
“Ik voel me toch een beetje ambassadeur voor vrouwen met autisme.”
Als je mijn verhalen een beetje volgt kan je lezen dat de thema’s hoogbegaafdheid en andere bijzondere kenmerken zoals ASS, A(D)HD en HSP niet alleen een belangrijk deel van mijn werk uitmaken, maar ook van mijn persoonlijk leven.
Als hoogbegaafdheid in je genen zit.
Hoogbegaafdheid zit in onze genen. Ik kom zelf uit zo’n gezin. Slimme ouders, slimme broers. Geen enkel leven is probleemloos, ook bij ons niet. En de mentale uitdagingen zijn aanzienlijk. Als kind en als volwassene. Maar ondanks dat hebben we allemaal opleidingen kunnen afmaken en een weg gevonden. Het kan echt.
Ook alle drie mijn kinderen hebben deze bagage. Twee zijn ook ‘gediplomeerd autist”, zoals ze het zelf noemen, maar zijn daar pas rond hun twintigste achter gekomen. De derde lijkt absoluut op de andere twee, maar slaat zich net wat soepeler door het leven en heeft voor nu geen behoefte aan een diagnose. En ook al heb ik mijn kinderen inmiddels uitgezwaaid, ze zijn 23, 25 en 27, we zijn tot op de dag van vandaag niet gestopt met elkaar helpen bij de hobbels die we onderweg tegenkomen.
Je weg vinden
Toen ze nog onder mijn dak woonden hadden we onze eigen manieren gevonden om met onze eigenaardigheden om te gaan. We hadden nog niet veel kennis over autisme, zeker niet bij meisjes. Wel over hoogbegaafdheid.
Ondanks de school, de leerkrachten die hen echt niet begrepen, de sociale voetangels en klemmen, hebben ze allemaal hun middelbare schooldiploma gehaald. De één sneller dan gemiddeld, de ander had juist een extra jaar nodig, de derde heeft zich volgeladen met alle buitenschoolse activiteiten die hij kon vinden, omdat hij anders stil zou vallen.
Ze hebben zich altijd alle drie een buitenbeentje gevoeld, maar hebben gelukkig geleerd hoe ze vrienden moeten maken, zich aan kunnen sluiten, relaties kunnen hebben.
Het kan echt.
Trots
De oudste heeft alweer een aantal jaar geleden haar werktuigbouw studie aan de Tu/e afgerond, werkt bij een hightech bedrijf als researcher en dat doet ze heel goed.
En ik ben ongelofelijk trots op haar. Niet vanwege haar diploma’s en leuke baan.
Maar vanwege haar lef om met haar omgeving, en ook haar leidinggevenden, openlijk te praten over haar autisme.
Over hoe dat voor haar is.
Hoe het kan dat je niks aan haar ziet.
Hoe ze van het ene op het andere moment helemaal op kan zijn. Of overprikkeld.
Hoe ze omgaat met nieuwe situaties. Nieuwe mensen, nieuwe ruimtes, nieuwe taken.
Hoe ze ondanks dat heel goed werk aflevert. Maar soms ook tijd nodig heeft om te resetten. Emotioneel en heftig kan reageren.
Het resultaat van haar openheid? Haar bazen en collega’s vragen hoe ze haar kunnen helpen. Wat ze nodig heeft.
Het kan echt.
Ambassadeur zijn
Nu heeft ze op eigen initiatief voor elkaar gekregen dat ze voor drie jaar aan een project in het buitenland gaat werken. Ze vertrekken dit voorjaar. En dat is best spannend. Emotioneel en praktisch. Man en hond mee. Huis zoeken, huis hier leeghalen. Veel regelwerk. Ze loopt tegen haar grenzen aan. Maar opnieuw zoekt ze haar weg. Ze heeft de hulp gezocht die ze nu nodig heeft. En weer heeft ze op haar werk besproken hoe het met haar gaat. Ze zei daarover:
“Mam, ik weet wat ik kan. En dat laat ik ook zien. Ik voel me stevig genoeg om te laten zien hoe ik ben met mijn autisme. Autisme bij slimme vrouwen is niet erg bekend. Dus ik vind het mijn plicht om daar open over te zijn. Voor mezelf, voor mijn werkgevers en voor alle anderen die hier ook mee te maken hebben. Ik voel me toch een beetje ambassadeur voor vrouwen met autisme.”
Elkaar helpen
Wow. Wat als we op veel meer plaatsen zó open konden zijn over hoe het echt met ons gaat. Ik word er gelukkig van dat zij dit zo kan. Ik denk dat dat ook een gevolg is van hoe ze in ons gezin elkaar altijd er doorheen geholpen hebben, door dik en dun. En als iemand ergens in vastloopt helpen we elkaar weer. Zoals we dat altijd al hebben gedaan.
Ze vindt haar weg wel in het leven Mét hoogbegaafdheid en autisme. Net als haar broers. Maar daarover een andere keer.
Kun je hulp gebruiken?
Wil jij ook je weg vinden? En kan je mijn kennis en ervaring gebruiken? Maak dan hier een afspraak voor een eerste gesprek. We vinden altijd wel een geschikt moment.
Werk ze!
———————————————–>
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book
Image by RAEng_Publications from Pixabay