De ene hoogbegaafde is de andere niet.

  • 0

De ene hoogbegaafde is de andere niet.

Tags : 

 

Een no brainer.

Zal iedereen meteen met me eens zijn. Iedereen is anders. 
Als ik iets ervaren heb in mijn lange loopbaan is het dat kenmerken die horen bij een label, nooit hetzelfde uitpakken voor elk individu. Je wordt door zoveel meer in je leven gevormd.

 

Drie 25-jarigen.

De afgelopen maand zat ik in één week met drie totaal verschillende jonge mannen aan tafel. Alle drie 25, alle drie hoogbegaafd, alle drie een afgeronde  master in hun bagage.

Maar wat een werelden van verschil.

 

 1. Even niets liever dan een horecabaantje.

De eerste ken ik al zijn hele leven. Ik schrijf er vaker over. Een enthousiaste nieuwsgierige, ondernemende en sportieve jongeman. Die heel veel doet en kan, maar ook heel gelukkig kan zijn als er even helemaal niks moet.

Hij heeft voor de zomer zijn laatste verslagen ingeleverd en deze maand is zijn officiële diploma-uitreiking. Tot zijn eigen verrassing ook nog cum laude geslaagd. Hij heeft het altijd druk, heeft ie ook nodig, want anders valt hij stil.

Toch heeft hij een pauze nodig gehad na al zijn studiejaren. Hij had na het inleveren nog even helemaal geen zin om een echte natuurkundebaan te zoeken en werkt nu al  een aantal maanden in de horeca. 

We hebben besproken dat daar niks mis mee is. Dat hij zo het geld kon verdienen, wat hij nodig had om zijn kamer te betalen en te kunnen eten, nu zijn studielening ophield. En dat ik verwachtte dat vanzelf het moment zou komen dat hij wel aan een passende baan toe was.

En dat is ook zo gebeurd. Hij is er nu wel klaar voor en heeft de eerste contacten bij interessante bedrijven inmiddels gehad.

Hij komt wel op een plek die bij hem past. In zijn tempo.

 

 2. Hoogoplopende conflicten in het bedrijf

De tweede jongeman kwam bij mij aan tafel via iemand in het bedrijf, bij wie hij haast dagelijks naar binnen stuiterde om stoom af te blazen. Hij had op zijn 25ste al een aardig werkleven achter de rug. Hij is ‘buiten categorie’ intelligent. Heeft een ingewikkeld leven gehad zonder steun van ouders en heeft op eigen kracht, door zelf te gaan lezen en te gaan studeren, een masterstudie in AI afgerond. Heeft in de VS gewerkt bij een grote firma, is weer teruggekomen omdat de (werk) cultuur hem helemaal geen goed deed.

Hij werkt nu bij een kleiner bedrijf. Met meteen een grote technische verantwoordelijkheid. En nu loopt het spaak.

Hij krijgt alle steun van de directie.  Maar de conflicten stapelen zich op.

Of ik hem kan helpen aan wat trucjes om die te voorkomen. En hoogbegaafd? Dat vindt hij niet interessant.

We hebben onderzocht en besproken wat zijn patronen zijn. Met zijn aanleg en bedrading, maar ook door zijn levenspad. Hoe dat verschilt van anderen. En wat dat vraagt van de samenwerking.

Ik hoorde laatst terug dat hij zichtbaar vrolijker door het bedrijf loopt. Beter ziet hoe de conflicten groeien. Dat hij niks aan de ander kan doen, alleen aan zichzelf. En dat hem dat oplucht. Hij weet beter wat hij kan verwachten. Wat wel en niet kan.

En hij denkt na over zijn eigen ontwikkeling binnen dit bedrijf en over zijn horizon.

 

 3. Op de drempel van het volwassen leven.

De derde 25-jarige in die week is pas afgestudeerd, een dubbele master. Had hard gewerkt,  door de coronajaren voornamelijk vanuit huis. Daardoor had hij wel interactie gemist met leeftijdgenoten en medestudenten. Hij woont bij zijn ouders, die hem in alles ondersteunen.

Hij had al snel een eerste baan gevonden waar hij, compleet onverwacht, niet mocht blijven na de proeftijd. En daar was hij zo van ondersteboven, dat hij helemaal vastzat door boosheid en frustratie. Hij begreep het niet, (en ik denk ook dat het bedrijf niet zorgvuldig met hem is omgegaan). In zijn reactie op deze teleurstelling was hij meteen obsessief aan de slag gegaan met verfraaien van zijn cv en het zoeken van vacatures. Zo snel mogelijk iets anders vinden. Terwijl hij eigenlijk vooral het gevoel van afwijzing en teleurstelling nog moest verwerken.

We hebben onder andere besproken over dat je nooit alleen op goede studiecijfers kan leunen. Er is ook zo iets als wereldwijsheid. Je bewegen in een nieuwe (werk)omgeving. Omgaan met tegenslag. Iets aannemen van een ander.

Vast blijven zitten in frustratie brengt je niet verder.

De schaatsbaan ging dit weekend weer open en hij schaatst graag. Ik zei dat hij vooral ook lekker moest gaan schaatsen en andere dingen doen die hem plezier en energie geven. En echt niet 7 dagen in de week bezig hoeft te zijn met het vinden van een nieuwe werkplek.

 

De ene hoogbegaafde is de andere niet

Drie keer 25,
Drie keer anders opgegroeid,
Drie keer hoogbegaafd,
Drie keer studie afgerond met goed resultaat,
Drie keer een ander verhaal.

Hoogbegaafdheid  is nooit de kern van mijn gesprekken, Maar als het bij je hoort, heeft dat een grote invloed op jouw pad en op hoe je de wereld ervaart. Altijd.

Ik vind  het altijd mooi om mensen verder te helpen op hun weg.
Hoe die ook loopt.
En hoe jong of oud je ook bent.

 

Wat is jouw verhaal?

Speelt hoogbegaafdheid een rol in wat jij tegenkomt?
Ik help je graag weer in het juiste spoor. Mail me gerust, en wie weet ga ik binnenkort met jou op onderzoek uit.

Werk ze!

 

 

 

Afbeelding van nathalieburblis via Pixabay

 

———————————————->

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Afbeelding van Pexels via Pixabay


Plaats hier uw reactie