Van baan naar baan naar baan

  • 0
baan

Van baan naar baan naar baan

 

Hoe kan het dat ik nooit lang in een baan kan blijven, terwijl de kwaliteit van mijn werk eigenlijk nooit het probleem is?

 

Hoogbegaafd en steeds opnieuw niet lang in een baan kunnen blijven

Afgelopen maand sprak ik weer twee mensen bij mij aan tafel met een zelfde vraag: “Hoe kan het dat ik nooit lang in een baan kan blijven, terwijl de kwaliteit van mijn werk eigenlijk nooit het probleem is?“
Eén van de twee had een indrukwekkend lange lijst met werkgevers. Ze had eigenlijk nooit moeite met aan een baan komen, maar het was steeds maar voor korte tijd. Ze kon maar twee werkplekken aanwijzen waar ze langere tijd had gewerkt. En ook met plezier.

Ze had al in zoveel verschillende richtingen geleerd en gewerkt. Opgeleid tot HBO informaticus. Maar ook tuinontwerp, webdesign, toelatingsexamen gedaan voor politieacademie, ondernemer, defensie, sales, planning. Zo vaak met goede moed opnieuw begonnen. Bewonderenswaardig.
En oh, ja, ze had ook stevige zorgtaken op haar bordje gekregen in de afgelopen jaren.

Ze had nu via het UWV weer de zoveelste baan in het vizier. Volgende week beginnen. Op zich wel aardig werk, maar de eerste weken moest ze daarvoor dagelijks ver rijden om intern opgeleid te worden en daar zag ze als een berg tegenop. Dat kost haar zoveel energie dat ze het liefst zou willen afbellen. Maar ja, het UWV……

 

Is er een verband met hoogbegaafdheid?

En waarom ze bij mij aan tafel zat? Ze was heel recentelijk op het spoor van hoogbegaafdheid gekomen. Zou er een verband zijn? En hoe kan ze wel met plezier ergens blijven werken?

We hebben dat uitvoerig besproken. Dit waren de belangrijkste conclusies:

• Ze was erg snel van begrip. Had het werk overal snel door, deed het vaak ook heel goed, maar zag ook direct hoe het anders of beter kon. En liet dat ook merken.
• Ze stelde hoge eisen aan haar eigen werk, maar ook aan dat van anderen.
• Ze had grote behoefte aan autonomie.
• Grote behoefte aan “even met rust gelaten worden”,
• Ze kon heel erg lang doorgaan voor ze opgaf.
• Ze is erg principieel.

En dit waren nu net de dingen waar collega’s of chefs weinig oog, of zelfs begrip, voor hadden En haar functies waren altijd op zo’n niveau in de organisatie dat ze dicht op elkaars lip werkten en er weinig ruimte was voor eigen ruimte.
Behalve dus op die plekken waar ze langere tijd met veel plezier gewerkt had.

Of ze daadwerkelijk hoogbegaafd is gaat ze nog laten onderzoeken. Maar haar verhaal, haar ervaringen, haar kenmerken, haar bovengemiddelde toets scores op testen, een hoogbegaafde broer, geven mij het gevoel dat het heel waarschijnlijk is.

 

Toch een leuke plek gevonden, met bespreking van hoogbegaafdheid!

We hebben gesproken over wat zij nodig heeft om wel goed te gedijen. En hoe je dat kan zoeken, of bespreekbaar kan maken op je werk.

Een week later belde ze me op vrijdagavond. De eerste week in de nieuwe baan was bepaald niet meegevallen. Maar in de tussentijd was ze met een ander bedrijf in gesprek geraakt. En daar had ze zicht op een baan die veel beter bij haar paste. Wat betreft inhoud, rustige werkplek, regelmaat. En oh ja, ze had meteen maar gemeld dat ze vermoedelijk hoogbegaafd is, En dat dat voordelen maar soms ook nadelen heeft. En weet je wat? Ze heeft die baan gekregen! Ik wens haar van harte weer een fijne periode van lekker werken met plezier toe!

Vermoed jij dat hoogbegaafdheid je in de weg zit? Wil jij ook graag dat je werk bij jou past? Mail me gerust, dan onderzoeken we hoe ik jou kan helpen.

handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8.5/10 - 7 beoordelingen
Ontvang GRATIS het praktische E-book
“In 5 stappen weer fluitend naar je werk!”
Met diverse tips waar je direct iets aan hebt.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven