Discipline, een mooi woord om het jaar mee te beginnen.
Hoeveel mensen maken goede voornemens als er een nieuw jaar begint? Ik begin er zelf niet aan. Ik heb nog volop plannen en ideeën, maar die borrelen het hele jaar door in me op. En niet alleen als het toevallig een nieuw jaar wordt. Toch nodigt het begin van een nieuw jaar voor velen uit om nu écht eens werk te gaan maken van die dingen die je zou willen veranderen. Vooral op het gebied van gezonder leven, minder stress. Niks mis mee.
Alleen: Hoe houd je vol? Waar haal je de discipline vandaan?
Professor dr. Marli Huijer, Hoogleraar Filosofie en Denker des Vaderlands heeft er een boek over geschreven: Discipline, overleven in overvloed. Ze hield daar een lezing over bij mij in de buurt. En ik ben gaan luisteren.
We houden niet zo van het woord discipline. Doet ons denken aan gehoorzaamheid, tucht, straf. En die betekenis heeft het ook lang tijd gehad. Denk aan het leger, onderwijs en ziekenhuizen. Discipline is iets wat iemand je oplegt.
En toch kunnen we discipline goed gebruiken. Mensen met discipline blijken langer te leven, zijn gelukkiger en bereiken meer. Waarom is het zo moeilijk?
Volgens Marli Huijer komt het doordat we leven in een wereld van overvloed. Om daar niet in ten onder te gaan hebben we discipline nodig.
1. We leven in materiele overvloed. Hoe zorg je dat je niet meegezogen wordt in alle verleidingen van de welvaart? Je geen dingen koopt die je eigenlijk niet kunt betalen?
2. We hebben een overvloed aan alcohol. Hoe zorg je dat je maat houdt? Een opgave voor jongeren, voor eenzame mensen, voor mensen die hun problemen willen vergeten.
3. We hebben een overvloed aan tijd. Door technologie gaan heel veel dingen in minder tijd. En kunnen we alles doen op elk tijdstip. Contact houden, studeren, winkelen. Toch hebben we geen tijd over, we doen 2 of 3 x zo veel in dezelfde tijd. Het vergt discipline om te kiezen wat je wel en wat niet wilt doen.
4. Er is een overvloed aan potentiële liefdesrelaties. Vroeger koos je je geliefde meestal uit een groep die je kende. Je buurt, vereniging, de kerk, school, studie. Nu is er een miljard mensen over de hele wereld die potentieel wel eens heel goed bij jou zou kunnen passen. Met iemand gelukkig kunnen zijn (en blijven) vergt soms discipline.
5. Overvloed aan keuzes. Hoef ik denk niet eens toe te lichten. Je wordt er continu mee geconfronteerd dat je altijd een betere keuze kan maken en dat je een sukkel bent als je dat niet uitzoekt. De uitval van studenten is enorm, was een andere keuze niet beter geweest?
Vanuit haar onderzoek naar hoe filosofen denken over discipline, kan discipline van buitenaf opgelegd worden, maar het kan ook vanuit jezelf komen. Bijvoorbeeld doordat je dingen in je opvoeding hebt meegekregen die je nu zelf heel normaal vindt. En daar wringt de schoen, want we rekenen het onszelf zwaar aan als we de discipline niet kunnen opbrengen. Dat is eenzaam en dat hoeft volgens Marli Huijer niet de weg te zijn.
Zij gaat uit van het idee dat iedereen deel uitmaakt van een web, een netwerk, groot of klein. En dat je je eigen omgeving heel goed kan inzetten bij het volhouden van een discipline die je zelf graag wilt.
Schakel hulp in van mensen of dingen. Hoe?
1. Doe een belofte aan mensen in je omgeving. Dat helpt je om niet op te geven.
2. Spreek af dat je gezamenlijk iets gaat doen. Sporten, studeren, gezonder eten.
3. Gebruik “dingen” om je te helpen. Contant geld i.p.v. je pinpas. Behulpzame apps. Of, zoals bij ons thuis nog steeds de kookwekker naast de computer om je te helpen herinneren dat je niet zo lang wil gamen.
Haar motto van de avond: Zoek de discipline niet in jezelf, maar besteed deze uit.
Kan jij meer discipline gebruiken om te komen waar je wilt zijn? Kan ik je daarbij helpen?
Laat het me weten.
Werk ze
2 Comments
yvonne
januari 9, 2016at 10:36 amMisschien zou het helpen als we snappen waarom mensen met discipline langer leven, gelukkiger zijn? Maar dan moeten we het hele boek lezen? Wel herkenbaar ja, het succes van de weight watchers is er een mooi voorbeeld van. Sollicitatiebuddies een andere en zo zouden er nog veel meer successvolle groepen kunnen ontstaan met de huidige mogelijkheden van social media of gaat dan ook de discipline-uitbesteding aan overvloed ten onder?
Heleen Florusse
januari 11, 2016at 1:58 pmAls je zelf graag iets wilt bereiken, hoe klein of groot ook, moet je er niet alleen mee beginnen, maar ook volhouden. En juist dat volhouden kan in je eentje knap lastig zijn. Dan heb je heel veel wilskracht nodig, en dat is nu net een kracht die vaak snel “opgebruikt” is. Dus als je gebruik kunt maken van je omgeving, maak je het voor jezelf minder zwaar en verklein je de kans dat je opgeeft en je jezelf (weer) teleurstelt. Jouw voorbeelden passen daar precies bij! Of social media een goede hulp zijn, lijkt mij persoonsgebonden. Als ik Marli Huijer goed begrepen heb, vraagt elk gebied van overvloed een vorm van discipline om er niet aan ten onder te gaan. Zoek een vorm die bij je past!