“Ik zag hoogbegaafd staan, en dat is niks voor mij…..”
Is hoogbegaafd voor jou een jeukwoord?
“Ik zag hoogbegaafd staan, en dat is niks voor mij…..”
Deze reactie kreeg ik onlangs van één mijn gasten. Hij had mijn gegevens gekregen van zijn manager. Misschien dat mijn hulp hem verder kan brengen. Hij werkt al een aantal jaren in een software omgeving bij een snel groeiend high tech bedrijf in de buurt. Maar hij weet eigenlijk niet of hij op zijn plek zit. En dat is gelukkig in zijn bedrijf goed bespreekbaar. Dus op aanraden van zijn manager was hij maar eens wat gaan speuren op mijn website.
Al die aandacht voor hoogbegaafdheid……, dat paste hem niet echt. En dit hoor ik veel vaker.
Inmiddels hebben we al een deel van ons programma gevolgd en hij ziet reikhalzend uit naar de rest van onze route. Wat fijn om eens zo naar zichzelf te kunnen kijken. Naar wat hij nodig heeft, binnen en buiten zijn werk.
Maar ja, dat hoogbegaafd….
Is hoogbegaafd voor jou een jeukwoord?
Het begrip hoogbegaafdheid roept niet bij iedereen positieve gevoelens op. En bij anderen juist weer wel, zorgt het juist voor herkenning en erkenning. Over beschrijvingen van hoogbegaafdheid kan je van alles vinden. Over IQ scores, nerdgehalte, buitenbeentjesgevoel, sociale ongemakkelijkheid, creativiteit, opvoeding (van jezelf of die van je kinderen).
Er doen ook veel verhalen en ervaringen de ronde. Dat hoogbegaafden altijd succesvol zijn en goede resultaten behalen. Dat ze wandelende Wikipedia ‘s zijn. Dat school en werkomgeving onvoldoende op hen afgestemd zijn. Wederzijds onbegrip.
Mij helpt nog steeds deze definitie, die tot stand is gekomen door het werk van Maud van Thiel (en waar ik destijds zelf ook aan mee mocht werken):
Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens. Intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.
En met deze definitie kunnen ook opeens mijn gasten uit de voeten die zichzelf helemaal niet graag bestempelen als hoogbegaafd.
Ontkennen helpt niet
Als je uitgerust bent met kenmerken van hoogbegaafdheid kleurt dat je bestaan. Het kleurt je zelfbeeld, je (leer)ervaringen, je contacten met anderen, je dromen en ontwikkeling. Positief en negatief, alles komt voor.
Hoogbegaafdheid gaat ook nooit weg, het is er altijd.
In mijn werk is het belangrijk dat je weet wat bij je hoort, Zodat je je ervaringen beter kunt plaatsen. En wellicht keuzes kan gaan maken die je meer recht doen. Je zelfvertrouwen kan laten groeien. Weten dat je niet gek bent. Dus als het bij jou speelt, moeten we het meenemen in ons proces.
En daar heb ik weer verstand van en daarom benoem ik dat expliciet.
Als je niet hoogbegaafd bent ben je net zo welkom. Dan doorlopen we hetzelfde proces, maar zal de aandacht juist naar andere kenmerken uitgaan.
Hoogbegaafdheid gaat niet om slim, knap, superieur of elitair
Het gaat om weten hoe je bedraad bent en wat jij nodig hebt. Hoe je kunt zorgen dat je mensen of omgevingen zoekt die goed zijn voor jou.
Dus of je je nu wel of niet comfortabel voelt met het woord hoogbegaafdheid, het is altijd de moeite waard om te onderzoeken óf en hóe het bij jou een rol speelt.
Ik wil graag dat je weet dat ik één van de mensen ben die je daar professioneel mee kunnen helpen. En daarom krijgt het die aandacht op mijn website.
Welkom aan hoogbegaafden, niet hoogbegaafden, vermoedelijk hoogbegaafden.
Laat het me weten als je wilt onderzoeken hoe ik jou kan helpen in je zoektocht om verder te komen en weer met plezier te leven en werken.
Werk ze!
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
https://www.florusseotc.nl/tag/Hoogbegaafd/
Afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/albert-einstein-portret-1933340/