Waarom 3 uur coaching niet genoeg is.

  • 1

Waarom 3 uur coaching niet genoeg is.

Tags : 

 

 

En een goed gesprek iets anders is dan een coachproces.

 

Binnen 2 dagen was het STAP budget van de overheid al zo goed als vergeven. Goed nieuws, want dat betekent dat er grote behoefte is aan deze hulp. Geen goed nieuws, want voor veel hulpvragen blijkt het ontoereikend.
Je hoopt als gebruiker dat het je brengt naar een betere situatie. In de praktijk is het een mooi bedrag, voldoende voor een cursus, of een begin, maar weer niet genoeg voor een gedegen opleidings- of coach traject. Dus onderzoek goed hoe je het het beste kan besteden.

 

Heleen kan ik bij jou ook terecht met het STAP budget?

Het antwoord is nee.
Waarom doe ik dat eigenlijk niet, vraag ik me dan af? Ik zou er best mensen mee op weg kunnen helpen. Het is een toegankelijke manier om bij te dragen, ik kan er weer een omzetstroom mee genereren.
Ik lees voorbeelden van mensen die er geweldig mee geholpen zijn, en over collega’s die er prachtig werk mee doen. En toch stap ik er niet in. Wat is dat toch, waarom werk ik er niet mee?

 

Waarom het niet bij mij past.

Het ligt aan mij. Ik heb moeite met me voegen naar de administratieve regels. Ik heb ook moeite met de afbakening die werken binnen zo’n regeling met zich meebrengt. Het aantal coach uren is weer teveel om alleen maar een goed gesprek te hebben, te weinig om een proces op gang te krijgen.
Ik heb ook moeite met de verwachting dat een zoekproces in een paar coaching uren te doorlopen is. Onze gesprekken zullen zeker waardevol zijn, maar voor mijn aanpak is de tijd te kort om iets goed te onderzoeken. Of een proces op gang te brengen dat beklijft.
En ik doe naar mijn maatstaven iets goed, of ik doe het niet. Zo werkt het voor mij.

 

Waarom ik denk dat het niet bij mijn gasten past.

Ik ben er voor de veel – en sneldenkers  twijfelaars, de doordenkers, zelfdenkers. Gevoelsmensen, standvastigen, eigenwijzen. Mensen met hoge verwachtingen, sterke aannames. Zelfcritici. Mensen die zelf barsten van de capaciteiten maar zichzelf altijd meten met de allerbesten om zich heen. Of die al snel denken dat anderen iets beter kunnen dan zijzelf. Die zelf al van alles hebben bedacht, zijn ze ook goed in, maar toch niet verder komen. Mensen met bijzondere bedrading.
En juist deze mensen soepeler met zichzelf en hun situatie om te laten gaan vraagt vaak meer dan een paar goede gesprekken.

 

Soms is één gesprek voldoende.

Ik spreek al mijn nieuwe gasten minstens één keer heel uitgebreid. En daarin onderzoeken we hun situatie en vragen, en of ze mijn hulp kunnen gebruiken.  Het mooie is dat dat altijd echte en goede gesprekken zijn. Het komt regelmatig voor dat dat ene gesprek al verschil gemaakt heeft.
Niet iedereen komt voor een vervolg.
Soms levert dit ene gesprek al zoveel helderheid op dat ze zelf verder kunnen.
Of komt een uitgebreider programma wat betreft tijd en geld niet uit.
Regelmatig komen mensen later, zelfs na één of meer jaren, er nog op terug. Dat eerste  gesprek is zo blijven hangen dat nu ze alsnog verder willen.
En laatst mailde iemand (waar ik een jaar geleden één gesprek mee had gehad) dat ze vanuit het STAP budget met een coach was gestart waar het zo slecht mee klikte dat ze het had stopgezet en ze vroeg of ik nog wat voor haar kon doen

 

Onbevredigend.

Hier heeft het voor mij mee te maken. Ik wil voldoening voelen van wat ik doe.
In het bedrijf waar ik jarenlang heb gewerkt had ik soms ook maar 3 coachingsuren met iemand. En hoewel die tijd altijd goed besteed was, gaf het mij meestal te weinig voldoening. Je kon best fijne gesprekken hebben, of uitvinden wat er nodig was, maar er was altijd te weinig tijd om een proces te laten ontstaan.

 

Merken dat het je echt iets oplevert.

Ik wil graag ervaren dat onze tijd je ook iets blijvends oplevert. En dat jij hetzelfde gevoel hebt. En niet iets aanstippen of signaleren, en vervolgens geen tijd hebben om een ontwikkeling of een verandering teweeg te brengen.

 

Een goed gesprek

‘Een goed gesprek’ is in mijn werk voor mij vaak niet voldoende.
En bij mij geen mogelijkheid voor STAP. Of andere UWV constructies.
Wel van harte welkom voor een eerste gesprek, ( bied ik je graag aan, altijd voor mijn rekening). Een gesprek dat op zichzelf al heel waardevol kan zijn.
Of een begin kan zijn van een proces waarbij ik je heel graag help.

Mail me gerust.

Werk ze!

 

 

 

Afbeelding van 5598375 via Pixabay

———————————————–>

 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book

Image by RAEng_Publications from Pixabay


1 Comment

Avatar

Margriet Van der Meule

juni 10, 2022at 12:04 pm

Hoi Heleen, wat een mooie en duidelijke website. Je doet mooie dingen 👍🏻Groetjes Margriet

Plaats hier uw reactie

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven