Hoogbegaafd zijn is nooit het hele verhaal.

  • 0

Hoogbegaafd zijn is nooit het hele verhaal.

Tags : 



Weer een nieuwe zoektocht.

 

Heleen, kan ik bij jou terecht met mijn coachvraag?

‘Ik ben op jouw spoor gezet door mijn HRM’er omdat de zorgen die ik heb in mijn huidige werk en leven, waarschijnlijk komen door hoogbegaafdheid.’
Kort geleden zijn we gestart.

 

Komen mijn problemen ook door hoogbegaafdheid?

Deze vraag krijg ik vaker van mensen aan mijn tafel.

Mijn gast heeft zich nog niet zo lang geleden gerealiseerd dat hij vermoedelijk hoogbegaafd is.  Maar in zijn jeugd was dat nooit een thema. Nooit zo benoemd. Dat hij heel snel leerde, als kind een uitblinker bleek in van alles, wist hij wel. Schoolresultaten, sport, vrienden maken, alles ging hem soepel af. En dat leverde hem altijd veel waardering op.

Toch gingen het afmaken van zijn studie en de vele functies die hij heeft gehad, hem minder goed af dan hij had verwacht. Nu ook één van zijn kinderen tegen moeilijkheden aanloopt vanwege hoogbegaafdheid, poppen  er bij hem ook allerlei vragen op.

Is hoogbegaafdheid bij hem ook een oorzaak van zijn hobbelige pad? En wat moet hij doen om in zijn huidige job niet weer in dezelfde valkuilen te trappen als hij al gedaan heeft? Help?

 

Hoogbegaafdheid heeft veel kanten.

Echt niet elke hoogbegaafde is een schooluitvaller. Hoewel je soms wel dat idee krijgt als je de zorgen volgt over de grote groep hoogbegaafde thuiszitters.

Deze man heeft als kind vooral de zonkanten van zijn hoogbegaafdheid leren kennen. Hij vlinderde door zijn jeugd. Een solide gezin, heel veel vriendjes in de wijk, waarmee hij altijd speelde. Altijd goede schoolresultaten, gesport, fysieke en denksporten, daar ook best goed in, en het zelfs geschopt tot topsport internationaal. Aan ambities, uitdaging, sociale contacten en vaardigheden, zelfvertrouwen geen gebrek. Toen.

 

Waar ging het dan toch mis?

Heel vaak is dit het patroon. Als alles nog eenvoudig is, je een fijne leefomgeving hebt, kan je zomaar ver komen met je capaciteiten en talent. Als je het naar je zin hebt, contact kunt maken, vrienden hebt, waardering krijgt, resultaten goed zijn, lijkt hoogbegaafdheid geen last.

Maar er komt altijd een moment dat er dingen niet meer vanzelf gaan. Dat je je moet gaan inspannen voor je resultaten. Dat anderen ergens beter in zijn. Dat je bij een teleurstelling niks hebt aan zeggen “dat het toch al saai was, of stom”, maar dat je vaardigheden moet ontwikkelen om met teleurstellingen of mindere resultaten om te gaan.

Dat je ook leert te leren. Leert je te herpakken als iets niet lukt.

 

Coping.

Slimme mensen kunnen heel inventief zijn om juist dat “leren” te vermijden. Keuzes laten vallen, je concentreren op leuke bijzaken. Uitstelgedrag. Als iets niet goed gaat te snel vluchten, spanning zoeken, of weer iets nieuws beginnen. En met je talenten kan je snel weer iets anders best goed. Sommigen zijn meester in zichzelf en hun omgeving voor gek houden.

Maar je gebrek aan leervaardigheden, teleurstellingen niet kunnen opvangen, je zelfbeeld en eigenwaarde koppelen aan je resultaten, in plaats van aan wie je bent, blijft zo in stand.

En zo sleep je jezelf van situatie naar situatie.
(Ik denk opeens ook aan het pas verschenen boek van Job van Ballegoijen “Morgen vertel ik alles.” over zijn zes jaren als schijnstudent)

 

Hoogbegaafdheid is nooit het hele verhaal.

Je zult op zoek moeten gaan naar wat bij jou NIET vanzelf ontwikkeld is. Juist door je talenten heb je veel cadeau gekregen, maar zijn andere cruciale elementen wellicht onderontwikkeld gebleven. Omdat je er mee weg kwam.

Zoals bijvoorbeeld een gebrek aan……

 – “leren te leren.”
 – Je zelfbeeld koppelen aan wie je bent en niet aan wat je presteert.
 – Leren omgaan met je meerdere erkennen.
 – Leren dat fouten maken en falen niet hetzelfde is. En beide niet verbloemd hoeven te worden. 
 – Je inspannen om een resultaat te halen. Niet alles gaat vanzelf.
 – Leren van anderen, in plaats van alles zelf uitvogelen.
 – Hulp vragen

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen is anders.

 

Zoek het uit.

Onderzoek wat maakt dat jij jij bent. Uit wat voor nest kom je? Waar liggen jouw talenten, en hoe zou je die het liefst gebruiken?

Wat is bij jou minder ontwikkeld? En wat wil, of kan je daar aan doen?

Welke patronen heb jij in je leven  ontwikkeld? En  waar helpen ze je, en waar zitten ze je in de weg?

 

Hoogbegaafden

Hoogbegaafden hebben “hoogbegaafden kenmerken” en “hoogbegaafden behoeftes” en die zijn niet gemiddeld. Maar elk mens is anders, heeft andere capaciteiten, een andere leefomgeving, andere mensen om zich  heen.

Zoek uit wat jouw pad was en is, waar jouw valkuilen en blinde vlekken zitten, wat jij kan doen om je weg te vinden. Wat jouw automatisme is als iets stroef loopt.
Dan kan je het in je werk en relaties echt heel goed hebben. Met je hoogbegaafdheid. Het kan echt.

 

Herken jij dit ook?

Kun je mijn hulp gebruiken om te onderzoeken hoe het bij jou zit? Mail me hier, en we onderzoeken jouw vragen bij mij aan tafel.

Werk ze!

 

 

 

Afbeelding via Pixabay

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Afbeelding van Pexels via Pixabay