De wereld van ASML
Recent is het boek “Focus, de wereld van ASML” verschenen. Ik was bij een lezing van schrijver/journalist Mark Hijink die vertelde over het proces van het jaar voorbereiding en de totstandkoming van het boek.
Het was een interessante avond.
ASML is ontstaan in mijn werk-leven. Ik leef samen met iemand die bij Philips letterlijk op de gang erbij was toen de eerste stappen naar ASML werden gezet. Die toen niet meteen mee ging, maar er later ook ruim 10 jaar kneiterhard heeft gewerkt. Hoge werkdruk, veel reizen, knallende bijeenkomsten. Die verhalen ken ik.
Ik heb zelf lang bij Philips gewerkt en deze twee bedrijven, lopen als rode draad door mijn werk- en privéleven.
Een wereld tech bedrijf
In de lezing ging het vooral over de chipwereld.
Van kleiner naar nog kleiner. Van vraag naar nog veel grotere vraag. Van Eindhoven naar wereldspeler. Van 40 naar meer dan 40.000.
En de positie van ASML nu, in deze veranderende wereld.
Biografie en patronen
Vanuit mijn invalshoek, mens en werk, hoorde ik ook een aantal andere dingen.
Mark Hijink is eigenlijk de biograaf. Hij beschrijft de ontwikkeling van de geboorte tot volwassenwording van het bedrijf.
Ik zie paralellen met mijn werk, biografie en op zoek naar patronen. Wat helpt je, wat zit in de weg.
De start was moeilijk. Het woord doodgeboren kindje passeert vaak. De ups en downs, het toeval, de financiële zorgen in de eerste tijd. De groeistuipen.
Maar ook de kenmerken en energie van de kartrekkers. Martin van de Brink, die de aanjager en CEO was en die komend jaar gaat vertrekken. En Peter Wennink, als tegenpool naast Martin, die het evenwicht kon brengen wat zo hard nodig was. Ook hij maakt plaats voor opvolgers.
Werkcultuur
Ik heb veel meegekregen van de werkcultuur, ook al heb ik er zelf nooit gewerkt. Martin v.d. Brink werd geportretteerd als technisch visionair. Altijd ver vooruit kijken. Ongefilterd, zo beschreef Hijink hem.
Alles komt er ongefilterd uit, soms hard, direct, en met veel vuur. Alles komt ook ongefilterd binnen. Ideeën, enthousiasme, tegengas.
Nu zou je er al snel aan label aan kunnen koppelen.
De werkcultuur binnen het bedrijf was lang tijd ook zo. Hard werken, overal oplossingen voor zoeken, nee bestaat niet, de discussie en wrijving nodig hebben om beter van te worden. Spreek je uit, ook als het kritisch is, want daar leren we van. Ook een hoog ‘afbrand’ gehalte. Ik heb hier thuis vaak gehoord dat het er destijds in de vergaderkamers stevig aan toe kon gaan.
Die cultuur, manier van werken zit nog steeds in de kern van het bedrijf, volgens Hijink.
Intussen is het bedrijf volwassen geworden. Ze kunnen de mensen niet aangesleept krijgen. Ze willen zoveel mogelijk (technisch) talent binnenhalen. En er voor zorgen dat al die mensen met energie en trots en plezier werken. Dat is ook een uitdaging. Zowel intern als in de omgeving in de regio.
De focus ligt op 2035. Technisch en wat betreft groei.
De mensen die werken bij ASML
Dat is meer mijn terrein. Hoe is het om te werken in deze organisatie? Eén van de aanwezigen in het zaaltje benadrukte dat het bedrijf echt niet alleen het talent van Martin v.d. Brink is, maar dat er zo veel talent werkt.
Ik spreek vaak mensen die er met plezier werken. Maar ik weet ook dat niet iedereen er goed kan gedijen. Ondanks je talent en energie.
Ik begeleid ook veel hele slimme technische mensen die er juist niet graag willen gaan werken, ondanks de uitdagingen en super randvoorwaarden. Alles komt voor.
ASML is begonnen onder moeilijke omstandigheden en grote druk. Zeker in de beginfase was niet iedereen daar tegen bestand. Er zijn ook mensen letterlijk aan onderdoor gegaan. De mensen die ASML hebben gebracht tot waar het nu is, hebben dat kunnen doen omdat ze er mee om konden gaan. Of offers hebben gebracht. Zich staande konden houden in een cultuur die paste bij de manier waarop het bedrijf werd geleid. Zelf ook cultuurdrager waren.
Mark Hijink noemde terloops dat het werkklimaat van toen nu onder een vergrootglas zou kunnen liggen, gezien de NPO onderzoeken. En die voorbeelden hoor ik thuis ook. Je moest er tegen kunnen.
ASML heeft zich ontwikkeld, de cultuur is ook mee ontwikkeld. De ambitie, drive en resultaatgerichtheid zit nog in de haarvaten, het oog voor de mensen die er werken is nu wel veel meer open. Moet ook wel, met zoveel nieuwe mensen, uit allerlei hoeken van de wereld, met zovelen op een werkplek. En allemaal samen bijdragen aan die enorme machines. Welbevinden, opleidingen, prettige werkomgeving.is dan belangrijk.
Neurodiversiteit.
De aandacht hiervoor is de laatste tijd enorm in opkomst.
ASML zit vol met bijzonder bedrade mensen. Zo hebben ze extra aandacht voor mensen met autisme. Niet gek, want de talenten van deze mensen zijn enorm waardevol, maar ze moeten wel kunnen leven binnen het bedrijf.
Dus goed voor de mensen zelf, en ook voor het bedrijf.
Heb jij de talenten die ze bij ASML kunnen gebruiken? Zou jij je weg kunnen vinden in de cultuur van het ASML van nu?
Ik denk dat ASML een geweldige werkgever is die je mooi en uitdagend werk kan bieden . Waar je trots op kunt zijn dat je er bij hoort.
Ik denk ook dat niet iedereen er goed kan gedijen, ondanks je talenten. Ook al is het bedrijf anders dan in de beginfase.
Zoek het uit
Dit is wat ik iedereen aanraad. Zoek het uit. Zoek uit hoe jij bent, waar je talenten in zitten, en wat jij nodig hebt om lekker te werken. En zoek uit of de werkplek die je op het oog hebt ook bij jou past.
Ik kan je helpen.
Of je nu een nieuwe werkplek zoekt, of niet lekker zit op je huidige werkplek. Of terug komt van een periode niet werken.
En als je weet dat je bijzonder bedraad bent, is onderzoeken wat bij je past extra belangrijk.
In een eerste gesprek vinden we altijd de eerste aanwijzingen. Mail me gerust, dan maak ik tijd voor jou om mee te zoeken.
Werk ze!
Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay
———————————————->
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!