Geef het tijd.

  • 0

Geef het tijd.

Tags : 

 

Twee jaar verder.

Een mail in mijn mailbox, met als titel ‘2 jaar verder ‘. Ik herkende de afzender. Afkomstig van iemand die ik twee jaar geleden had begeleid bij het zoeken naar een werkplek die hem beter paste. 
Meteen gaan bij mij bellen rinkelen.

Twee jaar later krijg ik een mail, terwijl we geen contact hebben gehouden. Zou er een aanleiding zijn? Zou hij opnieuw hulp nodig hebben? Zou hij niet gelukkig zijn met de baan bij het kleinere bureau die hij destijds had gevonden?

Er zit maar één ding op: lezen.
En wat ik las, was een onverwachte mooie boodschap.

 

Een zoektocht via je levenspad tot nu toe.

Ik herinnerde me onze zoektocht nog goed. We hebben verder gezocht dan zijn teleurstellingen in zijn laatste twee banen.  Zo kwamen we langs het agrarische familiebedrijf waar hij was opgegroeid. Hoe hij niet in het bedrijf wilde komen, maar naar de TU/e is gegaan. Wat zijn verwachtingen waren over een carrière in het bedrijfsleven. Hoe hij grote projecten had kunnen leiden in grote technische bedrijven. Hoe hij steeds tegen muren of mensen opliep, en elke keer weer als hij ergens weer opnieuw begon. Harder werken hielp niet meer. Hij wist niet meer waar het steeds mis ging, en wat hij eigenlijk zocht.

Hij had al ontslag genomen, zonder dat hij iets anders had.

 

Eerlijk en weerbarstig

Zo keek ik terug op ons proces. Onze gesprekken waren met open vizier en met respect. Altijd met de bedoeling vooruit te komen en over irritaties heen te stappen. Want die “plopten” regelmatig op, op de meest onverwachte momenten. En dan weer terugzoeken naar waar ze vandaan zouden kunnen komen.

Gestaag werkten we verder.

Ging het soepel? Zeker niet. Vonden we belangrijke inzichten? Zeker wel.
Het werd hem steeds duidelijker wat zijn eigen patronen waren.
De patronen uit zijn jeugd die hij wilde doorbreken.
Wat hij zocht aan voldoening in zijn werk.
Hoe hij zijn energie beter kon verdelen.
Hoe hij zijn intelligentie en analytische kanten het beste in kon zetten.
Hoe ambitie soms in de weg kan zitten.
Wat zijn leven de moeite waard maakt.

 

Een nieuwe start waar je nog niet gerust op bent.

We sloten het coachtraject af met zijn start bij een kleiner ingenieursbureau dan hij gewend was. En toch leek het een goede keus. Hoewel ik wel kon zien dat hij er niet gerust op was of dit hem beter zou passen dan de banen waar hij ervaring in had.

Geef het tijd, gaf ik hem mee. Zie dit als een mogelijkheid om te ontdekken wat er nog meer mogelijk is dan wat je altijd deed. Misschien past het beter dan je verwachtte. Of koop je hiermee tijd, nieuwe ervaringen en weer een periode lekker werken, om van daaruit weer verder te zoeken.

Ik was er  misschien zelf ook wel niet gerust op of ik hem genoeg vertrouwen mee had kunnen geven.

 

Twee jaar verder.

En dan deze mail. Het ging sinds ons traject heel goed met hem! Privé was alles op zijn plek gevallen. Zijn werk, nu al 2 jaar bij het hetzelfde bureau, was nu iets waar hij met plezier naar toe ging, zonder dat het hem opslokte. Hij had er ook nog niet meteen vertrouwen in toen wij af hadden gesloten, mijn observatie klopte. Hij was bang geweest voor weer een teleurstelling. Weer een traject waar hij niks mee op schoot.

Maar dit keer merkte hij dat eindelijk, na 30 jaar, puzzelstukjes op zijn plaats waren gevallen. Een hele mooie wending in zijn leven die hij nooit had kunnen voorzien.

En dat ons traject daar enorm bij had geholpen.
Dat wilde hij mij laten weten.

 

Mooi werk, geef het tijd.

Op zulke momenten besef ik hoe mooi werk ik heb. En hoe geweldig is het als iemand na 2 jaar de moeite neemt om te laten weten hoe het nu gaat, en wat het coachingstraject voor hem gedaan heeft.

Soms wil het gevoel waarmee je afsluit helemaal niets zeggen over wat je er uiteindelijk mee bereikt hebt.

Geef het tijd.
Dat geldt voor hem, en ook voor mij.

 

Durf jij jezelf tijd te geven?

Heb jij het gevoel dat je ergens in blijft hangen, maar je weet niet precies waarin?
Wil jij de tijd nemen om uit te zoeken wat voor jou belangrijk is?

Mail me gerust als je wilt onderzoeken of je mijn hulp kunt gebruiken. We vinden dan wel een goed moment voor een eerste gesprek.

Werk ze!

 

 

 

Afbeelding van Claude Mondestin via Pixabay

———————————————->

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Afbeelding van Pexels via Pixabay