Heb jij problemen door hoogbegaafdheid?

  • 0

Heb jij problemen door hoogbegaafdheid?

Tags : 

 

Uitvaller.

Elke uitvaller is er één te veel. Omdat uitvallers van alles mislopen wat nodig is om je te ontwikkelen tot heel mens. Het is  ook best een raar woord, uitvaller. Alsof je zelf actief uitvalt.

De meeste buikpijn krijg ik van scholieren die thuiszitten. Kinderen die niet de ervaring kunnen hebben van naar school gaan. Niet leren te leren in een begeleide of aangeboden vorm. Minder kans hebben op interactie met anderen, buiten hun eigen kringetje. Geen mogelijkheid hebben dingen te leren die ook zij zo hard nodig hebben. Aan input, communicatie, een plek tussen anderen, mensen om zich aan op te trekken, structuur, even rust. Uitdaging.

Of  jong volwassenen die buiten de boot vallen, om welke reden dan ook.
Die een groot deel van hun tijd doorbrengen in overlevingsstand. Of in eenzaamheid. Die geen perspectief zien op een fijn leven, omdat ze gestoord worden in hun ontwikkeling. Juist in de jaren dat ze volwassen gaan worden en ze vrijuit moeten kunnen experimenteren.

En in de werkwereld. Mensen die geen fijne werkplek hebben kunnen vinden. Nergens aan de beurt komen. Of uit zijn gevallen en de weg naar herstel en fijn werk nog niet hebben gevonden.

 

Al vier jaar thuis door hoogbegaafdheid.

Laatst  las ik een artikeltje over een man, midden vijftig, die sinds vier jaar geen werk heeft. Hij had geen idee dat hoogbegaafdheid  bij hem hoorde. Hij schetste zijn ervaringen op de middelbare school (van gymnasium naar HAVO en uitvallen). Toch een brede HBO opleiding gedaan. In militaire dienst, met de ene botsing na de andere. Diverse banen en evenzoveel ongelukken.

Hij kreeg veel later pas door had dat hij hoogbegaafd was en dat zijn hoogbegaafdheid hem waarschijnlijk altijd parten had gespeeld.

En nu dus al jaren thuis.

En dan denk ik meteen: wat ontzettend jammer! Dat hij dus nooit weet gehad heeft van hoe hij leert, denkt, voelt, leeft, en wat hij nodig heeft en dat de conclusie is dat hoogbegaafd en werk niet samengaan, en dat daarom betaald werk niet meer voor hem weggelegd is.

 

En dat laatste klopt niet.

Ook al zijn er talloze voorbeelden dat hoogbegaafden hun plek niet kunnen vinden, hoogbegaafdheid en fijn werk kunnen heel goed samen gaan. Daar heb ik ook zoveel voorbeelden van, in mijn werk- en in mijn privéwereld.
Maar dat vraagt wel wat.

 

Hoogbegaafdheid is geen karikatuur.

Geen IQ getal, nerdgehalte, (sociale) onaangepastheid of arrogantie.

Hoogbegaafdheid heeft te maken met buitengemiddelde aangeboren kwaliteiten. Cognitief, creatief, explorerend, analytisch, inhoudelijk, speels, gevoelig.

Of, zoals in de Delphi definitie:

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan, een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Hij of zij schept plezier in creëren.

Het is zo belangrijk dat je leert ontdekken wat er allemaal bij hoogbegaafdheid kan horen. Hoe het bij jou zit, want iedereen is anders.
Waar je energie van krijgt en waar het van weglekt. In welke omstandigheden en met welke anderen, jij goed gedijt.

Als hoogbegaafde heb je waarschijnlijk andere behoeftes en uitdagingen nodig dan vele anderen. Dat je die uitdagingen en omstandigheden die jij nodig hebt niet vindt in je werkomgeving, ligt niet pur sang aan hoogbegaafdheid. Vind ik een denkfout.

 

Mismatch.

Als je niet goed weet, voelt, of kunt verwoorden, wat jij zoekt en nodig hebt in je werk (of als jij dat wel kunt, maar het is er gewoonweg niet),  is de kans groot dat je er niet gedijt en dat het stukloopt.

Wat jij nodig hebt is alleen niet overal en bij iedereen voorhanden. De behoefte aan een werkplek waar jij tot je recht komt, met de ruimte en mensen die jij nodig hebt, is niet standaard. Dat is nou juist het lot van hoogbegaafden.
Maar onmogelijk is het zeker niet. 

Hoogbegaafdheid is op zich geen oorzaak om uit te vallen. Niet weten wat je nodig hebt, niet kunnen praten over je behoeftes en mogelijkheden, elkaar te weinig begrijpen, elkaar niet serieus kunnen of willen nemen, is dat wel.

Als er  een onoverbrugbare mismatch is tussen wat jij nodig hebt en wat ze je kunnen bieden, dan zit je daar verkeerd.
En dat geldt voor iedereen, hoogbegaafd of niet.

Alleen, als hoogbegaafde heb je bijzondere kenmerken, bijzondere bagage en ervaringen en bijzondere behoeftes. En daar zijn minder werkplekken geschikt voor, dus is het moeilijker zoeken en vinden.
En dat geldt ook voor iedereen die afwijkt van gemiddeldes.

 

En dan nog even over uitvallen.

Voordat je uitvalt is er al zo veel gebeurd. Teleurstelling, je gevoel van eigenwaarde, fysieke en mentale uitputting, eenzaamheid en frustratie, laten diepe sporen na. Mensen die uitgevallen zijn hebben al zo lang geknokt. Hebben zoveel meer energie nodig om eerst weer mens te worden, te helen, voor ze aan een baan zoeken toekomen, dat hun extra last loodzwaar is.
Dat gun je niemand. Geen kind, geen jong volwassene, geen mens in het volwassen werk leven.

 

Onderzoek jouw hoogbegaafdheid!

Ben jij hoogbegaafd? Of heb je het vermoeden maar weet je het niet zeker?Lijkt het logisch, als je al jouw leer- , en werk- en levens  ervaringen onder de loep neemt?

Investeer in onderzoek. 
Investeer in het uitvinden van wat jij nodig hebt, in deze fase van jouw leven.

Ga dan op zoek naar de plekken die bij je passen. Misschien liggen ze dichterbij dan je denkt. Of misschien moet je met een lantaarntje zoeken en duurt het wel even. Maar het is de moeite waard.
Garanties heb je nooit, maar je kan je kans op succes er wel mee vergroten.

En wellicht uitvallen voorkomen. Want met 10 – 0 achterstand ben je nog verder van huis.

 

Mail me hier als je mijn hulp kunt gebruiken.

In een eerste gesprek vinden we altijd al de eerste stappen die je kunt zetten. Ik help je met plezier met je onderzoek en het vinden van een passende plek.

Werk ze!

 

 

 

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

———————————————->

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Afbeelding van Pexels via Pixabay