Een gewone baan na een top (sport) carrière

  • 0

Een gewone baan na een top (sport) carrière

“Wat een spannend project run je!”, kreeg ze te horen toen ze nieuw was op kantoor. Maar voor ex-professioneel hockeyspeelster Miek van Geenhuizen was ‘spanning’ deelname aan een olympische hockeyfinale. De prikkels uit haar achtergelaten carrière zal ze nooit meer terugvinden.”

Met deze regels begon een bericht dat ik onlangs tegenkwam op NU.NL

In het artikel staat mooi beschreven hoe de overstap voor Miek van Geenhuizen verliep van een glansrijke en gouden hockey carrière naar een marketing functie in een grote organisatie.

Het verhaal gaat over haar ervaring met die wending in haar leven. Het gaat over processen die de mensen bij mij aan tafel zeker herkennen. Ik heb ex topsporters geholpen hun weg te vinden en keuzes te maken in het leven en werk en ná hun topsportleven. Maar ik heb ook heel veel mensen aan tafel die geen topsporter waren, maar op hun terrein succsvol waren en op hun hoogste niveaus hebben gewerkt. En voor wie er ook een omslagperiode was aangebroken, waardoor ze niet meer de lol, voldoening en uitdaging vinden die ze hebben gekend.

Wat is vooral herkenbaar?

 1. Als je pad niet meer steil omhoog loopt.

 “Net zoals elke topsporter wist de Eindhovense dat de dag zou komen waarop ze afscheid zou moeten nemen van deze race. Een race die al op haar zesde begon en die sindsdien haar passie en leven was geweest. Maar het weggaan was misschien niet het happy end dat een olympisch winnares zich voorstelt.”

Mensen die van jongs af aan talentvol zijn, en het geluk hebben die talenten tot grote hoogte te kunnen ontwikkelen, zijn gewend om jaar in jaar uit bezig te zijn met beter te worden.  Toch lopen allemaal tegen het moment aan dat het niet meer vanzelfsprekend is dat de weg alleen maar omhoog loopt. En ook al weet je dat rationeel wel, het is niet gemakkelijk om weer een weg te vinden als je weg omhoog, door welke oorzaak ook, afvlakt.

Waar vind je die spanning, harde werken, beloning, zichtbaarheid weer terug?

 2. Als je merkt dat je niet automatisch meer gevraagd bent.

“Weet je nog hèt moment dat je hebt besloten om te stoppen met hockey?
“Ja, ongeveer, en het is wel op een minder leuke manier gebeurd. Na de Olympische Spelen in 2008 heb ik me altijd beschikbaar gesteld om terug te komen bij het Nederlands elftal, maar na 2009 ben ik nooit meer opgeroepen. Toen werd ik dertig en dan beginnen sowieso andere dingen te spelen bij vrouwen, zoals kinderen krijgen. Toen ik niet geselecteerd werd voor het elftal in 2012 en 2013 dacht ik: ik heb al zeventien seizoenen hoofdklasse gespeeld, en dat vanaf mijn veertiende. Op een gegeven moment is dat gewoon klaar. Al die jaren heb je zo veel verplichtingen gehad, het was fijn om even niks te moeten. En op deze manier landen in het gewone leven. Tegelijkertijd was het natuurlijk een financieel onzekere periode.”

Voor veel  mensen in mijn praktijk is dit zo herkenbaar. Jarenlang gestudeerd, blik op de volgende mijlpaal, veel gewerkt,  interessant en veeleisend werk gehad. En dan, opeens, ben je minder nodig. Eerst is het wel prettig, eindelijk wat minder druk. Maar wat dan? Je wilt toch plezier in je werk en je geld verdienen. Ook al is dat is niet meer op de manier die je gewend was.

 3. Als je aan een baan begint waar jij niet door uitgedaagd wordt.

“Met behulp van Randstad kreeg je een baan als marketeer op een kantoor. Hoe was dat?
“Een enorme overgang. Ik weet het nog: op mijn eerste dag zat ik achter mijn laptop, ik moest belletjes plegen, e-mails beantwoorden. En ik dacht: is dit het nou – ik heb de hele dag niks gedaan. Ook als dat niet zo was. Ik was niet eens moe!”

Fijn als je weer onder dak bent. Maar niet als je in die functie geen spanning of uitdaging voelt. Dan sijpelt alle energie dagelijks weg en ben je moe van “niks“ doen. Een baan moet ook bij jou passen.

 4. Hoe ga je om met de verschillende fases in je leven.

 “Maar je zult nooit meer de bezieling vinden in een nieuwe baan als de passie die je ooit had in je sport. En daarnaar was ik wel op zoek. Medesporters zeggen dat ook. De gedrevenheid en prikkels waaraan je gewend was, dat zie je niet zo snel in werk terug.”

Je leven rolt alleen vooruit. Elke afgesloten periode komt niet meer terug.

Je studietijd, promotie, (topsport) carrière. Hoe ga je je leven invullen als je weet dat sommige dingen niet meer gaan gebeuren? Hoe vind je wat je nodig hebt met wat er wel mogelijk is? En hoe ga je om met afscheid?

Ik wens Miek van Geenhuizen en alle andere topsporters toe dat ze weer voldoening, plezier en werk vinden dat hen past. Je leven is nog zo lang.

Ben jij ook zo iemand? Heeft jouw carrière ook een wending gekregen en zoek je naar hoe je verder kan? Laat het me weten. Ik onderzoek het met plezier met je.

Werk ze!

handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8.5/10 - 7 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven