
Verstandige keuze.
Een keuze maken.
Wie kent het niet. Grote keuzes, kleine keuzes. Hoe doe jij dat eigenlijk? Weet jij meteen wat je moet kiezen? Of ben jij altijd de laatste die iets bestelt?
Ben je een snelle beslisser? Of een wikker en weger? Of stel je keuzes maken uit, omdat je bang bent voor een foute keuze?
De hele dag door maken we relatief eenvoudige keuzes, aan mijn tafel gaat het meestal om grotere dingen in het leven. Over keuzes maken op basis van gevoel en verstand.
Dilemma’s
Eén van mijn gasten kwam bij mij om te onderzoeken hoe ze weer met plezier en zonder energieverlies kon werken. Ze had een tijdsprobleem, wist eigenlijk niet meer goed of het werk zelf wel bij haar paste en keek op naar mensen die al veel langer werken. Gaandeweg onze zoektocht kwamen er ook onderliggende vragen naar boven. En dat gaf haar geen fijn gevoel. Want wat daarmee te doen? Gaat ze daar nu mee aan de slag? Gaat ze dat onderzoeken en bespreken? Of laat ze dat nu rusten, in de wetenschap dat het er wel is, en concentreert ze zich nu op haar energiebalans in het werk? Want wellicht geeft haar dat weer de stevigheid die ze goed kan gebruiken op anderen gebieden in haar leven.
In een ander recent voorbeeld speelde omgaan met reglementen een rol. Hoe letterlijk wil je vasthouden aan regels, als enige soepelheid in interpretatie een menselijker resultaat tot gevolg heeft? En wat als je daar verschillend in staat?
En in een derde voorbeeld heeft een jong stel iets uit te zoeken over hoe ze in het leven staan in deze fase van hun leven. Wat is belangrijk, wat heeft nu prioriteit, en hoe ga je om met de verschillen in wat voor wie het belangrijkst is?
Verstand helpt niet
De mensen in mijn omgeving ontbreekt het niet aan een goed stel hersens. En daar zit vaak de pijn. Voor elke keuze kun je gemakkelijk de juiste argumenten vinden. Ieder van mijn gasten heeft een logica, ervaringen, kennis als basis om een richting op te denken. Maar als je van anderen verschilt, geven die argumenten niet de doorslag. Tegenargumenten kunnen net zo waar zijn.
Je laten overtuigen door de ander is niet echt gemakkelijk voor mensen die het zelf ook goed kunnen beargumenteren.
Wat is jouw diepe wens als je naar binnen kijkt?
De kiem van een keuze ligt vaak in je diepe wens eronder. Je basis, je grondhouding. Als je voelt wat je ten diepste wilt, vind je daar ook de argumenten bij. Een gevoel is niet rationeel, dat ligt als een grondlaag eronder.
Soms ben je je daar bewust van, soms ook niet. Of voel je het wel, maar heb je er geen woorden voor. En soms zou je die woorden wel kunnen vinden, maar houdt iets je tegen om ze aan de oppervlakte te brengen. Of te delen met de ander.
De discussie voeren met argumenten voelt dan steviger dan de het gesprek aangaan over het onderliggende gevoel.
Met als gevolg dat er argumenten op tafel liggen die allemaal waar kunnen zijn, maar voor jou pas waarde hebben als ze passen bij jouw gevoel.
Dus wat te doen?
Het helpt als je je bewust bent van een aantal zaken. Iedereen heeft een dieper gelegen basisgevoel van wat hij of zij zou willen. Argumenten lijken neutraal en verstandig, maar zijn dat niet altijd. Ze zijn soms heel feitelijk, maar soms ook een resultaat van je gedachten of gevoelens. Of resultaat van een afstreeplijstje.
‘Verstandig zijn’ is niet verkeerd.
Er is niks mis met een verstandige keuze maken op basis van ratio, zolang je je bewust bent dat het kan schuren met je diepste gevoelens. En dat blijf je voelen, maar kan je wellicht accepteren en mee leven.
Ook meegaan met een ander kan een goede keus zijn. Bijvoorbeeld omdat je zelf van gezichtspunt veranderd bent, omdat je het de ander gunt, of omdat het praktische voordelen heeft.
Als jij je bewust bent hoe een rationele keuze zich verhoudt tot jouw eigen gevoel, kan je best leven met het maken van een keuze die niet helemaal de jouwe is. Dan voelt het niet als verlies, of toegeven, maar als’ beredeneerd risico’. En dat gevoel geeft je meer stevigheid om, als dat nodig blijkt, later een nieuwe keuze te maken die beter voelt. Niet omdat je een foute keuze hebt gemaakt, maar omdat de keuze die je hebt gemaakt niet heeft gebracht wat je hoopte en het tijd is om opnieuw te kijken wat er mogelijk is.
Wat is jouw puzzel?
Welke dingen spelen er in jouw leven en werk waar je met argumenten niet direct uitkomt? Mail me gerust als ik je kan helpen bij jouw puzzel van dit moment.
Je bent van harte welkom voor een eerste afspraak om te kijken hoe ik je verder kan helpen.
Werk ze!
Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay
———————————————–>
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book
Image by RAEng_Publications from Pixabay