De onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter. Zichtbaar en onzichtbaar.

  • 0

De onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter. Zichtbaar en onzichtbaar.

Tags : 

Zichtbaar en onzichtbaar is iets fascinerends. We willen het allebei. Als kind heeft onzichtbaar zijn een enorme aantrekkingskracht. Onzichtbare inkt, de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter, verstoppertje. Een geheim hoekje zoeken omdat je iets wilt doen waarvan je weet dat het eigenlijk niet mag. Lezen met de zaklamp onder de deken.

In je werk wil je juist zichtbaar zijn. Als ondernemer is het belangrijk dat mensen je zien, je kennen, weten wat je doet en wat je hen kan bieden. Als werknemer is het belangrijk dat je laat zien wat je bijdrage is, wat je in huis hebt, waar je plezier in hebt…

Maar wat willen wij, ik, eigenlijk zelf? Hoe zichtbaar willen we zijn? In de afgelopen weken waren er veel momenten waarin ik me dat afvroeg. Het laatste ‘woord van het jaar’ was “SELFIE”. Een plaatje van jezelf op het internet. De ING Bank die klant- en betaalgegevens, na toestemming, wil delen met derden. De persoonlijke bonuskaart van AH. Overal bereikbaar kunnen zijn. Een uitkomst! Maar ook: overal getraceerd kunnen worden als je met je smartphone over straat loopt. En wat te denken van de waarde van alle data die over iedereen beschikbaar zijn. De Cloud, big data. Wie doet daar iets mee?

Ik was laatst een weekendje weg. Een paar dagen in Bologna in Italië. Geweldig, prachtige stad, een echte aanrader. En je kunt gewoon contact houden via WhatsApp. Helaas, het internet in het hotel was van slechte kwaliteit. Het eerste kwartier gaf me dat een slecht gevoel, afgesneden van de wereld, maar al snel was het eigenlijk wel lekker. Even niet continu beschikbaar en bereikbaar zijn. Onzichtbaar dwalen door alle straatjes. In nood ben je altijd wel te vinden. Ik had van de thuisblijvers geen spoorzoekers gemaakt.

Dus hoe graag willen we eigenlijk bereikbaar en zichtbaar zijn. Heel graag klaarblijkelijk. Maar overal en altijd? En willen we daar dan geen controle op hebben?

Dit thema kwam van verschillende kanten op mijn pad. Eind mei is er op het TU/e terrein in Eindhoven een groot (klassieke) muziekfestival: “Muziek op de Dommel”. Het grote optreden op zaterdagavond heet WEB Site Story. Over de spanning tussen wel en niet gevonden worden op het web.

Fascinerend vind ik op dit moment het boek ‘De Cirkel’ van Dave Eggers. Hij beschrijft hoe in de wereld van sociale media, alles van iedereen transparant gemaakt wordt. Door de Cirkel community. Het meest vooruitstrevende bedrijf met allerlei technologische hoogstandjes. Hoe onder de vlag van welvaart en welbevinden voor iedereen, alles van jou als individu vastgelegd, opgeslagen en op te halen is. Meeslepend geschreven. Zo herkenbaar. “1984” in 2014. En zo dichtbij onze werkelijkheid.

Wat is een goed evenwicht? Ik heb hier geen antwoord op. Ik wil graag leven in deze wereld. Media gebruiken om deel uit te maken van de wereld, te communiceren, mezelf en mijn werk te laten zien. Smartphone, LinkedIn, You Tube en Facebook zijn een gegeven. Maar ik wil ook af en toe onzichtbaar kunnen zijn. Echt contact maken met de plaats waar ik ben en de mensen met wie ik ben. En niet alleen online of via mail.

Als ik jou kan helpen met zoeken naar evenwicht, laat het me weten!

Binnenkort meivakantie. Ik duik af en toe onder met een goed boek.

Werk ze deze week!

handtekening

 

 

 


 

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book ‘In 5 stappen weer fluitend naar je werk!’ vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen. Schrijf je dus nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book cadeau!

Image by RAEng_Publications from Pixabay


Plaats hier uw reactie

Wil je Burn-out of Bore-out vóór zijn? In mijn gratis E-book
vind je handvatten die jou helpen om op tijd bij te sturen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Onder elke E-zine staat een afmeldlink zodat jij je weer heel eenvoudig uit kunt afschrijven. Door dit formulier in te vullen geef je Florusse Ontwikkeling Training Coaching toestemming je gegevens te gebruiken voor het toesturen van E-zines en om je op de hoogte te houden van blogs, artikelen en andere relevante informatie.
Schrijf je nu in voor mijn E-zine en je krijgt het E-book automatisch in je Inbox.
Bedankt voor uw aanmelding!
We moeten uw e-mailadres nog bevestigen.
Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden.
We hebben u zojuist een email gestuurd met daarin de link.
Klik op de link om het aanmeldproces te voltooien.
En ontvang per direct mijn gratis E-Book.
Florusse Ontwikkeling-Training-Coaching
Paradijslaan 32a
5611 KN Eindhoven