Clinic, groepslessen of strippenkaart?

  • 0

Clinic, groepslessen of strippenkaart?

Clinic, groepslessen of strippenkaart? Op welke manier leer jij het meest?

 

Als je iets wilt leren zoek je een meester. Iemand die jou kan helpen om beter te worden in wat jij wilt leren. Maar wat is dan de beste vorm?

Ik sprak onlangs iemand bij mij aan tafel die vertelde over hoe hij had leren skiën. Dat leerde hij pas op latere leeftijd. Hij had natuurlijk gewoon skilessen kunnen nemen in een skiklas. Maar hij pakte het anders aan.

1. Hij bekeek filmpjes van skiënde mensen.
2. Hij probeerde te visualiseren welke bewegingen hij moest maken om ook zo te kunnen skiën.
3. Met die voorbereiding nam hij les. Niet in een klasje, maar individueel. Bij een skileraar. In een paar dagen intensief samen aan het werk.

Resultaat: In relatief weinig tijd ging het skiën hem behoorlijk goed af.

Ik vond dit een mooi voorbeeld van intensief en compact leren. Het vergt heel wat voorbereiding van de leerling. Het werkt natuurlijk ook beter als er al potentieel talent aanwezig is. En het vraagt een leermeester die zo intensief 1 op 1 kan werken.

Een zelfde soort ervaring hoorde ik van iemand die anderen helpt om hun financiën op orde te krijgen. Als ze de mogelijkheid had om langere tijd met iemand te werken in plaats van wekelijks een uurtje, was het resultaat zo veel groter.

 

Intensiteit

In mijn praktijk werk ik ook zo. Mijn gasten kunnen heel veel zelf, hoef ik niet bij te helpen. Ze kunnen zich heel goed zelf voorbereiden op wat ze willen onderzoeken of bereiken. En in hele dagen en dagdelen werken we intensief samen om

> De echte kern van de vraag te vinden,
> te onderzoeken waar iemand in kan leren
> te leren “nieuw gedrag” echt in te slijpen.
> Hardnekkige misvattingen of aannames op te sporen.
> Verbindingen te kunnen leggen met wat we eerder op de dag al zijn tegengekomen.

 

Resultaat

Een hele dag 1 op 1 werken is intensief. Je moet de energie van de dag goed bewaken. Maar de intensiteit én effectiviteit is zoveel groter dan wanneer je elkaar om de week 1,5 uur spreekt. Mensen komen dan gehaast binnen. Letten op de klok omdat ze door moeten naar de volgende afspraak. En als je ergens nog iets te binnen schiet moet je wachten tot de volgende gelegenheid.

Als je de ochtend met elkaar begint en de hele dag hebt, geeft dat zo’n ander gevoel van tijd. En je blijft ook in contact, je voelt geen haast. De onderdelen die je wilt bespreken kan je ook veel gemakkelijker met elkaar verbinden. Je besteedt de beschikbare uren zoveel intensiever en effectiever.

Ik merk dat in mijn werk mijn “clinic” vorm veel extra’s geeft. En dat vinden mensen aan tafel ook.

 

Nooit meer in de groep?

Nee dat lijkt me niet. Ik heb al zoveel trainingen en workshops mogen begeleiden dat ik daar ook zeker de waarde van zie. Maar het is anders. In een groep kan je veel delen. Je bereikt mensen als het goed is met jouw inzichten en probeert ze zelf in beweging te krijgen. Mensen kunnen ook leren van elkaars ervaringen. Maar ik ben minder in staat om iedereen individueel te helpen, Maatwerk te leveren. En dat is waar ik veel voldoening uithaal. En waar de mensen bij mij aan tafel ook behoefte aan hebben.

 

Dus geen coachsessies?

Ja hoor, die zijn net zo goed heel waardevol. Voor mijn gasten vooral als ze behoefte hebben aan sparren, bijsturen, onderhoud. Of bij korte vragen om weer zelf verder te kunnen.
Maar als je echt een proces in gang wil zetten, serieus iets wil veranderen, dan werkt bij mij de clinic vorm heel erg goed.
En ben ik blij met het verhaal van de beginnende skiër.  Heel herkenbaar.

Heb jij behoefte aan hulp bij een serieuze verandering? Wil jij een intense leerervaring meemaken waar je zelf mee verder kunt? En wil jij onderzoeken of je mijn hulp kunt gebruiken?

Mail me gerust, dan spreken we elkaar bij mij aan tafel.

 

handtekening