Slimme mensen redden zichzelf wel. Toch?

  • 0

Slimme mensen redden zichzelf wel. Toch?

Tags : 

Slimme mensen redden zichzelf wel. Toch?

In mijn hele werkleven ben ik omringd geweest met heel veel superslimme, ervaren, en vaak ook succesvolle mensen. Hoe kan het ook anders met 23 jaar Philipservaring, werken en leven in Eindhoven met TU/e en veel high tech bedrijven om de hoek.

Mensen waar ik met bewondering kijk. Die ervaren zijn op gebieden die ik niet begrijp. Technische specialisten, productontwikkelaars, researchers, stevige managers in complexe organisaties, designers, marketeers.
Wat deze mensen gemeen hebben is dat ze vaak bovengemiddeld slim zijn, hoog of heel hoog opgeleid. Dit zijn de mensen die na het behalen van hun diploma’s bijna aan de poort opgewacht worden door bedrijven met leuke banen.

Als je na je studie meteen aan de slag kunt bij een bedrijf van je keuze ligt de wereld voor je open. Jonge mensen vliegen overal in, kunnen eindelijk hun kennis toepassen en zuigen gulzig de meest uiteenlopende ervaringen op. En na een poosje gewerkt te hebben in de eerste job hebben ze als snel het idee dat ze meer kunnen. De organisatie ziet dat vaak ook en het tweede project laat niet lang op zich wachten. Zo rijgen de ervaringen zich aaneen. En ook de volgende klus is meestal wel te vinden. Binnen het bedrijf, of misschien toch ergens anders.
Als je goed bent vind je haast vanzelf je weg.

Totdat je inmiddels bij je derde of vierde werkplek bent aanbeland en je merkt dat de vanzelfsprekendheid minder wordt.

Je hebt steeds meer ervaring en vlieguren, je laat je niet alles meer zeggen. Bazen komen en gaan. Je groei is misschien niet ook niet meer vanzelfsprekend en soms wordt je al rechts ingehaald door jongere collega’s. Je ambities worden niet gezien of gehonoreerd.

Dit is ook de fase waarin je persoonlijk leven voller is geworden. Waar je eerst nog als student in het leven stond ben je nu ongemerkt dertiger of veertiger geworden. Je leeft anders dan 10 jaar geleden. Er zijn veranderingen op het gebied van relaties, wel of geen kinderen, wonen, financiële verplichtingen, zorgtaken. Het leven is complexer geworden.

Je bent geen groentje meer. Je loopt krassen op. In communicatie met baas, collega’s of klanten. Of in je privéleven.
Je beoordelingen zijn misschien minder juichend dan je gewend was.

Er wordt van je verwacht dat je zelf in actie komt. Nadenkt over je loopbaan, De juiste keuzes maakt. Uitspreekt wat je wilt. En gelukkig lukt dat veel mensen ook, met hier en daar ondersteuning van mensen uit je werk of privékring.

Maar wat nou als het jou niet lukt. Je toch vastloopt. Je niet weet wat je volgende stap moet zijn. Mensen ontevreden over jou zijn. Of jij over jezelf.

Dan helpt alleen een goed stel hersens je niet meer. En al ben je altijd gewend je eigen pad te kiezen, dit is misschien het moment om hulp in te roepen. Ook al is dat voor het eerst in je leven.
Dan kan je iemand gebruiken die weet waar je tegenaan loopt. Die je helpt jezelf te ontwarren en weer een richting te kiezen. Iemand die ook weet hoe het is om altijd als vanzelf verder te komen omdat je de capaciteiten wel hebt, maar nooit geleerd hebt om te buffelen als het stropt.
Die je leert dat jouw oplossing niet altijd de beste is.

Slimme mensen hoef je niks te vertellen over hun vak, of vaardigheden aan te leren. Slimme mensen hebben, net als iedereen, behoefte aan iemand die ze helpt met zichzelf om te om te gaan.

En daar weet ik dan weer alles van. Ieder zijn vak!

Werk ze!

 

 

Https://www.florusseotc.nl/tag/Loopbaancoaching

Afbeelding: https://pixabay.com/photos/back-to-school-home-of-apple-4373777/

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.


Plaats hier uw reactie

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven