Bijzondertjes zijn geweldig.

  • 0

Bijzondertjes zijn geweldig.

Tags : 

 

Dit is Bob

Bob is een bijzondertje. Was. Want hij was helemaal op en is overleden…

Bob was de kat van mijn middelste. Hij had Bob overgenomen uit een opvang. Een bijzondertje dus. Dat was een reden om juist hem in huis te nemen.

Bob was al op leeftijd, had geen tanden meer en leed aan een kattenziekte. De eerste weken leefde Bob onder de bank. Maar in de loop der tijd ontpopte Bob zich als een ware huisvriend die gezelligheid en warmte zocht en kon geven. Mijn middelste en zijn vriendin waren dol op Bob.  Mijn jongste, die in de buurt woont, had ook een speciale band met Bob. Hij paste regelmatig op en zag hem ook wekelijks. Bob was van een schuwe ‘onder- de- bank- zitter’ een echte huisgenoot geworden.

 

Paniek

En toen werd Bob ziek. Echt ziek. Niet meer eten, niet meer goed kunnen bewegen. En ik hoorde de zorg en paniek bij mijn middelste. Ze hebben een week lang elke dag de dierenarts bezocht, in de hoop dat ze iets voor Bob konden doen. Nog van alles geprobeerd met medicatie. Maar uiteindelijk was Bob niet meer te redden.

Ze hebben op een maandag uiteindelijk met z’n vieren de moeilijke gang naar de dierenarts gemaakt en Bob daar achter moeten laten. Voor Bob het beste.

 

Bijzondertjes

Mijn drie kinderen zijn volwassenen geworden. Met hun hobbels, toppen en dalen door hoogbegaafdheid en autisme. Ze hebben een eigen leven opgebouwd, hebben vrienden en relaties en hebben hun studies (zo goed als) afgerond. En dat vind ik ook bijzonder. Het leven komt in volle intensiteit op hen af. Elke dag. Ze zijn grenzeloos in hun ideeën en fascinaties, en worden elke dag geconfronteerd met het verdelen van hun energie. Dat gaat vaak goed, maar ook heel vaak niet.

En dan dit. Met Bob. Ik heb lang met mijn middelste gepraat over paniek, machteloosheidsgevoel, heftige emoties, verdriet, liefde voor de kat en noodzaak om in actie te komen. Slagvaardiger te zijn dan hij van nature is. De zorg van mijn jongste om Bob, maar ook voor zijn broer.  De gezamenlijke zorg voor Bob en voor elkaar.

Mijn jongste heeft zelfs een sollicitatiegesprek verzet om Bob weg te brengen.  Dat vind ik zo sterk (“dan leren ze me meteen een beetje kennen, mam.’’). 

En dat gesprek had hij al een keer moeten verzetten, omdat hij een week eerder aangereden was op de fiets en er nog hechtingen verwijderd moesten worden uit zijn gezicht en hij nog een hersenschudding moet verwerken.

 

Herpakken.

Ze veren weer op. Zijn intens verdrietig, maar kunnen dat accepteren en kunnen de draad weer oppakken.

Het sollicitatiegesprek kon een dag later en is prima gegaan. De stages zijn weer opgepakt. En ze hebben zich bij de opvang gemeld, dat ze weer bereid zijn om een bijzondere kat op te vangen.

 

Neurodiversiteit in praktijk.

Dit is een persoonlijk verhaal uit mijn leven. Maar zo veel meer dan dat

Voor mij weer een voorbeeld van alle theorie over neuro diversiteit in het echt.
Mensen met bijzondere kanten, labels, bijzondere bagage, horen niet aan de kant. Ze zijn in staat bijzondere dingen te bereiken, maar wel op hun manier. Met hun ideeën, kijk op de wereld, oog voor details, oog voor anderen, niet doorsnee levenservaring, zijn ze een verrijking.

En ja, die bijzondere kanten vragen soms ook wat andere randvoorwaarden.
Hun energie, positieve én zorgelijke, stroomt niet perse van 9.00 tot 17.00. Informatie of emotie moet verwerkt worden, en dat kan even duren. Hulp vragen is nooit gemakkelijk, maar kan een wereld van verschil maken.

Kunnen we voortaan afspreken dat bijzondere mensen niet ‘geduld’ of ‘gedoogd’ hoeven te worden, maar gezien kunnen worden als natuurlijke variatie in een populatie? Met alle plussen en minnen? Daar wordt iedereen beter van.

Heb jij bijzondere kanten te bespreken of te onderzoeken?

Mail me gerust. In een eerste gesprek vinden we direct al inzichten waar jij weer mee verder kunt.

Werk ze!

 

 

 

 

 

———————————————->

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Afbeelding van Pexels via Pixabay


Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven