
Wat ik kan leren van een hond en een geboortebord.
Automatismen.
Wij zorgen een poosje voor een leuke, mooie hond, waarvoor een nieuw thuis gezocht moet worden. Wij kennen de hond heel goed en het is een plezier om haar in huis te hebben. Er is wel een maar…ze is heel waaks, zit in haar herdersbloed, en ze kan nogal hard aanslaan bij onverwacht bezoek.
Om ons te helpen kregen we bezoek van een heel prettige en deskundige hondengedragsprofessional. Zij wist precies aan te geven waarom de hond doet wat ze doet. Wat leerzaam.
Ze gaf aan dat de hond zich gedraagt zoals te verwachten is met haar kenmerken. Dat je haar dat nooit kan afleren, maar wel kan aanleren hoe daar op een goede manier mee om te gaan. En dat de hond een reden heeft om haar natuurlijk gedrag te laten zien, hard blaffen bijvoorbeeld, ook al zouden wij het graag zo snel mogelijk willen stoppen. Zo logisch.
Op de fiets.
Een dag later fietste ik ergens waar ik vaker fiets. Langs die bosweg staan grote villa’s en daar in een tuin stond een naambord voor een pasgeboren kindje. Het was een niet Nederlandse jongensnaam die mij meteen deed denken aan een film. Ik betrapte mezelf er op dat me dat opviel. Wie zouden daar wonen. Blijkbaar heb ik een automatische nieuwsgierigheid als ik een onverwachte combinatie bespeur. Ik moest denken aan de automatismen van de hond. Hoe zit dat eigenlijk met mijn eigen automatismen? Zou ik hetzelfde hebben gedacht als ik zo’n babybord met een voor mij gewonere naam had gezien? Interessante vraag.
Hoe erg is het om automatismen te hebben?
Onze hond heeft haar automatismen, ik heb de mijne. In onze wereld barsten we van de automatismen en aannames. Die bedenken we niet bewust ter plekke, maar ploppen op uit ons onderbewuste. Het is er al voor je erover nagedacht hebt. Dat is soms functioneel, maar soms ook hinderlijk en confronterend. Of arrogant. Of zelfs discriminerend. Van de hond vind ik het heel begrijpelijk, zit in het ras.. Van mezelf, en mensen in het algemeen, kan ik het ook wel begrijpen, maar ik zou willen dat we er alerter op waren.
Aannames kunnen je in de weg zitten.
Aannames zijn ook automatismen. En nogal eens onterecht. Aannames over jezelf én over anderen. Voorkomen lukt niet altijd, je kan wel leren ze te herkennen en te onderzoeken. Je realiseren dat het heel anders kan zijn. Ook al weet je waar ze vandaan komen, aannames kunnen belemmerend werken. Beletten om iets te doen. Of iets niet te doen. Je automatismen en aannames onderzoeken is aan te leren.
Voor de hond is het lastig, ik kan nog best veel leren.
Hoe zit het met jouw automatismen en aannames?
Waar zitten ze jou in de weg om te doen wat je zou willen doen?
Ik kan je helpen. Mail of bel me gerust. Ik vertel je er met plezier meer over.
Je kunt bij mij terecht voor één coaching gesprek, het Vliegwielgesprek of voor een uitgebreidere route uit het Goudmijnprogramma.
Werk ze!
Afbeelding van Agata via Pixabay
———————————————–>
Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book
Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay