Online en offline

  • 0
Informatie

Online en offline

In de 30 jaar die ik inmiddels werk, is de wereld nogal veranderd. Ik kan me het moment nog precies voor de geest halen dat ik mijn eerste e-mail verstuurde. Naar een collega op de gang. En dat ik ook echt naar de andere kamer ben gelopen om te checken of mijn bericht echt zo op een ander scherm te lezen was.  
En ja hoor…. Ik las mijn eigen tekst. Op de kamer van mijn collega! 
Het begin van een heel nieuw tijdperk. 

Afgelopen week ontving ik weer een gast voor een eerste gesprek. Ze wilde graag onderzoeken waarom ze op haar 27ste,  na 7 banen en baantjes, nog steeds niet het idee had dat ze op het goede spoor zat. En oh, ja, zou het kunnen kloppen dat ze hoogbegaafd is? Ze had er van alles over gelezen op internet. Lijstjes voorbij zien komen en E-books gelezen. Online masterclasses gevolgd. Veel informatie verzameld, maar toch. Wat kon ze daar nu allemaal mee? 


Zelf aan de slag 

Het gesprek verplaatste zich naar de waarde van alle informatie die je online kan vinden. Er is zoveel, in evenzoveel kwaliteiten.  Haar zoektocht had haar ver gebracht. Ze herkende veel in de verhalen van anderen. Ze kon flink aan de slag met alle vragen en opdrachten om zichzelf beter te leren kennen.
En vanaf daar begon het wringen.   


Verdieping en maatwerk 

Want als je geen gesprekspartner hebt, blijf je toch vooral druk met je eigen gedachten.  

Heb je niet iemand die  
– met verstand van zaken, of van een afstandje, met je meekijkt,  
– je feedback kan geven, 
– dóór kan vragen,  
– kan filosoferen,  
– jouw specifieke en persoonlijke ervaringen in perspectief kan zetten, 
– kan toelichten of uitleggen wat je hebt gevonden en wat dat kan betekenen. 


Wegen van informatie. 

Nog een andere vraag die best actueel is, is hoe je al die gratis verkrijgbare informatie moet wegen. 
Eén van mijn kinderen kon zich een poos geleden ( terecht) erg druk maken over het feit dat mensen door berichten “op sociale media” geloven dat inenten slecht is. De mening van een handjevol roepende ouders weegt blijkbaar even zwaar, zo niet zwaarder, als de resultaten van wetenschappelijk onderzoek in de afgelopen decennia. 
Mensen roepen van alles, delen hun persoonlijke ervaringen in pakkende teksten. En dat leest gemakkelijker weg dan gedegen onderzoek en onderbouwde materie.  
Over wereldproblemen, gezonde en ongezonde producten, zelfs in mijn werk.  
Mensen hebben soms meer vertrouwen in dokter Google dan in de huisarts. 


Opleiding en training. 

Ook een wereld van verschil. Geïndividualiseerd leren is nog nooit zo toegankelijk geweest. Diversiteit in  inhoud, moeilijkheidsgraad, onderbouwing, tempo , moment, hoeveelheid.  Van gecertificeerde opleidingen tot online cursussen, modules, webinars, masterclasses, “academies”.  
Hoe zie je welke kwaliteit jouw cursus of opleiding heeft? 


Algemeen voor iedereen? Of specifiek en persoonlijk?

Als ondernemer of zelfstandig werkende kan je niet meer zonder online zichtbaarheid. En juist dat is ook voor mij persoonlijk het spanningsveld in mijn werk. Want hoe kan je je kennis delen en beschikbaar maken voor veel mensen tegelijk en hoe vinden mensen jou en jouw specifieke expertise als ze die nodig hebben.
Maar ook: hoe zorg je dat je niet alleen informatie deelt, maar mensen ook daadwerkelijk kan helpen met het eigen maken, verwerken, uitzonderingen bespreken, het maatwerk leveren dat vaak zo belangrijk is.  

Als jouw informatie algemeen en voor iedereen geldt, kan je alles oneindig delen of verkopen. Maar er is dan geen plaats voor interactie en verdieping. 
En dat is voor mij nou juist het meest waardevolle van wat ik doe.  


Wat verkoop je? 

En dan is er nog de zakelijke kant van het verhaal: Hoe wil je je werk “verkopen”.  In hapklare pakketjes informatie, op elk moment beschikbaar, voor veel mensen tegelijk, tegen een passend bedrag. Of gekoppeld aan mijn tijd en aandacht, die ik voor elke gast beschikbaar heb.  


Dus: online of offline? 

Allebei. Denk ik. Maar wel met de nodige kritische blik. Wie biedt mij wat aan? En hoe kan ik onderscheiden of informatie gestoeld is op meningen en ervaringen of op realiteit, theorieën en onderzoek? 


In mijn werk deel ik graag.  

Online en offline.  
Maar als je echt behoefte hebt aan maatwerk hulp bij  
– inzicht in jezelf ,  
– het onderzoeken van je aangeboren en aangeleerde patronen,  
– het vinden van je perspectieven in werk en leven,  
dan denk ik dat ik je offline, gewoon aan de tafel, veel meer te bieden heb. 

Neem gerust contact met me op als je wilt onderzoeken of je mijn offline hulp kunt gebruiken. 
En lees ondertussen alle informatie die ik, online, met veel plezier deel. Wie weet wat er voor jou bij zit en wat je verder helpt. Gratis en voor niks! 

Werk ze  

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is handtekening-300x148.png

Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 15 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven