florusse Ontwikkeling Training Coaching
Loopbaancoaching, speciaal voor mensen met bovengemiddeld talent
Drs. H.L. Florusse

M 06 12552845
E info[a]florusseotc.nl
W www.florusseotc.nl