“Het gevraagde meisje willen zijn”

 • 0
teleurstelling

“Het gevraagde meisje willen zijn”

Wat doe jij als de keus niet op jou valt?

“Het gevraagde meisje willen zijn” is een zinnetje dat mij altijd is bijgebleven. Het kwam van mijn eerste baas bij Philips, Karel, een vriendelijke intelligente Vlaming. Het ging toen over het binnenhalen van consultancy opdrachten die je graag wilde doen, maar die niet altijd bij jou terechtkwamen. Hoe fijn het zou zijn als jij gevraagd wordt in plaats van dat je jezelf moet aanbieden.
En over jezelf goed en op het goede moment laten zien. Laten zien wat je in huis hebt, dat je er past en dat je het graag wilt doen. Het was niet zijn sterkste kant.
Ik moest er de afgelopen tijd regelmatig aan terugdenken.

“Mam, ik bel je toch niet wakker?”

De telefoon ging vrij laat op de avond. Het was mijn jongste, student in Nijmegen. En die belt zelden. Maar hij had goed nieuws! Hij was eindelijk gekozen op de kijkavond en had een nieuwe kamer! Hij is inmiddels derdejaars en had gelukkig vrij snel in het eerste jaar een kamer gevonden. Maar daar wilde hij al heel lang weg, te eenzaam daar. Keer op keer had hij gereageerd op kamers. In studentenhuizen, bij studentenhuisvesting. Maar hij had maar geen geluk. De ene keer hoorde hij helemaal niks op zijn reactie, de andere keer werd hij wel uitgenodigd op een kijkavond maar dan werd hij  het toch niet. En bij studentenhuisvesting kwam hij maar niet hoger in de rij. Hij werd er af en toe moedeloos van.

 

Komt dit patroon je bekend voor?

We bespraken zijn teleurstelling, bespraken zijn aanpak. Zou hij het anders moeten doen? Hoe hou je de moed er in. Vertrouwen dat het goed komt. Maar we bespraken ook de realiteit. Als je met meerderen op één plekje aast, moet je ook een beetje geluk hebben. Natuurlijk ben je een prima huisgenoot, met tijd voor studie én ontspanning. En best gezellig, zonder elkaar in de weg te zitten. Maar dat maakt je niet de per se de uitverkorene van de avond.
En we hadden het over zijn strategie. Gewoon jezelf blijven, blijven rondkijken en reageren, alleen reageren op kamers die jij zelf ook wil. Op een keer word je beloond en vragen ze jou.
En ja, dat klopte voor hem dus uiteindelijk ook. Hij is er helemaal blij mee.

 

De sleutel?

 • Laat het niet aan je zelfvertrouwen komen, ook al is dat best moeilijk na de zoveelste afwijzing.
 • Kijk steeds of je het goed hebt aangepakt, waar je het beter zou kunnen doen, of dat je moet bijsturen.
 • Blijf doorgaan
 • Heb vertrouwen dat het een keer jouw kant op rolt.

 

Boer zoekt vrouw.

Eigenlijk heel letterlijk een situatie waarin ze alle 10 graag “het gevraagde meisje” van hun boer willen zijn. Alle 10 waren ze al een goede match met hun zoekende boer. En toch mochten er per boer maar 5 mee naar de volgende afspraak. Niet omdat de boeren de 5 afvallers niets vonden, maar omdat ze  nou eenmaal een keuze moesten maken en die viel die dag zo uit.
Voor de niet gekozen mensen geldt eigenlijk het zelfde als voor mijn jongste

 • Laat het niet aan je zelfvertrouwen komen, ook al is dat best moeilijk na de afwijzing.
 • Kijk steeds of je het goed hebt aangepakt, waar je het beter zou kunnen doen, of dat je moet bijsturen.
 • Blijf doorgaan
 • Heb vertrouwen dat het een keer jouw kant op rolt.

 

En wat als je wel “het gevraagde meisje” bent maar het helpt je niet?

Bij mij aan tafel besprak ik deze week het omgekeerde: De jonge dertiger die ik begeleid wordt juist wel ieder keer gekozen als hij solliciteert. Hij weet precies wat hij moet doen om gevraagd te worden. Maar elke keer is de werkplek een teleurstelling. Hij begint enthousiast, maar na een tijdje wordt het een worsteling. Dan gaat het werk steeds minder goed, gaat het stroef lopen met zijn omgeving. Bij zijn laatste baan is hij na 11 maanden tot zijn grote opluchting vertrokken.

Halverwege ons programma hebben we al een groot deel van de oorzaak te pakken. Hij weet juist  heel goed hoe hij zich moet laten zien om een baan te krijgen, maar hij heeft helemaal niet door dat de baan ook bij hem moet passen. Dat niet alleen de match met je opleiding bepaalt of je wel of niet op je plek zit. Maar dat de inhoud van het werk, de werkplek, de collega’s, de sfeer en cultuur samen bepalend zijn. Dat je in de sollicitatie onderzoekt of de werkplek ook bij jou past.

 

Na de zoveelste teleurstelling geldt ook voor hem:

 • Laat het niet aan je zelfvertrouwen komen, ook al is dat best moeilijk na weer een mismatch
 • Kijk steeds of je het goed hebt aangepakt, waar je het beter zou kunnen doen, of dat je moet bijsturen.
 • Blijf doorgaan
 • Heb vertrouwen dat je een plek gaat vinden die wel bij je past.

 

Wat doe jij als je niet “het gevraagde meisje” bent dat je wel zou willen zijn? Wat is jouw patroon?
Laat het me weten als ik je kan helpen met het te onderzoeken en je aanpak aan te passen.

 

Werk ze

handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8.6/10 - 11 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven