Volharden, een niet zo sexy kwaliteit.

  • 0

Volharden, een niet zo sexy kwaliteit.

Tags : 

Afgelopen week zijn de atleten afgereisd naar Sochi. Een groep tot op het bot gemotiveerde sporters die al jaren bezig zijn met maar een doel: Olympisch goud.

En voorafgaand aan de Spelen verschijnen overal persoonlijke verhalen van de sporters.

De gebroeders van Calker bijvoorbeeld, bobsleeërs. Boerenjongens uit Groningen. En op tv een uitgebreide reportage over de trainingsarbeid van Ireen Wust.

En als je meer leest en kijkt, blijkt dat al deze topatleten niet alleen maar op talent zo succesvol zijn geworden.

Al die sporters hadden jaren geleden al de droom om de top te halen. In de schaduw zijn ze ooit ergens begonnen.  Als kind al plezier in hun sport. Misschien hadden ze ook een voorbeeld, een idool. Maar ze hebben alleen uit kunnen groeien tot wereldtop door toewijding en hard werken. Zich dingen te ontzeggen. Steun van ouders, broers en zussen, school, coaches. En later mensen om zich heen die zorgden voor materialen, voeding, verzorging.

Wat hen allemaal bindt, is de eindeloze volharding. Jaar in jaar uit werken om te komen waar je wilt zijn. Onderweg vaak een opeenstapeling van successen en teleurstellingen.

Edwin van Calker had jarenlang getraind voor de Spelen van Vancouver in 2010. En toen het zo ver was, heeft hij op het laatste moment besloten niet te starten omdat hij de bobsleebaan te gevaarlijk vond. 4 jaar later is hij er toch weer bij. Weer opgekrabbeld, de kritieken naast zich neergelegd, weer hard getraind.

De wereldtop is maar voor weinigen weggelegd. Maar ook al liggen je doelen minder ver weg, voor ieder mens zijn dezelfde ingrediënten belangrijk om te komen waar je wilt:

– Plezier in wat je doet, je vak of studie.
– Ergens beginnen.
– Misschien je laten inspireren door een voorbeeld.
– Steun van je thuisfront, vrienden.
– Leermeesters en coaches zoeken.
– Mensen om je heen verzamelen die je steunen en in je geloven, mensen vermijden die je naar beneden halen.

Maar het allerbelangrijkste ben je zelf.

Ondanks alle hulp moet je het zelf doen. Blik op waar je naar toe wilt. Doen wat je moet doen. Er plezier in houden.

We zijn in onze ‘on demand’ wereld haast niet meer gewend aan het idee dat het soms lang duurt voor je de beloning ontvangt. En dan gaat het niet allen om gouden plakken. Maar om iets te bereiken waar jij gelukkig en succesvol in wordt. Of dat nou een grote prijs, een mastertitel, mooi werk, een goede conditie, of het grootbrengen van een gezin is.

Weet waar je het voor doet, zorg dat je er plezier in houdt en ga ervoor.

Deze week zag ik ook in een interview programma John Fentener van Vlisssingen, een ondernemer uit een welvarende ondernemersfamilie, die op eigen kracht zeer succesvolle ondernemingen heeft opgericht.

De vraag was wat hij als ‘gearriveerde’ ondernemer kon adviseren aan andere ondernemers.

Zijn antwoord: gearriveerd ben je nooit. Je kunt elke dag weer uitglijden. Maar de kunst is om altijd weer op te staan, te leren van je missers en hard te werken voor waar je in gelooft.

Volharden is vaak een vergeten kwaliteit!

En het is te leren. Maar eerlijk is eerlijk: volharden lukt alleen als je weet waar je naar toe wilt en je er ook plezier in hebt.

En die goede mix gun ik iedereen!

Laat het me weten als ik je kan helpen.

Werk ze

handtekening