Een goed CV en De nieuwe Vermeer

  • 0

Een goed CV en De nieuwe Vermeer

Tags : 


Een CV is als een goed schilderij.

Dit viel me  laatst in toen ik nog even snel de was in de wasmachine gooide: Een goed CV heeft wel wat weg van een goed schilderij.
Dat zit zo. Ik sprak iemand uit mijn privékring die op zoek moet naar ander werk. Hij heeft hier en daar al wat lopen, wat gesprekken gevoerd, maar nog geen passende plek gevonden. Ik bood aan om mee te denken. Dat wil hij wel, hij stelt voor dat als hij weer een vacature vindt, dat ik dan eens naar brief en CV kijk.
En dat wringt bij mij een beetje. Ik wil dat best doen, maar een CV, brief of social media profiel staat nooit op zichzelf.


De nieuwe Vermeer.

Ik kijk best graag naar dit soort programma’s. Enthousiaste deelnemers, uitleg van deskundigen. Aan talent geen gebrek, soms geschoold, soms selfmade. Voordat de schilderijen getoond en beoordeeld worden is er al heel veel studie aan vooraf gegaan. Uitleg over techniek, compositie en bedoeling. Elk schilderij bestaat uit heel veel voorwerk, nadenken, keuzes, gelaagdheid, bedoeling, technieken, lijnen, kleurgebruik, accenten.


Nooit in één keer goed.

Een schilderij wordt nooit in één keer op het doek gezet.
Eerst de ondergrond, de schetsen, vlakverdeling. Grove opzet, en steeds verder verfijnd met lijnen en kleur. Opnieuw. Een versie over de vorige. Werking van het licht. Je ziet het groeien. Als kijker zie je het eindresultaat. 


Wat wil je dat de aandacht trekt?

En altijd de vraag: wat wil je hier laten zien? En is je dat ook gelukt? Soms is de uiteindelijke ‘uiterlijke’ schoonheid van het schilderij niet eens  het belangrijkste. Maar of het uitdrukt wat het uit wil drukken. Een goede schilder trekt je aandacht naar wat hij wil dat de aandacht trekt.

Dus als ik mensen wil helpen een CV te maken dat voor hen werkt, wil ik ook dat ze het nodige voorwerk doen.

– Wat is jouw basis.
– Welke opzet kies je.
– Wat wil je uitdrukken,
– Welke kleur, toon en woordkeus,
– Wat benadruk je, wat laat je weg.
Wat wil je dat de aandacht trekt?

Niet iedereen hoeft het goed te vinden. En niet iedereen vindt hetzelfde mooi. Smaken verschillen. Maar een goede basis maakt een goed CV.


Het CV is het uiteindelijke resultaat.

En een CV is zoveel meer dan een opsomming van historische feiten. Die zullen wel kloppen.
Het is je laatste stap in je proces, het eindstation van je presentatie. Niet het begin. Pas als je goed weet wat wilt uitdragen met je CV kan je het beoordelen.

Laat dit CV zien wat ik wil laten zien? Dus…. als mensen mij vragen te helpen bij het CV kan ik dat eigenlijk alleen maar goed doen als we ook tijd hebben om goed voorwerk te doen.


Laat het me weten als ik jou kan helpen.

Je kunt bij mij terecht voor
– één coaching gesprek, het Vliegwielgesprek,
– of voor een uitgebreidere route uit het Goudmijnprogramma.

Mail me gerust, dan vinden we wel een goed moment voor een afspraak.

 

 

 

Afbeelding van Ellen via Pixabay

———————————————–>

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau! 

Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay