Flow. Het loopt zoals het loopt.

  • 0
flow

Flow. Het loopt zoals het loopt.

Flow. Het loopt zoals het loopt.

Flow

We kennen het woord allemaal. En hopelijk ken je het gevoel ook. Dat alles moeiteloos lijkt te gaan. Dat je met plezier doet wat je doet. Dat tijdbesef vervaagt, je haast niet door hebt hoeveel tijd er al verstreken is. Ik heb Mihaly Csikszentmihalyi, “de weg naar Flow”, terwijl ik met dit stukje bezig ben, toch weer even van de plank gehaald. Eigenlijk zou ik het opnieuw moeten lezen. Ik leg het nog maar even op mijn stapeltje.

En je kent vast ook een ander gevoel. Dat het helemaal niet zo lekker gaat. Dat er genoeg te doen is, maar dat het stroef gaat. Je er eigenlijk ook niet zoveel energie voor op kunt brengen. Je te moe bent voor alles. En wat dan?
Ik heb weer uit eigen praktijk ervaren dat dingen lopen zoals ze lopen. Dat je niet altijd hoeft te forceren om in het flowgevoel te komen. Dat er soms meer tijd nodig is dan je als ongeduldige  zou willen, maar dat je ook vertrouwen mag hebben dat er altijd weer een nieuwe fase komt. Of een oplossing.

 

Flowgevoel terugvinden

Ik ervaar een flowgevoel als ik iets schrijf. Mijn gedachten kan delen. Ideeën kan doorgeven.
Dat gevoel was de afgelopen paar maanden ver te zoeken. Ik had geen rust, geen ideeën, geen enkele behoefte om iets te delen. En dat terwijl ik genoeg te doen had. De afspraken met de mensen aan tafel liepen gewoon door. Alleen was er iets anders. Iets wat veel meer aandacht opslokte dan ik door had.  We hebben een flinke verbouwing van vier maanden achter de rug. Gekampeerd op de bovenverdieping, 5 weken geen keuken. Allemaal gelukt… Maar ook: beneden en in de tuin één grote bouwput,  continu mensen in je huis. Overal stand by  zijn om te zorgen dat het wordt zoals je het wil hebben.
En ik vond het gek dat ik geen ruimte meer had in mijn hoofd. Terwijl ik wel tijd had.

Nu is het zo goed als klaar. En als vanzelf komen er weer nieuwe dingen op mij pad.
Alsof het heeft gewacht tot ik er weer ruimte voor had.
Ik blijf me verwonderen hoe het kan lopen zonder dat ik bewust aan het sturen ben.

 

Weer terug in de flow

Nog twee van zulke voorbeelden.

1.      Ik kreeg een mail van iemand die ik twee jaar geleden weer op weg had geholpen met zijn leven en werk. Hij zat er toen aangeslagen bij, op alle fronten. Vervelende scheiding, nog geen evenwicht met de kinderen, alleen op een flatje, op een vervelende manier weg op zijn werk. En een hardloper die niet meer hardliep.  Na een periode ging het privé beter en vond hij een nieuwe werkomgeving. Lesgeven in het vak waar hij uit kwam.
Deze week dus,  twee jaar later, mailde hij me spontaan hoe goed het nu met hem ging. Het onderwijs was nieuw, maar erg leuk. Hij was een bedrijfje begonnen in sportartikelen en dat ziet er kansrijk uit. Privé gaat het goed met relatie en kinderen. En hij heeft zich weer opgegeven voor een marathon. Geweldig.

2.      Nog iemand vroeg mijn raad. Onvoldoende uitdaging in de opdrachten in haar werk. Zorgen over een dierbaar iemand. Ze was moe, had veel op haar bordje maar dat kon ze op zich wel hebben. Maar toch elke nacht te vroeg wakker. Een paar weken later waren als vanzelf twee problemen opgelost. Ze is op het werk onverwacht gevraagd om iets nieuws op te gaan starten wat heel goed bij haar past. De privé zorgen zijn onverwacht minder. En het slapen gaat langzaamaan beter. Maar vooral: ze voelt zich beter. Heeft het niet rustiger, maar gaat met meer energie door de dag. Een wereld van verschil.

 

Hard aan werken

Soms is ergens ”hard aan werken” niet de beste optie. Maar is het beter om:
·         je te blijven concentreren op de dingen die voor jou goed zijn,
·         vertrouwen te durven hebben in dat het goed komt en
·         ondertussen niet af te glijden in moedeloosheid of neerslachtigheid.

Ben jij jouw flow even kwijt? Mail me gerust, ik kan je helpen!

Werk ze!

handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8.5/10 - 7 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven