Hoeveel hersteltijd gun jij jezelf? En hoe slim is dat?

  • 2
hersteltijd

Hoeveel hersteltijd gun jij jezelf? En hoe slim is dat?

“De Tour win je in bed.”

We hebben deze klassieke quote van Joop Zoetemelk allemaal al wel eens voorbij zien komen. En hij werd opnieuw aangehaald in de column van psycholoog Thijs Launspach van deze week, “Presteren door rust”.  |
Meteen schoten de voorbeelden uit mijn dagelijkse praktijk kriskras voorbij. 
Ik begeleid dagelijks mensen met bovengemiddelde capaciteiten. Goed in hun vak. Harde werkers. Bevlogen. Hoog opgeleid. Veel energie. Hoge standaard. Groot verantwoordelijkheidsgevoel. Betrokken. Lange dagen. 
Daar ligt het allemaal niet aan. Maar als ze zo doorgaan vallen ze om. Krijgen ze klachten. Gaan ze inleveren op ontspanning. Blijven ze maar doorstomen, met groeiende tegenzin. Soms ligt  burn – out al op de loer. 


Geen nee kunnen zeggen 

Enige maanden geleden werd ik gebeld door een manager van een High Techbedrijf. Of ik tijd had om met één van zijn medewerkers aan de slag te gaan omdat hij zich zorgen maakte over hem. Het ging om een hele slimme, deskundige, ervaren en loyale medewerker die veel meer uren maakte dan gezond was, maar die ook overal bij gevraagd werd vanwege zijn kennis en ervaring. En deze man zei niet snel nee. 


Van workaholic naar fijnere collega.  

Nu had ik al eerder iemand vanuit dit bedrijf begeleid met ongeveer hetzelfde probleem. Deze man werkte zich ook over de kop. Voelde zich overal verantwoordelijk voor. Kon het eigenlijk allemaal niet meer behappen maar wist niet hoe hij moest bijsturen. Het resultaat van ons werk was dat deze man zijn werk beter kon verdelen. Werk leerde afhouden wat een ander ook kon doen.  
Maar meer dan dat: hij had geleerd hoe belangrijk het was om genoeg te ontspannen en plezier te hebben. Gezond te eten. Buiten te zijn. Tijd te maken voor gezin en vrienden.  
Zijn omgeving  zag deze man transformeren van een wat stugge workaholic in een zeer ervaren en gedreven en vooral aardiger collega.  


Geen tijd kunnen maken voor jezelf.  

Maar nu dus de nieuwe vraag. Eind vorig jaar was het eerste contact. Het duurde ongeveer een maand voor we een eerste afspraak konden maken om zijn situatie te onderzoeken.  Na het groene licht zouden we snel de eerste afspraak plannen om van start te gaan. En die kwam maar niet. Hij had het erg druk en zou zelf aangeven wanneer hij een gaatje zag. Niet dus. Na een paar weken heb ik gevraagd hoe het ging. Druk, maar hij ging me snel bellen. Na weer een maand heb ik zelf maar weer contact gezocht en toen belde hij direct dezelfde dag. Na drie maanden zaten we eindelijk weer aan tafel.

Hij zag zelf wel in dat er iets niet klopte. Na ons allereerste gesprek had hij direct al ingezien dat er iets moest gebeuren met zijn werkuren. Dat hij iets moest veranderen. Maar in praktijk gingen er weken, maanden voorbij voor hij weer tijd kon maken voor een afspraak bij mij. Voor zichzelf.
Hij voelt steeds meer tegenzin om overal voor ingezet in te worden. En toch kan hij niets afhouden. 

Hij had behoefte aan elke dag even hardlopen, maar dat schoot er al maanden bij in. Koken deed hij steeds minder. En afspraken met zijn vrienden zegde hij steeds vaker af. Voor hij naar zijn werk ging had hij er al twee uur opzitten, thuis op zijn laptop. Want dan kon hij lekker ongestoord doorwerken.

Hij had ook een week vakantie geboekt, maar al geprobeerd die af te zeggen. Was niet gelukt, dus hij ging toch maar. 
En dat vliegbrevet halen waar hij aan begonnen was, zag hij er niet van komen.  


Hersteltijd is nodig om te presteren  

Kortom: van hersteltijd, rust of ontspanning is in het geheel geen sprake. Dus we hebben veel werk aan de winkel.  

Mijn ervaring is dat mensen eerst de noodzaak echt moeten inzien of ervaren, dat we dan moeten zoeken naar haalbare stappen en dat je je moet realiseren dat een ingesleten patroon veranderen, tijd en inspanning vraagt. 
En dat dat echt geen makkie is. 
Maar het is een absolute vereiste om met plezier te blijven werken en leven. En tot grootse prestaties te komen. 


Ook de Tour win je in bed.  

Ik heb eens een onderzoek gelezen naar hoe 80+’ers vitaal blijven. De belangrijkste verschillen bleken niet zozeer voeding of gezondheid, maar genoeg sociale netwerken en voldoende hersteltijd. 


Herken je iets?  

Heb jij ook moeite met het vinden van voldoende hersteltijd? Maak gerust een afspraak bij mij aan tafel en we onderzoeken hoe ik jou ook kan helpen.   

Werk ze! 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is handtekening-300x148.png


2 Comments

Avatar

Malou

april 30, 2019at 8:06 am

Herkenbaar! Maar deze les heb ik zelf al – deels – geleerd. In tijden van stress probeer ik een uur per dag helemaal voor mezelf te houden. Gsm wegleggen en gewoon rust ergens van genieten. Het lukt nog niet altijd, maar het wordt al een stuk meer beheersbaar.

    Heleen Florusse

    Heleen Florusse

    april 30, 2019at 10:31 am

    Dat doe je goed Malou! Door hebben dat af en toe rust nemen nodig is, is al de eerste stap. En dan nog de vorm vinden die het beste bij je past!

Plaats hier uw reactie

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven