Talent; hoe kom je er verder mee?

  • 0
talent

Talent; hoe kom je er verder mee?

Tags : 

 
 

Talent hebben is geweldig.

Talent hebben is geweldig. Een cadeau. Ik heb het geluk dat ik dagelijks werk met mensen met veel talenten.  Research talent. Schilderstalent. Topsporttalent. Studietalent. Ondernemers talent. Schrijftalent.
Toch komt niet ieder talent goed uit de verf.

Tijl Koenderink is zo iemand die een lange route heeft afgelegd om zijn talent te kunnen gebruiken en ontwikkelen. Hij adviseert scholen die zich bezig houden met onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. Op YouTube vind je een hele lijst met interessante lezingen en verhalen van Tijl.
Hij beschrijft onder andere de 7 uitdagingen voor hoogbegaafde leerlingen.  Allemaal uitdagingen die talentvolle kinderen net zo goed moeten leren en ontwikkelen. Dingen die niet vanzelf gaan, ook niet als je slim bent.

 

Hiaten in je ontwikkeling.

Eén van de uitdagingen voor getalenteerde mensen is het voorkomen van hiaten.
Dit is wat ik vaak tegenkom, misschien herken je het bij jezelf of bij mensen in je omgeving.

– Als je een talent hebt meegekregen ben je snel goed in iets. Je steekt al snel boven het gemiddelde uit, zonder dat je er hard voor hebt gewerkt. Je geniet er van, mensen kijken tegen je op of zijn zelfs een beetje jaloers.

– Omdat je er niet extreem hard voor hebt moeten werken, weet je ook niet precies hoe het komt dat je die resultaten behaalt. Je kunt het gewoon.

– Je hebt daardoor geen ervaring in het “leren” van deze vaardigheid. Het was er al.

– Na verloop van tijd merk je dat anderen, door hard te werken, te leren, te oefenen, op het hetzelfde niveau aanbelanden als jij. Zij hadden dat talent niet van nature, maar hebben geleerd het te leren. Ze hebben ervaring met mislukkingen, met opnieuw proberen, met zoeken naar verbeteringen. Zij kunnen oefenen, oefenen oefenen. En zichzelf steeds weer proberen te verbeteren. Ze kunnen je zelfs passeren.

 

Als je gewend bent dat je het zelf al weet

Met je talent ben je misschien onbewust wat gemakkelijk geworden. Je hoeft niet op te letten, je weet het al. Je hebt geen leermeester nodig, je hebt het zelf al snel door. Dat is een geweldig gevoel, maar heeft ook een keerzijde.

Je hebt daardoor  bijvoorbeeld geen ervaring met.

– Oefenen tot je iets kan.
– Ploeteren om iets te bereiken wat je graag wilt.
– Lang moeten wachten op je beloning
– Je herpakken, opnieuw beginnen, als het niet meteen goed gaat.
– Je afvragen wat je eigenlijk wil

Talentvolle mensen hebben de valkuil dat heel veel onbewust, vanzelf gaat. Je bent gewend aan goede resultaten.  Maar als het niet meer lukt, je iets anders wilt, of anderen verder komen dan jij, dan heb je niet geleerd wat je moet doen. Je bent namelijk niet gewend om te leren.
Het kan je een achterstand opleveren. Of onzekerheid.

Bij mij aan tafel zitten vaak mensen die veel mee hebben in hun leven. School, studie, eerste baan, tweede baan, derde baan. Voor het geluk geboren, lijkt het wel in de ogen van anderen.  Zondagskinderen Tot het mis loopt.
Onvrede op het werk, motivatieproblemen, conflicten met collega’s of bazen. Privé drukte.
En juist dan kunnen die getalenteerde mensen niet terugvallen op leerpatronen. En kunnen ze juist wel wat hulp gebruiken om die kanten van zichzelf te ontwikkelen die ze nog niet vaak nodig hebben gehad.
Dan wordt het tijd om hun hiaten op te sporen en te gaan vullen.

Herkenbaar? Ik kan je helpen. Met het waarderen van je talenten, het opsporen van jouw hiaten en je je weg weer laten vinden.

Hoe? Dat laat ik je met plezier zien bij mij aan tafel.

handtekening

 

 

Meer van mijn blogs lezen over talent? Klik hier.