
Wat is er bijzonder aan hoogbegaafdheid?
Te gast in de podcast van Suzette Lemmers
Week van de hoogbegaafdheid gemist?
Begin maart was het weer de week van de hoogbegaafdheid. Misschien ben je nieuwsgierig naar meer informatie over hoogbegaafdheid en heb je ergens in het land of online deelgenomen aan een activiteit die rondom deze themaweek werd georganiseerd.
Mocht je dat niet gedaan hebben (en daar spijt van hebben), dan kan je natuurlijk ook heel goed buiten die week op onderzoek uitgaan. Als je mij een beetje volgt kan je weten dat hoogbegaafdheid bij mij geen allesoverheersend thema is in mijn werk en leven, maar er wel een substantieel deel van uitmaakt. Ik weet er inmiddels best veel van.
Dus altijd welkom als je over hoogbegaafdheid, en dan specifiek de combinatie hoogbegaafd en werk een gesprekspartner kun gebruiken.
Podcast ‘Hoogbegaafdheid en Liefdespijn’
Maar nu over de podcast van Suzette. Suzette Lemmers maakt een podcastserie over ‘hoogbegaafdheid en liefdespijn’ en heeft in de week van de hoogbegaafdheid een aantal podcasts opgenomen met mensen die over hoogbegaafdheid kunnen vertellen uit eigen vak of ervaring.
In het vervolg op die serie hadden wij een gesprek over mijn werk. Over hoe ik zelf hoogbegaafdheid ervaar en hoe ik anderen daarmee op weg kan helpen.
Dat was een weer een bijzondere ervaring. Ik ken mezelf, ik vergeet als ik op stoom ben al snel alle gereserveerdheid en voorbereide zinnen en praat er lustig op los. Zoveel in mijn hoofd dat ik allemaal tegelijk zou willen zeggen. Ik buitel maar door.
Dus ik ben benieuwd wat ik er zelf van ga vinden. Meestal vind ik mezelf horen nogal ongemakkelijk.
Niet uitgaan van de labels, maar van jezelf.
Suzette vond het mooi om te horen dat bij mij niet de labels centraal staan, maar hoe je ‘bedraad’ bent. Wij zijn in de maatschappij de laatste jaren veel bezig met labels als hoogbegaafdheid, autisme, AD(H)D of HSP. Soms kloppen die ook goed, en kunnen ze je helpen jezelf te begrijpen. Of begrepen te worden. Of aan anderen uit te leggen hoe het bij jou werkt. Maar er is ook veel misdiagnose.
Hoe is jouw bedrading?
In mijn ervaring geven deze kenmerken vooral aan dat je op een bijzondere manier bedraad bent. Dat merk je zelf en je omgeving ook. Voor mij is het altijd belangrijk dat je
– onderzoekt hoe je in elkaar zit,
– begrijpt of ziet waarom dingen lopen zoals ze lopen,
– en daar open en eerlijk met je omgeving over kan communiceren.
Dat vergroot de kans dat je goed samen kunt zijn en het beste uit jezelf en uit elkaar kunt halen. Ook al verschil je van elkaar. En dat je patronen en persoonlijke kenmerken bespreekbaar kunt maken vóór ze een probleem zijn. Dat scheelt weer frustratie en teleurstellingen en komt de relatie en de resultaten ten goede.
Waar en wanneer ben jij op je plek.
Dat is ook mijn werk. Jezelf onderzoeken. Je kenmerken herkennen, erkennen en accepteren. En er dan het beste mee doen. Op je huidige werkplek, in je organisatie, of juist op een heel andere plek omdat je dan beter tot je recht komt.
Kan ik je allemaal mee helpen.
Accept, adept, move on.
Pieter van den Hoogenband zei laatst in een interview dat hij verrast was hoe alle topatleten die zich voorbereiden op de Olympisch Spelen zich hebben herpakt in het afgelopen jaar. Soms loopt het niet zoals je zou willen, veranderen de omstandigheden, moet je het doen met beslissingen die jou helemaal niet goed uitkomen. Valt het tegen. Word je gehinderd door gebeurtenissen.
Succesvolle sporters zijn in staat om de knop om te zetten en te kijken naar wat er wél kan.
En dat geldt vaak ook voor de getalenteerde, wel of niet hoogbegaafde mensen bij mij aan tafel.
Accept, adept, move on.
Liefdespijn gaat ook over relaties.
De podcast van Suzette heet Hoogbegaafdheid en Liefdespijn. Niet echt een woord dat je associeert met werk. Maar het gaat wel over relaties. En dat bespreken we bij mij aan tafel ook. Welke relatie heb jij met jezelf en met anderen?
Onderzoek in je (werk)relatie
– Wat heb jij nodig?
– Waarin val je samen?
– Waarin ben je, of voel je je, alleen?
Hoe beter je jezelf, en elkaar, kent en dat open kan bespreken, hoe beter je relatie en hoe minder frustratie.
Zodra de podcast te beluisteren is zal ik de link delen. Ik ben zelf ook heel benieuwd.
Heb jij behoefte aan een goed gesprek over hoogbegaafd en werk?
Mail me gerust. Dan onderzoeken we hoe ik jou verder kan helpen. Een eerste gesprek bied ik je zonder kosten aan.
Werk ze!
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
https://www.florusseotc.nl/tag/Hoogbegaafdheid
Afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/hoofdtelefoon-kubus-muziek-headset-4198624/