Zoeken naar evenwicht voor een gezonde toekomst

  • 0
toekomst

Zoeken naar evenwicht voor een gezonde toekomst

 

Zoeken naar evenwicht.
Wat is jouw bijdrage?
Misschien wel meer dan je denkt.
 

Toekomstvisie

Afgelopen weken heb ik in mijn wereld het werk en visie van Ruud Veltenaar onder de aandacht gebracht. De noodzaak om anders met de wereld om te gaan dan we nu doen is zo overduidelijk. Vorig weekend kwam daar voor mij een helder verhaal bij. Over de donut economie. Kate Raworth, Brits econome. Wederom raad ik je van harte aan haar te volgen!
 

Een persoonlijke zoektocht naar je toekomst

Hoe kwam haar verhaal bij mij?
Ik begeleid een leuke vrouw, opgeleid als chemisch technologe aan de TU/e, al de nodige jaren werkervaring in diverse technische omgevingen. Projecten begeleid in binnen en buitenland. Aan den lijve ervaren hoe het als (technisch)hoogopgeleide vrouw in een mannenbedrijf kan lopen. En wij hebben sprankelende gesprekken. Zij heeft behoefte aan heroriëntatie. Hoe wil ik verder in het leven? Met werk, met privé vragen, met bijdragen aan de maatschappij. En ze had een plaatje bij zich. Over een evenwichtige samenleving. Een cirkel. Als een donut.

En dit weekend zag ik dat plaatje opeens voorbij komen. Bleek een model van Kate Raworth, een econome die een heel andere kijk op onze economie geeft . De donut economie. Na enig speurwerk zag ik dat VPRO Tegenlicht een uitzending aan haar had gewijd. Ga dat bekijken!
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html
 

Kern van toekomst visie van Kate Raworth

We kunnen zo niet doorleven, we putten de planeet uit.
Ze stelt de basis van ons huidig economisch denken ter discussie: Waarom kijken we niet beter naar levende organismes in de natuur? Waarom vinden we dat alles moet blijven groeien? Dat is in de natuur ook niet zo. Groei is nodig om tot bloei te komen. En dan kan er weer opnieuw groei ontstaan. Maar niets kan oneindig doorgroeien. Ook de economie niet.

Zij pleit voor het zoeken naar nieuw evenwicht. Hoe kunnen we voorzien in de basisbehoeften van alle mensen, zonder de planeet uit te putten. Waar zijn de grenzen van belastbaarheid. Wanneer is genoeg genoeg? Kunnen we meer doen met hergebruik in plaats van steeds maar nieuwe grondstoffen gebruiken?
Circulair leven.
Praktische voorbeelden zijn er.
 

Wat kan ik zelf bijdragen aan een gezonde toekomst?

En net als bij Ruud Veltenaar vraag ik me af: wat ik kan eigenlijk nu al bijdragen? Ik leid geen bedrijf, ben niet politiek actief. Kan geen sommen geld investeren in baanbrekende initiatieven. Dit is wat ik wel kan doen:

In mijn werk:
Ik help mensen met bovengemiddelde capaciteiten om hun weg te vinden in werk en leven. Als ik kan bijdragen aan hun welzijn kunnen zij hun energie en kennis weer goed doorgeven. Ze kunnen een plek vinden waar zij met hun capaciteiten, kennis en ervaring weer een bijdrage kunnen leveren aan onze wereld en aan anderen.
Hergebruik van talent. Een domino effect.

Persoonlijk: Ik heb drie kinderen mogen grootbrengen. Ook alle drie met bovengemiddelde capaciteiten. Ik heb kunnen meegeven dat ze daar iets mee doen. Dat ze keuzes durven maken waar ze blij van worden. Want vanuit plezier kan je meer bereiken. Ze geholpen om met tegenslag te leren omgaan. Zich te kunnen bewegen tussen anderen. Zich ook in te spannen om iets te bereiken. Een moreel kompas te ontwikkelen. En ook zij gaan weer verder in hun leven. Doen hopelijk goede dingen en geven weer door.

Rondom huis: energieverbruik terugdringen, zonnecellen op het dak, afval, meer hergebruik, minder kopen. Langer doen met mijn mobieltje. Kritisch zijn in waar ik mijn geld in stop.

Kan ik meer doen? Zeker, ben ik van overtuigd. Maar ondanks dat kan ik in ieder geval elke dag op kleine schaal al proberen bij te dragen wat ik kan.

Heb jij je al eens afgevraagd waar jouw bijdrage in kan zitten? Misschien is het meer dan je denkt. En als je nieuwe wegen wilt inslaan kan ik je zeker helpen te ontdekken welke wegen dat zouden kunnen zijn.

Mail me gerust!

handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8.5/10 - 7 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven