Hoogbegaafden; wie kan hoogbegaafden helpen?

  • 0
hoogbegaafden

Hoogbegaafden; wie kan hoogbegaafden helpen?

Wie kan hoogbegaafden helpen?

Laatst kreeg ik de vraag van iemand in mijn netwerk of ik tips had waar een hoogbegaafde het moet zoeken als hij/zij hulp nodig heeft. Hoogbegaafden vinden het in de regel nogal lastig om hulp te vragen. Ze hebben vaak slechte ervaringen met hulpgevers. Ze vinden dat ze vaak adviezen krijgen “die ze zelf ook hadden kunnen bedenken”. Of hebben het gevoel niet begrepen te worden.

Deze vraag ging specifiek over hulp bij schulden en hulp bij marketing. Best een lastige vraag als je de precieze problemen niet kent, maar ik heb toch een aantal dingen op een rijtje gezet over hoe ik aankijk tegen hulp vragen en waar je over na kunt denken:

 

Vakmanschap en hoogbegaafdheid.
In mijn optiek zit er verschil tussen vakmanschap en kennis van hoogbegaafdheid.

1. Ook in mijn vak is zeker niet elke (loopbaan)coach geschikt om aan te sluiten bij hoogbegaafden, maar ook niet elke hoogbegaafde is geschikt als (loopbaan)coach voor andere hoogbegaafden.
Ervaringsdeskundigen zijn andere deskundigen dan vakdeskundigen.
Voor hoogbegaafden heel fijn als het samengaat, maar dat is heel vaak niet het geval.

2. In de schuldhulpverlening kan ik me iets soortgelijks voorstellen. En zijn vast goede methoden om mensen met schulden te helpen. Ook hoogbegaafde mensen in de schulden zullen inzicht moeten hebben in hun patronen en de oorzaken die geleid hebben tot de situatie. En zicht krijgen op de uitwegen en perspectieven om weer de weg terug te vinden. Nieuw gedrag leren.
Als hoogbegaafde kan je net zo goed baat hebben bij advies van een professional die zijn of haar vak beheerst als ieder ander. Of die nu verstand heeft van schulden, belastingen, fysiotherapie, diëten, marketing of iets heel anders.

3. Met marketing hulp is het eigenlijk hetzelfde. Wat heb je nodig? Iemand met ervaring in marketingprincipes? Of iemand die jou als hoogbegaafde kan helpen bij jouw marketing? Als je opdrachten wilt krijgen zal je heel goed moeten laten zien wat je te bieden hebt. En hoe dat aansluit bij de problemen of vragen van het bedrijf of individu. En wat het ze oplevert. Het maakt niet uit welke dienst of product je levert. Laat zien dat wat jij biedt de moeite waard en investering waard is.
Ik heb ook mijn licht opgestoken bij mensen die succes hebben met hun marketing. Bij veel van hun voorbeelden en werkwijzen voel ik me niet thuis. Zo werkt het bij mij niet. Maar ik probeer wel uit te filteren wat voor mij wel kan werken en dat probeer ik uit. Kan ik wat van leren.

Vakmensen hebben kennis die ik niet heb en daar wil ik gebruik van maken. Maar ik heb niet de illusie dat anderen altijd begrijpen hoe het bij mij werkt.

 

Wees realistisch
Als hoogbegaafde moet je ook realistisch zijn: wat bij jou weerstand oproept is niet per definitie verkeerd. Haal er uit wat voor jou werkt en wees ook zo reëel dat jij ook gewoon weerstand kunt hebben tegen oplossingen die anderen aandragen. Hoogbegaafdheid is wat mij betreft geen excuus.

Je mag niet verwachten dat andere professionals precies weten hoe hoogbegaafden bedraad zijn, wat hun/jouw manier van denken, leven, voelen en handelen is.
(Als hoogbegaafde weet je ook dat maar 2-5 % van alle anderen die kenmerken ook heeft.)

Het is wel zo dat je gemakkelijker hulp aanneemt van mensen

* waar je een klik mee hebt,
* die je vertrouwt of
* van wie je de vakkennis niet ter discussie stelt.

 

Kies hulp om de juiste redenen.
Als je weet dat je als hoogbegaafde moeite hebt met hulp vragen omdat je vaak zelf al bedacht hebt wat de ander je adviseert, heb je mijns inziens een paar alternatieven:

1. Je zoekt iemand die de vakkennis en ervaring heeft die jij nodig hebt, en je bent realistisch in wat je wel en niet mag verwachten

2. Je zoekt een vakdeskundige die naast zijn/haar vak ook voldoende thuis is in hoogbegaafdheid. Daar zijn er waarschijnlijk weinig van, maar je kan ze wel zoeken.

3. Je zoekt iemand die je helpt jouw hoogbegaafdheidspatronen en kenmerken te doorgronden. Die je leert om te gaan met jouw belemmerende patronen en je handvatten geeft hoe je wel helpende patronen kunt aanleren. En hoe je die patronen kunt gebruiken om op een gezonde manier om te gaan met zaken als geld. Of met anderen. Of in werkrelaties.

4. Of je sprokkelt met zelfstudie de kennis bij elkaar die je nodig hebt. Met als risico dat je je eigen blinde vlekken zo onvoldoende in beeld krijgt. Of toch niet dat kennisniveau haalt wat je nodig hebt.

Ik wens je veel succes bij het vinden van die hulp waar jij iets aan hebt. Je weet inmiddels vast voor welke hulp je bij mij terecht kunt. Laat het me weten als jij die kunt gebruiken.

Werk ze!
handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8.5/10 - 7 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven