En dan is het opeens weer januari. Hoe start jij op?

  • 0

En dan is het opeens weer januari. Hoe start jij op?

Tags : 

 

Jezelf weer in gang trekken.

Ik vind mezelf nooit seizoensgevoelig. Geen fratsen met goede voornemens en zo. Gewoon doorrollen, met plannen en besluiten die je het hele jaar door kan nemen.  
En toch…… zo gewoon is het toch niet.

 

Als je weer invoegt in je organisatie.

Je eerste werkdagen merk je het toch. Een nieuwe start. Met nieuwjaarswensen. Opstarten van nieuwe projecten die nu echt moeten gaan lopen. Of de draad weer oppakken van activiteiten die je in een ver verleden, december vorig  jaar, hebt achtergelaten. Waar was je ook al weer?
Je merkt dat je gaandeweg weer in je ritme komt, je agenda stuurt je vanzelf weer in allerlei activiteiten, richtingen en patronen.

 

Als je op jezelf bent.

Als je op jezelf bent ligt het weer net iets anders. Dan is de jaarwisseling toch een ding. Een besef dat er alweer een jaar voorbij is. 

Ik merk het aan de mensen die een nieuwe werkplek zoeken.
Voor hen ligt er geen werk te wachten waar ze zo weer in kunnen schuiven. Die moeten al hun energie weer bij elkaar rapen om weer opnieuw te gaan netwerken, solliciteren, hopen en afwachten wanneer het muntje hun kan op rolt. En dat is  mentaal zwaar. Weer een jaar verder.

Ik merk het aan studenten,
die geen colleges meer volgen maar zelf de regie moeten nemen over hun afstudeerwerk. Zichzelf weer in gang moeten weten te trekken, zonder anderen, omdat dit eenzame onderzoeks- en schrijfwerk toch echt alleen gedaan moet worden.

Ik merk het aan de zelfstandigen,
die niet meteen een volle portefeuille met opdrachten hebben.  Die misschien heel hard gewerkt hebben om van alles af te ronden voor 2023, en nu weer de contacten moeten gaan opstarten met mogelijke klanten die ‘in het nieuwe jaar er op terug komen.’

Ik merk het aan mezelf.
Ik volg een praktische vakopleiding en de lessen beginnen weer. Ik dacht dat ik heel veel tijd zou hebben voor de praktijkopdrachten die ik deze week moest inleveren, en het was toch weer te weinig, dus toch weer stress in mijn werkplaats omdat het veel werk was en ik wel iets moest inleveren.
En ook weer de draad oppakken met mijn gasten, die weer verder moeten met hun proces.

 

Bijzonder bedraad?

Voor mensen met bijzondere kenmerken is jezelf alleen op gang moeten krijgen soms nog lastiger. Die hebben in hun volle hoofd zo’n wirwar, dat ze die veelheid en drukte niet om weten te  zetten in acties of overzicht.

 

De kerstvakantie voelt niet als een echte vakantie.

Zolang ik werk, verkijk ik me op de kerstvakantie. Je snakt ernaar in de decemberweken. Gezellige weken, maar zo vol. Sinterklaas, cadeautjes, gezellig maken in je huis.  Ook al probeer je te beperken en ook echt vrij te nemen voor jezelf.  Er zijn toch feestdagen, familie bezoekjes, voor velen ook nog hier en daar een verjaardag, (waar je heen gaat, want je hebt toch vakantie.) In sommige families oplopende spanningen. Voor kinderen met gescheiden ouders dubbel programma.
Toen mijn kinderen nog thuis woonden probeerde ik altijd een extra week vakantie te nemen als de school weer begon. Voor mezelf. Om bij te komen. (en heel vaak was er dan eentje ziek of zo. Maar toch.)
Er zijn mensen die daarom de boel de boel laten en de kerstvakantie buitenshuis plannen.

 

Hoe is jouw jaar begonnen?

Sta je in de startblokken om weer fris aan het nieuwe jaar te beginnen? Of heb jij een zwaar gevoel. Dat je niet bent opgeladen zoals je had gehoopt. Dat je moeite hebt de draad weer op te pakken met wat er ligt. 
Er weer een jaar voorbij is.

 

Mijn tips.

Wees aardig voor jezelf. Het is niet gek als je hoge verwachtingen hebt, en je je vol energie voelt bij de start van een nieuw jaar.
Het is ook niet gek als je je terneergeslagen voelt. Dat je wéér een jaar verder bent, en nog niet bent waar je wilt zijn. En even niet weet waar je de energie vandaan moet halen om jezelf weer op te starten. 

Bespreek je echte gevoel met iemand anders. Niemand is altijd positief en optimistisch, hoeft niet, jij ook niet.

Breng structuur aan in je week. Plan vaste blokjes tijd om aan de gang te gaan met wat je te doen hebt. En creëer zo ook ruimte om er even helemaal niet mee bezig te zin. Ook al heb je tijd genoeg.

 

Ik kan je helpen.

Als je behoefte hebt aan iemand met verstand van zaken die met je meeloopt om te onderzoeken wat je nodig hebt en hoe je dat kan aanpakken, mail me dan HIER.
Ik kan in een eerste gesprek met je onderzoeken wat jij nu nodig hebt.
En je verder helpen en begeleiden als je daar behoefte aan hebt.

Ik wens je alle succes in het komende jaar!

 

 

 

Afbeelding van Pexels via Pixabay

 

———————————————->

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Afbeelding van Felix Lichtenfeld via Pixabay