Drukdrukdruk. Over motivatie, uitdaging en volhouden.

  • 0

Drukdrukdruk. Over motivatie, uitdaging en volhouden.

Tags : 

 

Hoe gaat ie?
Goed hoor. Drukdrukdruk.

Zo begint vaak een appgesprekje met één van mijn kinderen. En daarna komen de verhalen hoe het echt gaat.
Ik heb soms moeite met mensen die “doen alsof” ze zo druk zijn, of “drukke werkzaamheden veinzen”, terwijl dat eigenlijk wel mee valt. Alsof het druk hebben de norm is. Dan ben je goed bezig. Zeg nooit hardop dat je het niet druk hebt. Zeker niet als ondernemer.

En toch is het antwoord van mijn jongste meestal een signaal dat het best goed met hem gaat. Hij heeft het nodig dat hij veel te doen heeft. Anders valt hij stil en dat is voor hem een risico. Want: te veel tijd om na te denken, te piekeren. Lethargie. En dan ook niet meer gedaan krijgen wat hij wel zou moeten doen. Het kost ook weer heel veel energie om vanuit stilstand in beweging te komen.

Voor mijn oudste werkt het ook zo, en toch weer net anders. . Die doet en kan heel veel, maar stort in als ze het druk heeft met weinig uitdagende dingen. Mijn middelste heeft het liefst zijn activiteiten ná elkaar. Anders raakt hij het overzicht kwijt en valt ie stil.


Dun lijntje.

Het is een dun lijntje tussen lekker druk en té druk. Te lang te druk, te veel, te zwaar, is voor niemand goed. Maar te weinig, te veel tijd over, met kans op onderbelasting, verveling en uitstelgedrag, is net zo slecht.

 

Niet te weinig. 

Ik herken het ook bij mijzelf, en bij mijn gasten aan tafel. Als er te weinig uitdaging ligt, is het moeilijk om te beginnen, ook al heb je de tijd. Of om door te gaan, ook al is het nog niet af. Zonder motivatie en uitdaging krijg je het haast niet gedaan. Je hebt dan al je wilskracht en discipline nodig, en die energie is altijd het eerste op.

 

Wat ik nodig heb.

In mijn werk heb ik het liefst dat het elke keer opnieuw een puzzel is. Dat we onze tanden er in moeten zetten. Dat we de tijd hebben voor dieper doorzoeken, onverwachte paadjes, echte gesprekken, leidend naar ontwikkeling en inzichten die van blijvende waarde zijn.

Als ik fiets wil ik graag van A naar B, een doel om naar toe te fietsen. Een rondje fietsen in de omgeving kan ik haast niet opbrengen.
Als ik iets nieuws leer wil ik er ook echt goed in worden, en niet zomaar een beetje aan hobbyen. Dan vloeit mijn energie en motivatie snel weg. Ik hoef geen bezigheidstherapie.

En soms wil ik even helemaal niks. Alleen maar uitdrijven. Heb ik ook nodig.


Wat heb jij nodig?

Weet jij wat jij nodig hebt om je energie lekker te laten stromen, zonder chronisch overbelast of overvraagd te raken? Waar jouw lijntje ligt tussen lekker druk en té druk en wanneer iets je uitdaagt, of iets corvee is?

Mail me gerust als je de goede balans kwijt bent. Ik kan met je onderzoeken wat je nodig hebt en hoe je daar komt.

Werk ze!

 

 

 

Afbeelding van Mircea – All in collections via Pixabay

 

———————————————->

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Afbeelding van Felix Lichtenfeld via Pixabay