Zelfhulpboeken zijn als reisgidsen. Hoe kan je je geluk vergroten?

  • 0
geluk

Zelfhulpboeken zijn als reisgidsen. Hoe kan je je geluk vergroten?

Vrijdag 20 maart Internationale Dag van het Geluk. Ik zag het voorbijkomen op nu.nl. Ik wist niet dat er zo’n dag bestond. En ik vind het ook een beetje vervreemdend in een tijd dat de wereld zo vervuld is van onzekerheid. Over gezondheid, contacten, werk, inkomen, boodschappen, afgelastingen en opschortingen. 

Hebben we niks beters te doen dan weer zo’n dag uitroepen, is het eerste wat ik denk. Maar ik las het artikeltje toch. En ik bedenk me.

Juist nu is het goed om je bewust te zijn dat je gevoel van geluk je stevigheid versterkt en je weerbaarheid vergroot. En dat we dat juist heel hard nodig hebben. Niet alleen op die vrijdag, of in deze bijzondere en onzekere tijden, maar altijd.

De vragen over geluk werden gesteld aan Ruut Veenhoven, ‘geluksprofessor’. Prof. dr. Veenhoven,  emeritushoogleraar sociale condities voor menselijk geluk aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ik lees weer dingen die altijd belangrijk zijn om  in gedachten te houden.

 

Gelukkige mensen

Gelukkige mensen
kunnen gemakkelijker een gezond leefpatroon volgen
hebben meer waardevolle sociale relaties
hebben minder last van stress, minder stress verhoogt je weerstand.
En ook dit vond ik mooi om te realiseren: Het effect van geluk op je gezondheid is groter dan het effect van gezondheid op je geluk.

 

Zelfhulpboeken zijn als reisgidsen

Kan je je geluk vergroten met behulp van zelfhulpboeken? Veenhoven ziet ze als reisgidsen.

Reisgidsen laten je altijd de mooiste plaatjes zien, beschrijven wat er allemaal mogelijk is. Voor iedereen hetzelfde, voor iedereen bereikbaar. Als je de aanwijzingen volgt. Zelfhulpboeken geven mogelijke oorzaken aan van ongeluk en mogelijke manieren om daarmee om te gaan. Ook bedoeld voor iedereen.

Met geluk werkt het anders. Geluk is niet voor iedereen hetzelfde. Het is afhankelijk van wie je bent en je situatie.

 

40 % van je geluk kan je beïnvloeden.

Uit de geluksonderzoeken van Leo Bormans leerden we al dat je geluksgevoel voor een groot deel, ongeveer de helft,  bepaald wordt door je aanleg. Sommige mensen gaan blijmoedig door het leven, anderen zijn van nature zwaarmoediger.

10 % van je geluksgevoel wordt beïnvloed door geluk of pech van buitenaf. Kan je niet beïnvloeden, dat overkomt je. Dan blijft er zo’n 40 % van je totale  geluksgevoel over dat je zelf kunt beïnvloeden. Dat is een flink deel dat je dus zelf kunt versterken. Best de moeite waard.

Ieder van ons heeft schuifruimte om keuzes te maken die je geluksgevoel vergroten. Keuzes in leefstijl, werk, tijdbesteding, contacten.

Aan de corona situatie kunnen we als individu niet zo veel doen. Maar we kunnen wel wat doen aan het vergroten van ons geluk. Door keuzes te maken die goed voor ons zijn. En meer geluk zorgt voor meer stevigheid en een gezonder leven.

Pas goed op jezelf, blijf gezond, help elkaar.

En laat het  me weten als je mijn hulp kunt gebruiken bij het maken van keuzes die goed zijn voor jou.

Werk ze!

 

 

 

 

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.

 

https://www.florusseotc.nl/tag/geluk/

Afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/huisje-meer-water-natuur-de-zomer-1550083/

 

 


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 15 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven