Van talent naar top talent

  • 0

Van talent naar top talent

Tags : 

 

Hoe talent toptalent wordt.

 

Afgelopen weekend was ik aanwezig bij het symposium “Gaan voor goud, de weg naar excelleren op eigen wijze”, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de vereniging Mensa. Ik ben geen trouwe bezoeker van Mensa activiteiten, maar dit keer was mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Eén lezing maakte voor de mij de reis naar Utrecht de moeite zeker waard: het verhaal van Erik Matser, klinisch neuropsycholoog en wetenschappelijk onderzoeker van toptalent. Ik kende zijn naam omdat hij lange tijd geleden onderzoek deed naar hersenschade als gevolg van topsport.

Nu was het thema: “Hoe herken je en optimaliseer je talent.” Van talent heeft hij wel verstand. Hij heeft onder andere gewerkt met Messi, Robben, Chelsea FC, Olympische zwemteam en top conservatoria.

Wat talent onderscheidt van toptalent heeft volgens Matser met verschillende dingen te maken.

1. Cognitieve kenmerken.
 1. hoge snelheid van informatieverwerking
 2. inzicht in het spel (reading the game)

2. Motivationele kenmerken:
 1. dominantie, controle over zichzelf en de omgeving
 2. analytisch denken, geïnteresseerd hoe iets in elkaar zit
 3. krachtige persoonlijkheid, ruggengraat
 4. out of the box denken, niet conformistisch zijn.

De echte wereld toptalenten hebben de goede combinatie van bovenstaande eigenschappen. Maar talent hebben is niet genoeg. Ook talenten ontkomen niet aan de 10 x 3 regel: 10 jaar lang drie uur per dag trainen.

Wat heb ik hier nou van geleerd? Ik werk en leef met mensen die gezegend zijn met veel talent en capaciteiten op allerlei gebied. En toch is niet iedereen doorgegroeid naar wereld toptalent. Voor mij hoeft dat ook helemaal niet. Je kunt op zoveel mooie manieren waardevol zijn en goed in het leven staan.

Maar voor die mensen die wel willen excelleren heb ik weer een aantal handvatten gekregen op welke manier ik ze beter kan begeleiden om te bereiken wat ze graag zouden willen bereiken.

Met dank aan Erik Matser en de topsport!

Werk ze!

 

 

 

 

 

Afbeelding van Adriano Gadini via Pixabay

 

———————————————–>

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book

Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay