Nieuwe techniek.
Twijfel.
Eén van de laatste coach programma’s van dit jaar had als thema “nieuwe techniek’. De man tegenover mij was op mijn pad gekomen omdat hij aan van alles twijfelde.
Aan zijn baan, zat hij op de goede plek? Aan zijn vermogen om zich aan te passen aan de cultuur van zijn collega’s. Aan zijn vermogens om alle studenten in zijn groepen tevreden te stellen.
Aan zijn verdeling van energie. Voor zichzelf, zijn kinderen, zijn vriendin. Aan de impact van zijn ADHD.
Het was nogal wat.
Wat is de vraag?
Geen thema’s waar je in een paar coachsessies oplossingen voor kan vinden.
Wat dan wel? We bespraken de aanleiding waarom hij eigenlijk bij mij aan tafel zat. En we bespraken vooral hoe zijn leven, werk en persoonlijke behoeftes er op dit moment uitzien. Gaandeweg werd duidelijk dat de vraag niet is , moet ik blijven of een andere baan zoeken.
Maar dat de vraag eerder is: wat zijn de automatische patronen waar je in rolt in deze volle periode in je leven.
Patronen.
Dat is toch even iets anders, realiseerde hij zich. Of dit de juiste baan voor hem is kan je nu nog niet zeggen. Een andere baan brengt dezelfde patronen met zich mee.
De patronen waar hij in vast zat, zitten in zijn gedachten en in zijn gedrag. En daar valt ook al winst te behalen.
Hoe kan hij uitzoomen en kijken naar wat er gebeurt op drukke momenten.
En waar kan hij ook andere keuzes maken dan de keuzes die hij automatisch altijd maakt?
Automatismen veranderen is geen makkie. Je doet wat je doet omdat je het al lang zo doet. En dat kost je ook de minste moeite. Je bent er aan gewend, je doet het “op de automatische piloot”. Dat kost je ook de minste aandacht en energie en die heb je nu net niet over in hectische periodes.
Nieuwe techniek.
Patronen veranderen is als het aanleren van nieuwe techniek. Het kost best wat moeite om een nieuwe techniek aan te leren. Je moet het eerst zien, dan uitproberen, dan oefenen en pas daarna pluk je er de vruchten van. En als je niet uitkijkt verval je weer in je oude techniek, omdat dat je automatische piloot is. Juist als je moe bent.
Ik merk hetzelfde met mijn vakopleiding. Als er iets niet lukt, moet ik heel bewust onderzoeken hoe ik het heb gedaan. En meestal moet ik het anders doen dan ik automatisch deed. Anders maak ik steeds dezelfde fout. En als ik me de tijd niet gun, en het snel even probeer te doen, is het resultaat juist dat het niet beter of sneller gaat.
Makkelijk is het niet, wel de moeite waard.
Waar zit je winst.
Investeer in onderzoeken hoe je dingen automatisch doet en kijk hoe dat uitpakt. Kijk hoe je het anders, of beter zou kunnen doen, ook al zit dat nog niet in je systeem.
Probeer het uit, en wees mild voor jezelf als het nog niet meteen perfect uitpakt. Oefen je nieuwe techniek, dan gaat het je steeds gemakkelijker af. Tot dat een gewoonte kan worden.
Wees alert als je moe bent, dan val je het eerst terug in oude patronen.
Als je ziet dat het resultaat beter wordt geeft dat nieuwe energie. En motivatie om het vaker zo te doen.
Dit geldt voor mijn gasten, en ook voor mijzelf.
Kan ik je helpen?
Zitten jouw automatische patronen je in de weg? Ik kan je helpen te onderzoeken waar jij in kan opschuiven.
Zeker als je patronen te maken hebben met bijzondere kenmerken als hoogbegaafdheid, ASS of AD(H)D. Want dan ligt alles net even anders.
Mail me gerust voor een eerste gesprek.
Werk ze!
Afbeelding via Pixabay
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!