Autisten willen rust in de tent. En in het hoofd. En in de week.

  • 0

Autisten willen rust in de tent. En in het hoofd. En in de week.

Tags : 

 

 

In mijn werk en leven ben ik omringd door autisten. Hoofdzakelijk mensen die studies (bijna) hebben afgerond en al meer, of wat minder, jaren werken.

Lees hier een voorbeeld van hoe je als slimme autist best goed door hebt wat je allemaal moet doen, maar niet alles tegelijk kunt. En dan eerder de duidelijkste taken voor laat gaan, en de onduidelijkste wellicht teveel voor je uit schuift.

‘Ik ben bang dat hij aan het uitstellen is.’

Zei de HRM’er, over iemand die ik begeleid. Met mijn gast was afgesproken dat hij ging uitkijken naar een andere werkplek. Geen haast, er lag nog genoeg werk, maar op termijn zou dat wel eens kunnen gaan veranderen en daarom wilden ze hem alvast de kans geven om nu al, zonder druk, iets anders te zoeken.

We zijn goed op weg. Hij heeft al veel geleerd over zichzelf en over het vinden van en passende plek. Hier en daar ook al gesolliciteerd, maar nog geen andere baan.

Nu blijkt dat het management toch targets heeft voor het vertrek van een aantal mensen. Of ik kon uitleggen waarom deze man niet meer sollicitaties kon overleggen. Als hij aan het uitstellen is, zien ze zich genoodzaakt om de druk op te voeren en toch maar een ultimatum te gaan stellen, anders komt hij niet in beweging.

Aan de duidelijke taken kan je gemakkelijker beginnen dan de onduidelijke.

Intussen lag er veel werk, waren er collega’s weggegaan die niet vervangen zouden worden, en moest het werk met minder mensen gedaan worden. Mijn gast, van wie bekend én bespreekbaar is dat hij autist is, is zeer ervaren, sociaal vaardig  en kan complexe problemen aan. Maar hij wil wel graag taken ná elkaar kunnen afwerken. Parallelle processen kan hij niet goed hanteren. Eerst afmaken voor je aan iets nieuw begint. Dus: terwijl het werk alsmaar drukker wordt, moet hij ook tegelijkertijd tijd maken voor zijn eigen zoekproces en het vinden van een andere baan. En dat gaat lastig samen.

Het werk wat er op hem af komt is bekende materie.
Een nieuwe baan, en vooral het proces er naar toe, geeft heel veel onzekerheid. 
En onduidelijkheid.
Hoe en waar te beginnen. 
En zorgen over of het dan wel past, en of hij een goede keuze maakt.
En wat als het niet blijkt te bevallen, hoe dan verder.

Dus de uren die hij te besteden heeft, besteedt hij gemakkelijker aan het werk waarvan duidelijk is wat er van hem gevraagd wordt, dan aan zijn eigen proces.

Hoe verdeel je je tijd?

Het werk is eigenlijk teveel geworden. Maar hij is plichtsgetrouw, levert graag goed werk af, weet ook dat hij het kan, dus hij probeert nog een tandje bij te schakelen. Daardoor raakt hij zo belast dat hij in het weekend niet meer goed herstelt.

Er is steeds minder ruimte in zijn hoofd en agenda om aan zichzelf te werken, terwijl hij goed weet dat wel de bedoeling is. En dat zorgt ook weer voor stress.  

Daarom is tempo maken met zijn zoekproces voor hem moeilijk.

Hij heeft de tijd niet, en zijn aandacht gaat eerder naar duidelijke werkvragen dan naar een onduidelijk proces waarvan hij de doorlooptijd en afloop niet kent.

Hij heeft geen probleem om ergens anders te gaan werken, maar wel met de onzekerheid in de weg er naar toe. 

En dus besteed hij gemakkelijker zijn  tijd en aandacht aan de vragen die wel duidelijk zijn.

Wat kan in deze situatie helpen?

Expliciet maken wat je als bedrijf verwacht van het tijdpad. En niet klakkeloos ‘de druk opvoeren’ om meer te solliciteren. 

De ontstane werkdruk beperken en duidelijk maken hoeveel uren/dagdelen hij mag besteden aan zijn eigen proces. Ook als er dan werk blijft liggen. 

Bespreken en verhelderen wat er komt kijken bij het overstappen naar een nieuwe werkgever. Financiën, arbeidvoorwaarden, nieuwe omgeving.

Ik verwacht dat meer duidelijkheid hem gaat helpen om in beweging te blijven in zijn zoekproces. Hij zet nu al de juiste stappen.

Uitstellen

is hier niet de kern, maar een gevolg van te weinig duidelijkheid over en grip op de nieuwe taak, hoe belangrijk die ook is.

Kun jij hulp gebruiken bij het in gang zetten en houden van een onzeker proces?

Ik kan je helpen.

Je kunt bij mij terecht voor één coachingsgesprek, het Vliegwielgesprek of voor een uitgebreidere route uit het Goudmijnprogramma.

Mail me gerust, dan vinden we wel een goed moment voor een afspraak.

Werk ze!

 

 

 

Afbeelding van Elisa via Pixabay

———————————————–>

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Image by RAEng_Publications from Pixabay


Plaats hier uw reactie

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven