Rapporttaart en andere rituelen

  • 0

Rapporttaart en andere rituelen

Gisteren heb ik de tweede appeltaart van deze week gebakken. En niet zomaar een taart, maar de bij ons welbekende “rapporttaart”.

Zolang mijn kinderen naar school gaan, vanaf groep 1, besteden we op gepaste wijze aandacht aan elk rapport waar ze mee thuis komen.

Het ging ons daarbij nooit om de hoogte van cijfers of resultaten.

Ik heb kinderen die gezegend zijn met veel capaciteiten. Die moeiteloos de hoogste cijfers binnen konden slepen maar dat lang niet altijd deden. Gemotiveerd blijven en doen wat er wat er gevraagd wordt, bleek best een opgave. Maar wel een belangrijke vaardigheid die we altijd hebben geprobeerd te stimuleren en te ontwikkelen. Door hoge cijfers voor dingen die ze niet moeilijk vonden of competitie, raakten ze geen van drieën erg gemotiveerd, dus we hebben nooit de behaalde cijfers beloond met klinkende munt. Geen rapportgeld bij ons.

Maar dus wel taart. Om te vieren dat ze weer een periode hadden afgerond. Dat ze mochten uitrusten. En weer aan de volgende etappe konden beginnen. Ik denk dat we in al die schooljaren geen rapport hebben overgeslagen.

Mijn kinderen zijn nu 22, 21 en 18. Eén is er al afgestudeerd en bakt met veel plezier haar eigen taarten. De andere twee hebben hun eerste studiejaar met goed gevolg afgesloten. De één heeft in één keer zijn propedeuse behaald. (wie had daar nou op gerekend?) En de ander heeft, ondanks een gemiste periode, meer dan voldoende studiepunten gehaald voor zijn BSA, bindend studieadvies. Genoeg om volgend jaar door te mogen met zijn studie. Waar hij heel erg blij mee is. Geen hertentamens in augustus.

En hoewel ze allebei op kamers wonen, vonden ze allebei dat ze wel rapporttaart hebben verdiend.  Dus heb ik eerst een taart gebakken voor de een. En de ander (ze mogen de taart altijd kiezen) wilde er ook zo één.

We eten dus al de hele week appeltaart, nu ter ere van de tentamens. Rapporttaart!

Rapporttaart is één van onze gezinsrituelen. We hebben er behoorlijk wat. Ook met eigen woorden en aanduidingen. Zoals in zo veel gezinnen, denk ik zo. Ik las pas een mooi artikel over de waarde van rituelen in een gezin (zomernummer Psychologie-magazine), rondom eten, slapen, verjaardagen, vakanties.

> Rituelen komen meer voor in gezinnen die op elkaar gericht zijn, dan in “los zand” gezinnen.
> Rituelen geven we graag door. Ze geven een gevoel van identiteit en verbondenheid, houden de geschiedenis levend en we voelen ons steviger geworteld.
> Het maakt ons speciaal.

Weten waar je vandaan komt.
Ergens bij horen.
Aandacht voor momenten en dingen die belangrijk zijn.
Waardering, niet alleen in geld.

Dit zijn de dingen die je kracht geven. Een goede basis. Die je met vertrouwen keuzes laten maken. Daar heb je je hele leven plezier van, ook als je al lang geen kind meer bent.

Ik weet zeker dat mijn kinderen daar in ieder geval veel van mee hebben gekregen.

Werk ze!

handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8.5/10 - 7 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven