Sparren of onderzoeken? Wat heb jij nodig?
Toverwoorden
Korter, sneller, compacter. Toverwoorden, lijken het soms wel. In de wereld én in coachingsland. Waarom moet alles zo lang duren? Waarom beginnen we er niet gewoon aan, in plaats van weer opnieuw te bespreken wat we al hebben besproken. Wachten slurpt energie.
Snelheid
In mijn wereld ontmoet ik veel mensen die heel snel kunnen gaan. Ze zijn snel in informatie en inzichten verzamelen, begrijpen en verwerken. Zien gemakkelijk samenhang, denken stappen vooruit. Kunnen gevolgen overzien, scenario’s bedenken.
Leren ook snel. En in veel gevallen gedijen die mensen, jong en oud, bij snelheid, compactheid, complexiteit. Hoogbegaafden zullen dat zeker herkennen, zowel in onderwijs als in werkomgeving.
Of, zoals mijn oudste zei toen ze 5 jaar was en na een paar zwemlessen in het ondiepe maar alvast in het diepe wilde meezwemmen : ik zie toch hoe het moet?
In mijn werk
Ik zie in mijn werk die snelheid ook vaak terug. In één gesprek passeert er zoveel, dat het al enorm kan helpen om te ordenen, uit de kluwen van gedachten te komen, of nieuwe inzichten toe te voegen. Geweldig!
Maar het is ook een tegelijkertijd een valkuil. Die snelheid kan ook een proces in de weg zitten. Leer-, veranderings- of ontwikkelingsprocessen kosten nu eenmaal de tijd die het kost.
Om inzichten te laten indalen is het soms nodig om iets te laten rusten. Te overdenken. Later nog eens vanuit ander perspectief te bekijken.
Het meest voor de hand liggende kan hoeft niet het meest bruikbare te zijn. Als je het de tijd geeft, nog eens met een ander bespreekt, ander perspectief toelaat of er gewoon nog eens over nadenkt, kan het toch anders liggen dan je in eerste instantie dacht.
Sparren of onderzoeken.
In mijn coaching komt allebei voor. Soms is één gesprek genoeg om iemand weer vaart mee te geven. Maar soms is het juist nodig dat je verder kijkt dan de eerste inzichten. Dat je de tijd neemt om te dubbel checken. Dat je een ander perspectief gebruikt om te onderzoeken of je dan op hetzelfde uitkomt.
Onderzoek je eerste indruk, ook al klinkt alles zo logisch en onderbouw je intuïtie met voorbeelden of gedachten.
Juist snelle mensen kunnen soms meer ‘proces tijd’ gebruiken.
Ik maak daarom graag onderscheid tussen sparren en onderzoeken.
Sparren is voor mij een snelle en levendige interactie. Met onderwerpen die op dat moment voorbij komen. Vaak een wervelwind van inzichten, tips, informatie, theoretische onderbouwing, blikwisselingen, metaforen. Van het een naar het ander. Verhelderende taal.
Een snel en goed gesprek. Je kunt weer door.
Onderzoeken werkt anders. Volgens een vooraf uitgezette structuur onderzoeken we de verschillende persoonlijk gebieden die inzichten kunnen geven in wat je met je mee brengt, hoe je met jouw situatie omgaat of kunt gaan, wat je nodig hebt en hoe je komt waar je het beste past.
De gesprekken kunnen net zo vlinderend of diepgaand zijn als elk ander gesprek, maar we werken toe naar een onderbouwing van gevoelens, intuïtie, gedachten en plannen. Een stevig fundament waarop je verder kunt bouwen.
Dit onderzoeksproces werkt als de vishengel. Die je elk moment later weer kunt gebruiken om opnieuw je situatie te onderzoeken als je richtingsvragen hebt of vast dreigt te lopen.
Wil jij met mij sparren?
of heb je iets te onderzoeken?
Mail me gerust. We vinden dan een goed moment om elkaar te spreken bij mij aan tafel.
Werk ze!
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
———————————————–>
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book
Image by RAEng_Publications from Pixabay