Breinbehoefte. Wat heb jij nodig?

  • 0

Breinbehoefte. Wat heb jij nodig?

Tags : 

Hoe vind jij evenwicht tussen wat je brein nodig heeft en wat je aan prikkels kunt hebben?


Steeds vollere wereld.

Zoveel prikkels. Licht en geluid, mensenmassa’s, media, mobieltjes, successen en mooie plaatjes op socials, Instagram en TikTok,  ‘must reads’, FOMO, overal reclames. Wie voelt zich niet overspoeld.

De wereld was in mijn jeugd zo anders dan die van mijn studerende en werkende kinderen. En de kinderen van nu groeien al weer zo anders op dan mijn twintigers.

Hoe blijf je overeind en mentaal gezond? Wat heb jij nodig?


Ik weet best wat van hoogbegaafdheid

Ik ben mijn leven lang vertrouwd met hoogbegaafdheid. Eerst als gegeven, we weten niet anders in het gezin waar ik uitkom, en later in mijn eigen gezin.  En nu, (inmiddels ook al weer ruim 25 jaar, time flies) als vakkundig en geschoolde  professional in de werkwereld. 

Eén van de kenmerken die de boventoon voert bij hoogbegaafden is vaak de intense waarneming en beleving van alles wat er om je heen op je afkomt. Alles komt met kracht binnen, ervaar je bewust, roept direct gedachten en gevoelens bij je op. Niks gaat achteloos voorbij. Bij alles ervaar je de impact, stel je je vragen, denk je alweer twee stappen verder. Vermoeiend voor je omgeving, soms ook voor jezelf.

Een ander kenmerk is dat je hoofd niet stil lijkt te kunnen staan. Zo veel breinverkeer, bewust en onbewust. Zelfs in je slaap. Domino Day in je hoofd en dat dan de hele dag. Geen uitknop.

In positieve zin is dat geweldig: mooie plannen, ideeën, hoog energieniveau, creativiteit. Maar soms ook leidend tot piekeren en somberheid, zorgen, apathie of inertie.

Herstel- of ontspantijd nemen valt nog niet mee


Neurodiversiteit.

Inmiddels vind ik de scheidslijn niet meer zo helder. Wat veel hoogbegaafden ervaren kan ook gelden voor mensen met autisme, of hoog gevoeligheid. Of mensen met NAH, niet aangeboren hersenschade. Ik vind het plakkertje niet zo relevant. Wel de kennis over en begrip van diversiteit. Gelukkig weten we daar steeds meer over.


Autisme

Wie mij en ons gezin langer volgt, weet vast dat we ook een gezin vol autisten blijken te zijn. Met en zonder diagnose.(autisten diploma, zoals mijn middelste dat noemt).

Wij lange tijd maar denken dat het bij de jongens zit, blijken de meisjes er net zoveel van te hebben. Bij mijn oudste dochter zijn we autisme pas op het spoor gekomen toen we een artikel lazen van Annelies Spek over autisme bij meisjes. Zij was toen al een studerende twintiger. Bij één van de jongens vermoedden we het al wat eerder.

Dit najaar was ik naar het jubileum congres van FANN *, een onderzoeks- en ervaringsnetwerk van en voor vrouwen met autisme.

Annelies Spek hield haar verhaal over zingeving. Wat is voor jou belangrijk in het leven. En daar kwam de spanning tussen enerzijds sensorisch overprikkeld zijn en anderzijds  een brein hebben dat uitdaging nodig heeft nog eens ter sprake.


In je werk

Interessant en uitdagend werk, waar je brein naar snakt, gaat vaak gepaard met grotere verantwoordelijkheid, meer interactie, meer druk, meer ballen in de lucht houden, meer managen en leidinggeven. Dat is vaak te veel tegelijk voor prikkelgevoeligen.

Minder prikkels in je werkomgeving is vaak alleen haalbaar bij minder interessant en breinuitdagend werk. En te weinig breinuitdaging leidt weer tot verveling, minderwaardigheid, gevoel van zinloosheid en vermoeidheid.

Best een puzzel.


Onderzoek je breinbehoefte en prikkelverwerking

Met mijn gasten aan tafel (en ook met mijn studerende en werkende kinderen) is dit een vaak terugkomend thema.

Breng in kaart wat jouw brein nodig heeft en waar jouw grenzen liggen in prikkelverwerking. En onderzoek wat er wel kan. Dat  helpt echt.  

En dat is beter voor jou zelf én voor je werk.


Laat het me weten als ik jou hierbij kan helpen.

Je kunt bij mij terecht voor één coachingsgesprek, het Vliegwielgesprek of voor een uitgebreidere route uit het Goudmijnprogramma

Werk ze!

 Heleen

 

 

 

* FANN is een landelijk interdisciplinair netwerk voor professionals die zich inzetten voor de verbetering van diagnostiek en behandeling van meisjes en vrouwen met een autisme spectrum stoornis (ASS).Doelstellingen van FANN zijn het stimuleren van uitwisseling van kennis, het bevorderen van samenwerkingen binnen wetenschappelijk onderzoek en het bevorderen van implementatie van wetenschappelijke kennis in de praktijk. 
https://www.fann-autisme.nl/

 

Afbeelding van David Bruyland via Pixabay

———————————————–>

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book

Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay


Plaats hier uw reactie

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven