
Meters maken. Hoe begin jij ergens aan?
Dit onderwerp is vaak in mijn aandacht. En voor mensen met bijzondere bedrading ook vaak een thema.
Ik spreek veel mensen die zichzelf gemakkelijk voorbij lopen. Altijd aan staan. Veel hooi op hun vork nemen. Veel kunnen en ook veel doen. En soms ook heel weinig gas terug nemen, met overbelasting of uitputting tot gevolg.
Ik spreek ook veel mensen bij wie het anders werkt. Die van alles zouden willen doen, het ook kunnen, barsten van de ideeën, plannen én capaciteiten, maar die moeilijk van de grond komen. Niet gemakkelijk in beweging komen, uitstellen, vaak te laat beginnen of achter de feiten aan lopen. Dan niet gedaan krijgen wat ze willen doen, of geen tijd meer hebben om het resultaat te halen wat ze eigenlijk best zouden kunnen halen als ze meer meters hadden gemaakt. Of er helemaal niet aan beginnen en daar dan toch gefrustreerd over kunnen zijn.
Henk Angenent
Ik moest hier aan denken bij het lezen van een interview met Henk Angenent, de laatste Elfstedentocht winnaar. Hij heeft een initiatief om de Elfstedentocht te fietsen met liefhebbers, voor het goede doel. Ruim 200 km.
Want hoe doe je dat, 200 km fietsen.
Ik bleef hangen bij de zin: “de kilometers die je voor koffietijd fietst, heb je niet in de gaten, die krijg je cadeau.”
Dit is letterlijk hoe het bij mij werkt! Ik fiets graag grote afstanden, maar heb serieuze motivatieproblemen als ik
1. geen echt doel heb
2. te laat begin.
Ik kom dan niet op gang, of houd het niet vol. Of zit met nul motivatie en plezier op de fiets.
Meters maken als je energie hebt.
Voor mij is het heel belangrijk om
– op tijd te vertrekken,
– al een flink stuk gedaan te hebben voor de eerste pauze.
Dan maak ik met gemak mijn meters en als ik halverwege de middag voel dat de energie op begint te raken heb ik al een groot aantal kilometers gemaakt. Voelt al voldaan, zelfs als ik vroeg stop. Als ik te laat, of pas in de middag begin, kan ik het veel moeilijker opbrengen. Terwijl ik het goed kan en graag doe. Da’s best gek.
Ik studeerde ook zo. Ik had weinig ochtendcolleges en als ik niet rond 9, uiterlijk half 10, zelf aan de studie ging, kwam ik letterlijk niet meer op gang. Ging ik klusjes doen, uitstellen en daarna balen dat ik mijn tijd zo onbevredigend had benut.
SOGgen
SOGgen, Studie Ontwijkend Gedrag, is in ons gezin een veelgebruikt begrip. In mijn geval ook Stofzuig Ontwijkend Gedrag. Woggen kennen we ook: Werk Ontwijkend Gedrag.
Wat is jouw beste strategie om meters te maken?
Stuiter jij uit de startblokken en ren je jezelf gemakkelijk voorbij? Of ben jij een slow starter, met uitstellen of afstellen als gevolg?
Onderzoek jouw ingesleten patronen. Waar kan je opschuiven?
Hoe voorkom je uitputting door te laat in de remmen te knijpen? En hoe voorkom je dat je niet toekomt aan wat je zou willen of kunnen doen, met alle frustratie en onafgemaakte zaken als gevolg.
Ik kan je helpen
uit te vinden wat voor jou werkt. En hoe je daarin op kunt schuiven, zonder te forceren. Zodat jij jouw meters maakt.
Met het resultaat dat je van jou mag verwachten.
Mail me gerust voor een eerste afspraak bij mij aan tafel. Dan onderzoeken we hoe ik jou het beste kan helpen met jouw meters.
Werk ze!
Afbeelding van Christopher Jayanata via Pixabay
———————————————–>
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book
Image by RAEng_Publications from Pixabay