Wintersport, Carnaval en Alleman.

  • 0

Wintersport, Carnaval en Alleman.

Waar je ook woont in Nederland, elk jaar in februari of maart hebben veel mensen een weekje vakantie. Krokusvakantie, voorjaarsvakantie, carnavalsvakantie…
Ik gunde het mezelf eerst niet, maar heb er toch ook aan toegegeven. Gas terug genomen. En daar had ik geen spijt van.

Wat brengt een vrije week ons eigenlijk?  Is het een noodzakelijke  “break” in ons jachtige bestaan?

By M. van de Reep (flickr.com)

Als je op wintersport gaat, hoe ga je daar dan naar toe? Ga je omdat  het erbij hoort, iedereen gaat. Vind je het een vanzelfsprekendheid? Kan je de kosten gemakkelijk dragen? Of was een minder dure bestemming verstandiger geweest? En heb je er echt van genoten? Kom je moeier thuis dan je vertrok? Of ben je juist weer opgeladen door het gevoel van snelheid, vrijheid, de sneeuw en de bergen, zodat je weer fris thuiskomt en met hernieuwde energie er weer tegenaan kunt?

 

Of heb je carnaval gevierd?
Ben jij een rasechte carnavaller die elk jaar weer uitkijkt naar deze vier dagen? En heb je een feestgevoel gehad? Je even bevrijd gevoeld van alles?  Is het een vrijbrief voor veel drinken, een paar dagen per jaar? Of heb je er, in één of meerdere opzichten, een kater aan overgehouden?
Misschien heeft carnaval nog een betekenis voor je? Ben je je bewust van de vastenperiode tot aan Pasen?

Heb je een ander bestemming gezocht voor je vrije week?
Was je in een andere omgeving? Of ben je lekker thuis gebleven. Heb je bewust dingen gedaan waar je anders te weinig  aan toekomt? Heb je kunnen ontspannen?

Iedereen heeft het nodig om af en toe de druk van de ketel te halen. Te voelen hoe het is als je niet van alles moet, maar dat je dingen doet omdat je ze graag doet. Zo’n week kan wonderen doen. Zeker in het voorjaar.

De decembermaand was druk.  Dan volgen de donkere januari- en februarimaanden en we snakken naar meer daglicht, zon, aangename temperatuur, de natuur die weer tot leven komt.
Dus we kunnen die week in het voorjaar zo goed gebruiken.

We merken pas hoe we er aan toe waren als we ontspannen. Je voelt dan pas hoe moe je was. En als je die week echt dingen los hebt kunnen laten, energie hebt bijgetankt, heb je jezelf een dienst bewezen, hoe je de tijd ook hebt doorgebracht.

Ik hoorde dus bij de thuisblijvers. En ik vind ontspannen dan nog best moeilijk. Het gaf me wel de kans om een deel van “Alleman” te zien op TV. Wie kent die geweldige film van Bert Haanstra nog? Een prachtige zwart-wit film over het leven van alledag 50 jaar geleden. Een fragment ging over wat mensen doen op zondag. Eerst naar de kerk. En dan? Lummelen! Rondje lopen. Met je handen in je zakken door de tuin, het park of het dorp slenteren. Geen smartphones, Facebook, WhatsApp. Misschien een familiebezoekje. En verder…. Niets! De week overdenken. Of je zonden. Bijkomen van het werken en weer uitrusten voor de volgende week.

Was toen alles beter? Vast niet. Maar lummelen vinden we al lang niet meer positief. Niet van onszelf, onze partner of onze kinderen. Vrije tijd moet je goed besteden. Mogelijkheden genoeg.
Hoe zou het zijn als we elke week een dag zouden lummelen? Zouden we ons dan nog van vakantie naar vakantie slepen? Zouden we minder stress ervaren, of die beter kunnen kwijtraken? Zouden we creatiever worden?
Mij lijkt het zo gek nog niet. Gezien de moeite die het me al kostte om bewust een weekje minder hooi op mijn vork te nemen zou ik het eigenlijk vaker moeten doen. Lummelen.

Werk ze!

handtekening


Plaats hier uw reactie

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven