Kansrijk versus kansarm. Hoe bevoorrecht ben jij?

  • 0
kansrijk

Kansrijk versus kansarm. Hoe bevoorrecht ben jij?

Kansrijk versus kansarm; het belang van een goede start.

 

Deze week een artikel over contrasten. Wat hebben studenten van de Radboud Universiteit , Beau van Erven Dorens en Marieke Lucas Rijneveld met elkaar te maken?  Voor mij de afgelopen week heel veel. Het is weer confronterend duidelijk geworden hoe belangrijk het is voor de kansen in de rest van je leven, om als kind een goede start te hebben. Je te mogen ontplooien. Gestimuleerd te worden. Kansrijk versus kansarm.

 

Kansrijk

Op 15 maart mocht ik workshops geven aan masterstudenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het thema was hoe je gebruik kunt maken van de talenten die je zelf hebt meegekregen. Keuzes kunt maken die bij je passen. Op zoek kunt gaan naar werk waar je blij van wordt. Natuurlijk zijn een goed stel hersens en een diploma heel behulpzaam, maar uiteindelijk ben je op je best als je ook je aangeboren talenten, plezier en energie kunt gebruiken in je studie of werk. En hoe je daar naar op zoek kunt gegaan.

Eén van de onderdelen ging over de stemmetjes in je hoofd. Stemmetjes die, voordat je erover na hebt kunnen denken, je vooruit helpen of juist tegen werken. En hoe helpende of belemmerende stemmetjes soms al als kind thuis in je hoofd zijn gekropen. Ze kwamen met mooie voorbeelden van beide.

Wat een mooie en waardevolle middag!

 

Kansarm

In de boekenweek had ik het boek “De avond is ongemak”, van Marieke Lucas Rijneveld gekocht. Ik was er nieuwsgierig naar, na alle lovende verhalen. Over een 12- jarig meisje uit een boerengezin, dat haar jas niet meer uittrekt sinds haar broer Matthies verdronken is. De zwaar gereformeerde ouders kunnen daar absoluut niet omgaan en je ziet het meisje, Jas, haar broer Obbe en zusje Hanna zo eenzaam en verwrongen opgroeien dat de tranen je in de ogen springen op elke bladzijde. En zo heftig beeldend geschreven dat je voelt wat je leest. Overweldigend. Aangrijpend.

En ik dacht aan het contrast met kinderen die wel liefdevol, gestimuleerd, kansrijk opgroeien. De studenten, die  in ieder geval de kans hebben te studeren. En wat een cadeau voor het leven het is om liefdevol opgevoed te worden.

 

Opgroeien zonder helpende ouders.

En tot die verzuchting kwam ook Beau van Erven Dorens in zijn indringende televisieserie Beau Five Days Inside. Daarin leeft hij 5 dagen en nachten mee in een instelling en de afgelopen week was hij  in een gesloten instelling voor jeugdzorg. Geen gevangenis, maar wel kinderen die daar achter gesloten deuren leven. Je zag de worsteling van Beau, zelf vader van vier kinderen. Hoe hij zag hoe kinderen in de knel kunnen komen die geen ouders naast en achter zich hebben staan om ze te helpen groot te worden. Hoe kinderen die niet met emoties leren omgaan, geen weerstand kunnen bieden tegen criminele mensen en plannen, een heel moeilijk leven leiden.

 

Bevoorrecht

En of het toeval is of niet, ik zag deze week ook dit filmpje voorbij komen. Over hoe het is als je door geluk of pech al een voorsprong of achterstand hebt in het leven. Zonder dat je daar zelf iets aan hebt kunnen  doen. Iets om je te realiseren.
Hoe ongelofelijk bepalend is toch een goede start. En wat ben ik opnieuw dankbaar dat ik bevoorrecht ben opgegroeid. En dat ik mijn kinderen de support heb kunnen geven die ze verdienen.

 

Wil jij onderzoeken waar jij kansen hebt gekregen en waar je ze bent misgelopen? En hoe dat je situatie van nu wellicht beïnvloedt?

Mail me gerust voor een eerste gesprek. Dan onderzoeken we hoe ik je verder op weg kan helpen.

handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8.5/10 - 7 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven