Je maakt altijd een keuze. Over spijt en zaadjes planten.

  • 0

Je maakt altijd een keuze. Over spijt en zaadjes planten.

Tags : 

 

 

Mooie gesprekken

Ik heb vaak onverwachte en mooie gesprekken met mijn studerende (en werkende) kinderen. En heel vaak over dezelfde onderwerpen als ik met mijn gasten aan tafel bespreek.

Deze week komt één van de drie weer naar Nederland, na een half jaar studeren in Zweden. Hij heeft hier nog zijn master af te maken en weet nog niet wat hij daarna wil gaan doen. We bellen af en toe en laatst zei hij: “Mam, ik denk er over nog een extra master te volgen als ik klaar ben.” Nu bespreken we zijn leven lang al keuzes, ideeën en mogelijkheden, dat is blijkbaar al die jaren gewoon gebleven.

 

Help, zoveel keuzes, ik weet het nog niet

Hij vindt vaste stof fysica een interessante studie richting, zeker geen spijt van,  maar er is nog zoveel meer in het leven. En hij heeft in Zweden studenten ontmoet die ook hele interessante dingen doen.

Dus ik zei: “Vertel….”

“Weet je mam, als ik J. hoor over zijn biologie word ik daar ook zo enthousiast van. En eigenlijk heb ik het gevoel dat ik nog niet klaar ben met het studeren, ik ben 23, dus ik zou nog best iets extra’s kunnen doen…..”

“Dit is ook wel de kans om nog een keer naar het buitenland te gaan, misschien opnieuw Zweden, daar is studeren gratis. Of Ierland, of Schotland, lijkt me ook wel wat.”

“Eerst maar eens deze studie goed afronden. En misschien ben ik het dan zo zat en wil ik daarna toch wel liever gaan werken. Of toch voor een PhD gaan, maar dan blijf ik waarschijnlijk in het in het vakgebied waar ik nu in zit. Ik weet het eigenlijk nog niet.”

 

Over zaadjes planten.

Hij heeft nog even, dus hij heeft alle tijd om de komende maanden te onderzoeken hoe hij straks verder wil in deze fase van zijn leven. We bespreken alle wilde ideeën en losse flodders. Dat zijn allemaal zaadjes, waarvan je nooit weet welke er op gaan komen.

Wat helpt is ze de tijd geven te ontkiemen, er goed voor zorgen, aandacht geven. En erover praten met anderen. Je voelsprieten uitsteken en je licht opsteken. Je merkt dan vanzelf waar je aandacht bij blijft, en waar de aandacht toch verslapt. Geef het tijd.

 

En spijt hebben.

Spijt is een vreemd begrip. Natuurlijk wil je ‘achteraf’ geen spijt voelen, maar hoe bepaal je die kans vooraf? 
Je kunt ergens voor kiezen, en ervaren dat het heel anders loopt dan je had verwacht of gehoopt.
Je kunt ook ergens niet voor kiezen, en ervaren dat het heel anders loopt dan je had verwacht of gehoopt.

We bespreken dat je het beste
 1. de tijd kunt nemen om je mogelijkheden te onderzoeken
 2. een inschatting kan maken wat het beste bij je past,
 3. dat gaan doen,
 4. en dan zien hoe het loopt.

Je kunt altijd bijsturen, gewoon afmaken waar je aan begonnen bent, of opnieuw een keuze maken als dat nodig is.
Zoals ook één van mijn favoriete OMDENK quotes:

Het gaat niet om het maken van de beste keuze. Het gaat om het maken van een keuze, en er dan het beste van maken.

We sloten af met dat hij vanzelf een keuze maakt als het moment daar is. En dat is dan op dat moment de beste keuze. 
Ik vind het geweldig dat hij mij nog steeds deelgenoot maakt van zijn ideeën, plannen, wensen. Ik ben heel benieuwd welke keuzes hij uiteindelijk gaat maken.

 

Welke zaadjes plant jij en verdienen jouw tijd en aandacht?

Kun jij hulp gebruiken bij het maken van keuzes?
Mail me gerust voor een van de gratis eerste gesprekken. We onderzoeken dan jouw situatie en hoe ik je kan helpen bij het maken van keuzes.

Werk ze!

 

 

 

Afbeelding van Christopher Jayanata via Pixabay

———————————————–>

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book

Image by RAEng_Publications from Pixabay


Plaats hier uw reactie

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven