Chronos en Kairos. Tijd is meetbaar en voelbaar.

  • 0

Chronos en Kairos. Tijd is meetbaar en voelbaar.

Tags : 

 

De klok en het juiste moment

Tijd is iets vreemds. Het is meetbaar en voelbaar. En dat gaat soms helemaal niet gelijk op. De tijd tikt gestaag door, we rennen door de kalender.

Soms klopt je gevoel van tijd helemaal niet met de klok of de kalender. Kruipt de tijd langzaam voorbij. Of vliegt. De Grieken hadden niet voor niets twee goden van tijd. Chronos voor de meetbare tijd, de seconden en uren. En Kairos de god van het juiste moment.

Tijd is mijn werk een belangrijke factor. Gasten bij mij aan tafel hebben vaak een haast gevoel. Zitten niet lekker, en willen snel een oplossing. Of anderen vinden dat ze snel een oplossing moeten vinden.

Mensen die net hun diploma op zak hebben willen zo snel mogelijk een fijne werkplek. Alles komt voor. 

 

Als je niet op de goede plek zit,

kost het een tijdje voor je uitgezocht hebt wat je te doen hebt. Wat bij jou hoort, wat je situatie nu is, waar je naar toe zou willen. En welke stappen je moet gaan zetten om er te komen.

Dat lukt niet in een week stevig nadenken, dat heeft tijd nodig. Tijd om te onderzoeken, inzichten in te laten dalen, en actie te ondernemen. En dan ben je ook vaak nog afhankelijk van anderen. Sollicitatieprocedures, gesprekken met je omgeving. Iets nieuws beginnen. Besluiten die genomen moeten worden.

Soms hebben mensen ook tijd nodig om zichzelf te leren kennen en te wennen aan een veranderd zelfbeeld.
Zeker mensen met bijzondere bedrading, die dat altijd wel hebben gevoeld, maar nooit goed wisten waar het vandaan kwam. Ook dat kost tijd.

 

Vijf stappen

Stappen die je, op een of ander manier, gaan helpen om te onderzoeken zijn:

 1. hoe zie jij er uit?
 2. hoe ziet jouw omgeving eruit.
 3. wat heb jij nodig?
 4. wat heb je al in huis?
 5. wat ga je doen?

En daar besteden we tijd aan. Soms kort en krachtig, soms langer en diepgaander .

 

Achteraf.

Achteraf zie je meestal pas wat je bereikt hebt. En welke tijd er nodig was om te komen waar je nu bent.

Ik sloot onlangs  een coachtraject af met iemand die een jaar geleden voor het eerst bij mij aan tafel zat. Eind vijftig, praktisch opgeleid, boven gemiddeld intelligent, maar was zo nooit gezien. Hoogbegaafd. Hij had stress klachten in zijn schouder, was gefrustreerd omdat hij niet kon doen waar hij het beste in was: master studenten en PhD’s helpen in het lab bij hun praktische onderzoeksopstellingen. Ze waren onderbezet, dus er kwamen steeds allerlei administratieve klussen op zijn bordje. En spoedjes. En hij voelde weinig waardering, niet bij het management en ook niet in salarisschaal.

Hij wist niet of hij daar wel wilde blijven. Maar wat dan?

 

Het jaar is omgevlogen. Achteraf.

Nu ging het een stuk beter met hem. Het was hem gelukt zijn frustraties bespreekbar te maken. Zijn baas heeft de groep opnieuw bekeken. Zijn functie is hoger gewaardeerd en betaald. Hij wordt nu aangesproken op zijn ervaring, visie en ondersteuning van de theoretische vakken met praktijk. De groep wordt aangevuld met een extra kracht. Hij moet zelfs wennen aan zijn nieuwe rol en kan mijn hulp daarbij goed gebruiken.

Hij heeft in het afgelopen jaar zichzelf beter leren kennen, ziet hoe zijn levenspad gelopen is en heeft daar vrede mee gesloten. Hij weet waar zijn energie van gaat stromen en waar het weglekt. En kan dat inmiddels herkennen en bespreken met anderen. Wat een winst.

Het jaar is omgevlogen, terwijl we vooraf dachten dat 5 maanden al een lange tijd was voor het programma.

 

Meetbaar en voelbaar.

Als je iets wil veranderen, duurt alles te lang.
Als je achteraf terugkijkt, lijkt de tijd voorbij gevlogen.

 

Heb jij haast?

Wil jij dingen anders doen dan je nu doet? En wil je de tijd nemen om te onderzoeken?

Ik zoek met plezier met je mee. Mail me gerust, dan vinden we wel een goed moment voor een eerste gesprek. En dan merken we vanzelf hoeveel tijd jij wil nemen om jezelf te onderzoeken.

Werk ze!

 

 

 

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Afbeelding van Pexels via Pixabay