Brainstormen in een groep werkt niet.

  • 0

Brainstormen in een groep werkt niet.

Hoe kom jij op goeie ideeën?

Vanochtend las ik in mijn krant de wekelijkse bijdrage “Aan het werk” van Richard Engelfriet, schrijver van het boek De Succesillusie.  In zijn columns neemt hij gewoontes en aannames uit onze werkwereld onder de loep. En hij zoekt uit of zaken die we voor waar aannemen ook ondersteund worden door gedegen onderzoek.

Brainstormen in een groep werkt niet.

Vandaag ging het over brainstormen. In een groep werkt dat dus niet. Terwijl hele  volksstammen van mijn generatie daar mee opgegroeid zijn. Trainer of gespreksleider voor de groep. Flap-over erbij. Memoplakkers plakken. Ik werkte zelf ook ooit als  trainer, dus ik deed het ook wel eens.

Volgens Engelfriet klinkt het logisch: met meer mensen kom je op meer ideeën. Maar zo werkt het dus helemaal niet.

Uit een groot aantal studies, (en dus niet uit één studie)  blijkt: “brainstormen is een ongeschikte vorm om een groep tot betere ideeën te laten komen. Mensen blijken in hun eentje meer en betere ideeën te bedenken. “

Het idee is net als bij werken in een kantoortuin.

Je verwacht
·         meer creativiteit,
·         innovatie en
·         kennisdeling

omdat je met meer bij elkaar zit.

In praktijk zorgt het echter voor
·         meer stress,
·         minder concentratie en
·         meer asociaal gedrag.

Waar komen de goeie ideeën dan vandaan?

Mijn ervaring is dat niet zozeer het brainstormen niet werkt, maar het zit ’m volgens mij in die groep. Ook ik probeer te bewerkstelligen dat mensen bij mijn aan tafel

·         ideeën bedenken waar ze nog nooit eerder aan hadden gedacht
·         patronen gaan zien waar ze nog nooit bewust van waren
·         anders naar zaken kijken dan ze gebruikelijk doen.

En dat werkt geweldig. Maar wel gewoon met z’n tweeën aan tafel.  Met aandacht voor ieders bijdrage. Doorvragend, associërend, geconcentreerd. Met best af en toe een hele flauwe grap. Maar altijd met een opbrengst waar iemand op voort kan borduren. En we bedden het altijd in in  de rest van het proces. We blijven nooit steken bij het verzamelen van ideeën, waar we vervolgens geen vervolg aan geven.

Wanneer ontstaan de beste ideeën?

Als je ze niet verwacht!

Eén van mijn studerende kinderen kwam dit weekend met twee voorbeelden. Hij moest omreizen met de trein, maar hij had in de trein wel een hele lastige opgave weten te maken. Hij kwam daar op zijn kamer niet uit, maar toen hij op het perron liep viel hem opeens in hoe hij het moest aanpakken. Meteen uitgewerkt in de trein en hij had hem af. Hij vertelde ook dat hij vaak samen met twee anderen wiskundewerkcolleges maakte. Als ze dan vast zaten ging er altijd wel iemand naar de wc. En als ie daarvan terugkwam wist hij heel vaak hoe ze het moesten aanpakken.

En dat herken ik ook.  Ik werk hele of halve dagen met iemand bij mij aan tafel en ook dan is een pauze wel eens even nodig. En hoe vaak komt een van ons niet terug met de zin: wat me net nog te binnen schoot…….

Slaap je wel genoeg?

Creativiteit heeft ruimte nodig. Door juist even iets heel anders te doen. Je onderbewuste werkt toch wel door, daar hoef je niet altijd heel bewust hard aan te werken.

Naar buiten, frisse neus! Bewegen, lummelen of uit het raam staren.

Mijn eerste bijdrage aan mijn kinderen als die ergens mee vast lopen is eigenlijk altijd: slaap je wel genoeg?  Want voldoende slaap is essentieel om op ideeën te komen hoe je iets gaat aanpakken.

Dat is ook Engelfriet zijn conclusie.

Hoe kom jij op goeie ideeën als je ergens in vast loopt?

Laat het me weten als ik je kan helpen jouw ruimte voor goeie ideeën te vergroten. Dan onderzoeken we het bij mij aan tafel.

Werk ze!

handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 15 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven