De kracht van een zin
Mooie zinnen van Arthur Japin.
Dit vind ik één van de mooiste. En vaak zo waar in mijn werk.
De werkelijkheid laat zich door niets veranderen dan de geest. Daar ben ik wel achter. Om de dingen anders te maken hoef je ze niet aan te raken. Je moet ze alleen anders zien. Het is niets. Het licht moet er even op vallen, dat is alles, zoals op de gravure achter glas. Ineens merk je hem op en je kunt nauwelijks nog geloven dat hij je daarvoor altijd was ontgaan.
Uit ‘Een schitterend gebrek.’ van Arthur Japin.
Arthur Japin heeft er een abonnement op. Op mooie zinnen. Dit voorjaar nog is een andere zin uit hetzelfde boek uitgeroepen tot mooiste liefdeszin.
Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was.
En Jan Rot heeft zijn leven gewijd aan mooie zinnen.
Ik schrijf er hier opnieuw over omdat ik het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ weer een keer oppakte. Een heel fijn boek, met prachtige zinnen. (En jawel, vertaald door Arthur Japin.) Dit boek paste zo goed bij een mooi gesprek dat ik met één van mijn gasten had gehad die week.
Zin voor zin een aanrader.
Zinnen als mantra’s
Dit bracht mij weer bij de zinnen en zinnetjes die bewust en onbewust een grote rol spelen. Zinnen uit films of boeken die je bij zijn gebleven. De zinnen die ooit iemand tegen je gezegd heeft. En die je nog steeds hoort. Het zijn de boodschappen die jou sturen. De stemmetjes die je steeds opnieuw hoort, en die je kracht kunnen geven, of je juist naar beneden halen. Het kunnen jouw mantra’s worden.
Misschien heb je ze zelf ook wel, zoals deze, die nog al eens langs komen bij mij aan tafel.
‘Dat is toch niks voor jou’;
‘Je vader (moeder) zou trots op je zijn geweest’;
‘Wij doen dat zo niet’;
‘Waarom ben jij altijd zo moeilijk’.
‘Zo Heleen, ik ben benieuwd hoe je dit gaat aanpakken.’
Eén van mijn eerste ‘mantra’ zinnen waar ik me bewust van was, was deze, toen het net uit was met mijn eerste vriendje. Ik zie mezelf nog zitten, in tranen, op de groene bank in de gezamenlijke keuken van de studentenflat waar ik toen woonde.
Alsof ik mezelf vanuit een hoek aan het plafond toesprak: ‘Zo Heleen, ik ben benieuwd hoe je dit gaat aanpakken.’ Dit zinnetje helpt mij mijn hele leven al door moeilijke periodes heen.
Ik heb ook altijd meegekregen: ‘ga het maar proberen’
En er zijn zinnetjes van mijn moeder, en zelfs van mijn oma, die ik altijd in mijn hoofd heb, zoals:
‘Nooit in je eentje drinken’;
‘Maar daarom is ie nog niet slecht’.
En zinnetjes die ik ook weer aan mijn kinderen heb meegegeven. Ze herhalen ze zelf nog regelmatig.
‘Iedereen is anders’;
‘Andere moeders, andere regels’;
‘Als dit niet kan, wat kan er wel’;
‘Uitademen, dit gevoel gaat ook weer weg’.
Bij mij aan tafel
We komen regelmatig zinnen op het spoor die iemand met zich meedraagt. Stimulerend, opjagend, of afbrekend. Alles komt voor.
We maken soms ook zinnen samen, omdat die de ingesleten patronen goed weergeven. Of die je juist kunt gebruiken om nieuwe patronen in de aandacht houden.
Eén van mijn gasten had onbewust de zin: ‘En doooor…..’, opgeslagen, waardoor ze nooit tijd nam voor rust of reflectie.
En bij mensen die zich overbelast voelen komt vaak deze zin van pas: ‘Je moet het aan de voorkant regelen’. Als je vooraf begrenst, of structuur aangeeft, loop je minder vaak achter de feiten aan.
De kracht van een zin
Eén zin kan een enorme kracht hebben. Geen lappen tekst, zorgvuldige analyses, of rapportages uit vragenlijsten die kloppen als je het leest, maar vaak teveel om je eigen te maken.
Een korte of langere zin die alles in zich heeft wat bij op dat moment bij jou past.
Wat is jouw zin?
Welke zinnen van nu of van vroeger geven jou kracht? Welke houden jou aan de grond? Welke zinnen helpen je om in de toekomst je aandacht op het goede te richten? Dit is altijd een van de onderdelen van onze zoektocht. Mail me gerust als jij dit ook wil onderzoeken.
Werk ze!
———————————————–>
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book
Image by RAEng_Publications from Pixabay