Hoogbegaafdheid: Hoogbegaafden, grijp je kans!

  • 0
hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid: Hoogbegaafden, grijp je kans!

Tags : 

Hoogbegaafdheid: Hoogbegaafden, grijp je kans!

Deze maand staat bol van de activiteiten en aandacht voor hoogbegaafdheid. Dat is goed nieuws. Mensen die weten of vermoeden dat ze kenmerken van hoogbegaafdheid hebben, kunnen een stuk gelukkiger worden met zichzelf als ze er meer over weten, meer begrijpen en zichzelf beter kunnen plaatsen. Als ze mensen ontmoeten die dezelfde ervaringen hebben. En dezelfde kenmerken.

En toch, ik schrijf het met schroom op, voel ik me soms ongemakkelijk bij al die aandacht. Persoonlijk heb ik vaak moeite met de “kleur” van onbegrip, niet gezien worden, moeilijk, lastig, die er nog al eens doorheen sijpelt.

Laat ik je hier iets vertellen over mijn uitdagingen in leven en werk.
Hoogbegaafdheid is de rode draad in mijn leven, hoewel ik daar de eerste 33 jaar van mijn leven geen benul van had.
> Ik was een slim meisje, met slimme broers en ouders. “Gewoon” door de basisschool gehuppeld, waarbij ik de helft van de tijd plantjes water heb gegeven, letterdozen heb gesorteerd en bibliotheekboekjes heb geplakt, omdat ik altijd heel snel klaar was met mijn werk. Ik voelde me altijd wel anders dan anderen, een beetje een toeschouwer, maar daar had ik niet echt last van.
> Gestudeerd in Nijmegen, gewoond in een huis met slimme (natuurkunde) studenten (die ik nog jaarlijks zie). Mijn eerste baan bij Philips, tussen de slimme techneuten. Ik paste er prima.
> En toen kreeg ik een gezin. Mijn oudste bleek ook een slim meisje. Maar pas toen zij 4 was, zag ik dat ze anders was. Dat ze dacht en handelde zoals mijn volwassen gesprekspartners. Hoe kon dat? Ze ging nog niet eens naar school! Waar had ze dat geleerd?

Pas toen was mijn interesse in hoogbegaafdheid gewekt. Ik ging lezen, zocht kennis, liet me testen bij Mensa, ontmoette daar Noks Nauta, die een pionier is geworden op het gebied van onderzoek naar hoogbegaafdheid bij volwassenen. Ik heb alle aandacht zien groeien. Voor volwassenen én voor schoolkinderen. Ik herkende van alles bij mezelf en in mijn omgeving.

Ik kreeg drie kinderen. Alle drie bovengemiddeld slim. Alle drie jarenlang met buikpijn naar school. Voor hen was er nog geen extra uitdaging binnen de school. Dat probeerden we thuis te bieden. En gelukkig met succes. Ze hebben, weliswaar in hun eigen tempo, de middelbare school afgemaakt. Zijn alle drie uiteindelijk bij een studie beland die echt bij ze past. En belangrijk: ze hebben een fijn sociaal leven, kunnen relaties aangaan. Ze voelen zich altijd “anders”, op heel veel terreinen, maar ze hebben geleerd daarmee om te gaan. Zich te redden in omgevingen waar ze zich niet op hun plek voelen. En mensen te zoeken waar ze zich wel prettig bij voelen.

Ook ik kon uiteindelijk niet blijven waar ik werkte, zocht binnen de organisatie om de twee, drie jaar naar nieuwe uitdagingen, maar ik vloog uiteindelijk tegen de muren op. Ik heb toen maar ontslag genomen en werk nu al jarenlang vanuit mijn eigen praktijk. Met hoogbegaafden die hetzelfde willen als ik en mijn kinderen.

Plezier, voldoening, lekker werken of studeren, loon naar werken, een fijn sociaal leven met waardevolle relaties.  
Als je je draai niet hebt kunnen vinden in het leven door je hoogbegaafdheid kan inzicht in jezelf je absoluut verder helpen.
Mijn ervaring in mijn werk is hetzelfde als in mijn gezin.

> Erken en accepteer dat je net anders bent dan 98% van de mensen om je heen. Dat maakt je geen beter mens, maar wel anders.
> Zoek uit wat jij nodig hebt om je uit te dagen, te stralen, dat te bereiken wat je graag wil.
> Oefen, oefen, oefen met die dingen die je misschien niet graag doet, niet zo gemakkelijk af gaan, maar die je wel in je gereedschapskist nodig hebt. Dat maakt je kans groter om een plekje te vinden in de maatschappij en te komen waar je wilt.

Ieder mens moet zijn eigen weg zoeken. Als je afwijkt van het gemiddelde, past ook een afwijkende route bij jou. Geldt voor iedereen. Met of zonder HB, ASS, HSP AD(H)D of andere bijzondere kenmerken.
Mijn kinderen en de gasten bij mij aan tafel zijn blij met de inzichten in zichzelf en handvatten die ze hebben gekregen.
> Wat ze van nature hebben meegekregen
> Waarin ze “anders “zijn
> Wat ze nodig hebben
> Wat ze extra kunnen oefenen of ontwikkelen..

Garanties op succes zijn er niet. Maar ik word er gelukkig van als ik zie hoe mijn gasten én mijn kinderen, zien waar hun kansen liggen. Ze weten te grijpen. En weten hoe ze bij kunnen sturen als het nodig is.

Kan jij hulp gebruiken bij het vinden of grijpen van je kansen?  Laat het me weten!

Werk ze !
handtekening


Plaats hier uw reactie

Beoordeling door klanten: 8,8/10 - 15 beoordelingen
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven